Διαλέξεις για την πόλη και την Αρχιτεκτονική

Διαλέξεις για την πόλη και την Αρχιτεκτονική Διαλέξεις για την πόλη και την Αρχιτεκτονική

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η αρχιτεκτονική εταιρεία CFCOMPANY διοργανώνει σειρά ομιλιών στο Ίδρυμα Κατακουζηνού (λεωφόρος Αμαλίας 4, Σύνταγμα) με βασικό θεματικό άξονα την πόλη και την αρχιτεκτονική. Πρώτος καλεσμένος την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014, στις 7.30μ.μ., θα είναι ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ρηγόπουλος.

Η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στον πρώτο, εναρκτήριο κύκλο οδήγησε στην απόφαση η πρωτοβουλία να συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν με μια νέα σειρά διαλέξεων, εστιάζοντας θεματολογικά, αυτήν την φορά στην «Εικόνα της Πόλης».

Η αρχιτεκτονική, η πολεοδομία, ο τουρισμός, το ντιζάιν, θέματα συντήρησης, προσβασιμότητας, αισθητικής αλλά και οδηγικής συμπεριφοράς θα απασχολήσουν με πολλούς, σύνθετους και συχνά απρόβλεπτους τρόπους τους προσκεκλημένους ομιλητές της CFCOMPANY από τον Οκτώβριο του 2014 έως και τον Μάιο του 2015. Οκτώ διαφορετικοί ομιλητές που συνδέονται με την πόλη με οκτώ διαφορετικούς τρόπους, θα μας χαρίσουν την δική τους ματιά πάνω σε μια τόσο ρευστή αλλά και τόσο ενδιαφέρουσα περίοδο για την Αθήνα.

Εξαρχής, βασικός στόχος της CFCOMPANY υπήρξε ο εμπλουτισμός του δημόσιου διαλόγου για μια σειρά θεμάτων που ξεφεύγουν από ένα στενό επιστημονικό πλαίσιο και απασχολούν ευρύτερα το σώμα της κοινωνίας. Είναι μια εποχή όχι εύκολη για την χώρα και την πόλη αλλά και εξαιρετικά γόνιμη σε επίπεδο ιδεών, προτάσεων αλλά και πρωτοβουλιών που αναμένονται να αφήσουν έντονο το αποτύπωμά τους στη φυσιογνωμία της Αθήνας τα επόμενα χρόνια.

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται μία Τετάρτη τον μήνα, στις 7.30 μ.μ. στο καλύτερο δυνατό αθηναϊκό περιβάλλον, όπως είναι το σπίτι – μουσείο του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού και αμέσως μετά το τέλος της κάθε ομιλίας υπάρχει χρόνος για ερωτήσεις και ανταλλαγή απόψεων.

Ο Δημήτρης Ρηγόπουλος θα επιχειρήσει να σκιαγραφήσει την «Αθήνα το 2021», στο ορόσημο δηλαδή της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, μόλις επτά χρόνια από σήμερα.
Η είσοδος στις ομιλίες είναι ελεύθερη για το κοινό με προκράτηση θέσης.

Κρατήσεις θέσεων για την πρώτη ομιλία (22.10) μπορούν να γίνουν τηλεφωνικά από τις 14 Οκτωβρίου 2014 στο τηλέφωνο 2109229467, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.
Κρατήσεις για τις επόμενες ομιλίες θα γίνονται κάθε φορά 10 ημέρες πριν από την κάθε εκδήλωση.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε μας στην σελίδα της CFCOMPANY στο facebook!

Στην αφίσα που συνοδεύει τον δεύτερο κύκλο ομιλιών, απεικονίζεται η πρόταση της CFCOMPANY για την πλατεία Ομονοίας στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Re-think Athens (2012). Βασικό στοιχείο της σύνθεσης, ένας πύργος νερού σε συνδυασμό με πλούσια φύτευση, που αλλάζει το μικροκλίμα της περιοχής και επιτρέπει στους επισκέπτες την απρόσκοπτη θέα στα σημαντικά σημεία της πόλης από το υψηλότερο σημείο του. Ταυτόχρονα, ένα άνοιγμα στο πλάι του πύργου επιτρέπει τη ροή του νερού, αλλά και την είσοδο φυσικού φωτός στους υπόγειους χώρους του σταθμού του ηλεκτρικού.

