Schwarz Foundation - Σάμος Καλοκαίρι 2014

Αρχαίο Θέατρο Σάμος Αρχαίο Θέατρο Σάμος

Για πέμπτη συνεχή χρονιά το Ίδρυμα Schwarz προσκαλεί νέους ταλαντούχους διεθνείς καλλιτέχνες να περάσουν μία εβδομάδα στην Ελλάδα, στο ακριτικό νησί της Σάμου, σε μια καλλιτεχνική συνύπαρξη που έχει ως στόχο να συμβάλλει στη καλύτερη κατανόηση των λαών μέσω της Τέχνης. Από τις 20 Ιουλίου μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου 2014. 

Μια πλατφόρμα δημιουργικής εργασίας, ανταλλαγής πολιτιστικών απόψεων αλλά και μουσικών διαλόγων που ζωντανεύει κάθε χρόνο στη Σάμο, σε κομβικό σημείο, μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.Έχοντας παρουσιάσει τέσσερα κατά σειρά μουσικά φεστιβάλ στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου (Samos Young Artists Festival) από το 2010 μέχρι σήμερα, δύο εκθέσεις διεθνούς φήμης καλλιτεχνών (Harun Farocki /2012, Slavs and Tatars / 2013) αλλά και την θεατρική ομάδα νέων ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου (Πενθεσίλεια του Κλάιστ, 2013), το Eλληνογερμανικό Πολιτιστικό Κοινωφελές Ίδρυμα Schwarz Foundation συνεχίζει για 5η χρονιά το έργο του με την διοργάνωση ξεχωριστών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Συναυλίες, εκθέσεις και θεατρικές παραστάσεις που χρηματοδοτούνται από ιδιωτική πρωτοβουλία και υποστηρίζονται ενεργά από Πρεσβείες, Ιδρύματα, τον Δήμο Σάμου και τοπικούς οργανισμούς.

Και αυτό το καλοκαίρι, ο υπερσύγχρονος εκθεσιακός χώρος Art Space Pythagorion, θα φιλοξενήσει από τις 20 Ιουλίου μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου  2014, μία έκθεση ειδικά σχεδιασμένη για τον συγκεκριμένο χώρο. Ένα ακόμα ξεχωριστό εικαστικό γεγονός, σε συνέχεια των προηγούμενων εκθέσεων που παρουσιάστηκαν εκεί τα προηγούμενα χρόνια και των εκλεκτών καλεσμένων του Art Space. Η διεθνούς φήμης καλλιτέχνις Νevin Aladağ (γεννημένη στην Γερμανία, Τουρκικής καταγωγής) έρχεται στη Σάμο και παρουσιάζει υπό τον τίτλο Borderline μία έκθεση που εστιάζει στα σύνορα εμπνεόμενη από την ιδιαίτερη τοποθεσία του νησιού, μόλις οκτακόσια μέτρα μακριά από την γειτονική Τουρκία, στα σύνορα της Ευρώπης και της Ασίας.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, από τις 7 έως και τις 13 Αυγούστου 2014, πραγματοποιείται στο Αρχαίο Θέατρο του λιμανιού του Πυθαγορείου της Σάμου, μια εκλεκτή συνάντηση καλλιτεχνών απ' όλο τον κόσμο, από την Δύση ως την Ανατολή, το Samos Young Artists Festival. 'Ενα πλούσιο πρόγραμμα με καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, το Aζερμπαϊτζάν, την Τουρκία, την Ουγγαρία, την Αργεντινή και τις ΗΠΑ που φιλοξενούνται σ'έναν ιδιαίτερο τόπο.

Αυτή τη χρονιά επίσης, σε συνέχεια της πρώτης παράστασης που παρουσιάστηκε μόλις πέρυσι, μια διεθνής θεατρική παραγωγή φιλοξενείται στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου. Ηθοποιοί από την Γερμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα θα παρουσιάσουν τις Τρωάδες του Ευριπίδη, μια συμπαραγωγή του Θεάτρου και της Φιλαρμονικής της Θουριγγίας και του Tiyatro Medresesi Şirince της Τουρκίας με την συμμετοχή αποφοίτων της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου της Αθήνας. Ο ομότιμος καθηγητής της Αρχαιολογίας, Prof.Dr Ulrich Sinn, θα επιβλέπει το έργο υπό την διεύθυνση του σκηνοθέτη Bernhard Stengele. Η συνεργασία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του γερμανικού Ομοσπονδιακού Πολιτιστικού Ιδρύματος.

Σύντομη παρουσίαση έκθεσης Νevin Aladağ

Κάτω απο τον τίτλο Borderline η έκθεση της Nevin Aladağ θα εστιάσει στην ιδιαίτερη τοποθεσία της Σάμου, μόλις οκτακόσια μέτρα μακριά από την γειτονική Τουρκία, στα σύνορα της Ευρώπης και της Ασίας. Μέσω βίντεο έργων, ηχητικών εγκαταστάσεων και παρεμβάσεων στον χώρο, θα ξανασυζητηθούν με νέα ματιά μια σειρά επίκαιρων ζητημάτων όπως η έννοια των συνόρων και η προσπέλαση τους, η πολιτισμική ταυτότητα και η έννοια της πατρίδας, η εγγύτητα και η απόσταση τα οποία είναι και το επίκεντρο του έργου της Aladağ.
Η Nevin Aladağ γεννήθηκε στο Van στην Τουρκία το 1972 και σπούδασε γλυπτική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Από το 2002 ζει και εργάζεται στον Βερολίνο. Το έργο της έχει παρουσιαστεί επανειλημμένα σε όλο τον κόσμο μέσω ατομικών και ομαδικών εκθέσεων σε καταξιωμένα ιδρύματα και μουσεία.

Σύντομη παρουσίαση Samos Young Artists Festival

Καλλιτεχνικός Διευθυντής και υπεύθυνος για την επιλογή του προγράμματος είναι και φέτος ο σπουδαίος βιολιστής Daniel Nodel. Ο Daniel Nodel κατάγεται από το Minsk της Λευκορωσίας, ζει και εργάζεται στη Γερμανία και είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας.
Στις 7 Αυγούστου, το φεστιβάλ ξεκινά με τους υπότροφους του Manhattan School of Music (με καταγωγή από την Κούβα και το Ισραήλ). Τις επόμενες βραδιές εμφανίζονται: η Γερμανο-Βουλγάρα καλλιτέχνιδα των κρουστών Vivi Vassileva. Το τρίο της Silke Avenhaus, της Κορεάτισσας βιολίστριας Jeyhe Lee και του Τούρκου τσελίστα Dorukhan Doruk. Το ντουέτο του Αργεντινού πιανίστα José Gallardo και του Ούγγρου τσελίστα Barnabás Kelemen. Το κουαρτέτο του γεννημένου στο Μόναχο σαξοφωνίστα, κλαρινετίστα και συνθέτη της τζαζ Mulo Francel, με τη σύμπραξη του πιανίστα David Gazarov, ο οποίος θα εμφανιστεί την επόμενη μέρα σε μια σόλο παράσταση. Την τελευταία βραδιά του Φεστιβάλ, στις 13 Αυγούστου, εμφανίζονται οι τραγουδιστές από το εργαστήρι όπερας της Κρατικής Όπερας της Βαυαρίας με τους οποίους θα συμπράξει για τα τελευταία τραγούδια η διεθνούς φήμης μεσόφωνος Στέλλα Ντουφεξή.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα:
http://www.schwarzfoundation.com/el/

Πληροφορίες
SCHWARZ FOUNDATION
ΕIKAΣΤΙΚΑ - ΜΟΥΣΙΚΗ - ΘΕΑΤΡΟ
ΣΑΜΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014

Nevin Aladağ | Borderline | 20/7 – 10/10/14
Samos Young Artists Festival | 7-13/8/14
Tρωάδες του Ευριπίδη | 16/8 -18/8/14

Nevin Aladağ | Borderline
20/7 – 10/10/14
Tόπος διεξαγωγής: Πυθαγόρειο, Σάμος
Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 4 Αυγούστου 2014, παρουσία της καλλιτέχνιδος
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά, από τις 10.00πμ έως τις 13.00 και από τις 19.00 έως τη 1.00

Samos Young Artists Festival
7 – 13/8/14
Τόπος διεξαγωγής: Πυθαγόρειο, Σάμος
Ώρα έναρξης συναυλιών: 20.00

Tρωάδες του Ευριπίδη
16/8 -18/8/14
Τόπος διεξαγωγής: Πυθαγόρειο, Σάμος
Ώρα έναρξης παραστάσεων: 20.00

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
MEGA | Kathimerini
IHT | Griechenland Zeitung | Αthens Insider | Insider Weekly | AΘΗΝΑ 9,84 |AΠΕ Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων | andro.gr | elculture.gr |Classical radio | popaganda.gr | Σαμιακόν Βήμα | Αρμονία 103.2 | Radio Cafe | TV SAMOS

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
American Embassy | Argentinian Embassy | Turkish Embassy | Hungarian Embassy | Cuban Embassy | Austrian Embassy | Embassy of Israel