Ακολουθεί ολόκληρο το πρόγραμμα της δεύτερης περιόδου:

22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
«Με τι θα μοιάζει η Αθήνα το 2021»

19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ
«Μνήμη και πολιτιστικό τοπίο της Αθήνας»

17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014
ΑΛΕΞΗΣ ΓΑΛΗΝΟΣ
«Έργο Αθήνα: Μεταμορφώνουμε μαζί την Αθήνα»

14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΚΙΝΟΣ
«Η οπτική επικοινωνία στην Αθήνα - μια βόλτα στη γραφιστική σκηνή της πόλης»

11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015
ΘΩΜΑΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ
«Χάνοντας την Εδέμ»

11 ΜΑΡΤΙΟY 2015
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΤΣΙΝΙΑΓΚΑΣ
«Κάνω extreme sport, κινούμαι με αναπηρικό αμαξίδιο στην Αθήνα!»

22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015
MANΩΛΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΑΚΗΣ
«Επικίνδυνα αστικά tattoo»

20 ΜΑΙΟΥ 2015
ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Αθήνα από ψηλά. Η κουλτούρα του skyline»

Δημήτρης ΡηγόπουλοςΔημήτρης Ρηγόπουλος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Δημήτρης Ρηγόπουλος γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Σπούδασε Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από τον Αύγουστο του 1993 εργάζεται στην εφημερίδα Καθημερινή και σήμερα είναι επικεφαλής του πολιτιστικού τμήματος (καθημερινή έκδοση και έκδοση Σαββάτου). Η αρθρογραφία του είναι σε μεγάλο βαθμό επικεντρωμένη στα θέματα αστικής κουλτούρας και αρχιτεκτονικής, με έμφαση στην πόλη της Αθήνας. Το καλοκαίρι του 2010, ίδρυσε μαζί με τον Τάσο Χαλκιόπουλο την ομάδα ενεργών πολιτών atenistas. Αποχώρησε περίπου 1,5 χρόνο αργότερα. Γράφει στο free press lifo από το πρώτο τεύχος.

Ποιά είναι η CFCOMPANY;
Το προφίλ της εταιρείας

Η CFCOMPANY, με επικεφαλής τους αρχιτέκτονες Στέλιο Κούτσικο και Στάμο Φαφαλιό, έχει κατοχυρώσει μια ισχυρή θέση στην ελληνική αγορά προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες αρχιτεκτονικής μελέτης, επίβλεψης και εκτέλεσης κατασκευαστικών έργων διαφορετικής κλίμακας.

Πριν 2 χρόνια, συστάθηκε εντός της εταιρείας και ειδική ομάδα με αρμοδιότητα την συμμετοχή σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Και οι δύο πρώτες απόπειρες στέφθηκαν με επιτυχία: στον διαγωνισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τον σχεδιασμό τοπόσημου στην κατάληξη της κεντρικής προβλήτας του μελλοντικού Μητροπολιτικού Πάρκου στον Φαληρικό Όρμο η ομάδα της CFCOMPANY απέσπασε το Γ΄Βραβείο. Στον διαγωνισμό «Re-think Athens» για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου η πρόταση της εταιρείας μας τιμήθηκε με την πρόκριση στην δεύτερη φάση της προεπιλογής.

Το άνοιγμα στην κοινωνία είναι κεντρική επιλογή για το γραφείο μας και σηματοδοτείται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Το 2011 η CFCOMPANY ανέθεσε στον διακεκριμένο Έλληνα φωτογράφο Πάνο Κοκκινιά να αποτυπώσει με τον φακό του όψεις του σύγχρονου Ταύρου καθώς εκεί βρίσκεται η έδρα της εταιρείας. Ακολούθησε μεγάλη φωτογραφική έκθεση το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς. Τον περασμένο χρόνο, διοργανώσαμε τον κύκλο διαλέξεων με βασικό θεματικό άξονα την Αρχιτεκτονική και την Πόλη της Αθήνας, που είχε ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό. Φέτος, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε την έναρξη του 2ου κύκλου διαλέξεων, στο Ίδρυμα Κατακουζηνού, με θεματικό άξονα αυτή τη φορά την Εικόνα της Αθήνας.

Ένα νέο ταξίδι ξεκινά.

Έκθεση εικόνων

Η πρόταση της CFCOMPANY για την πλατεία Ομονοίας