Resistance Festival 2014

Resistance Festival 2014 Resistance Festival 2014

Resistance Festival 2014. 7η Διεθνής Συνάντηση Κινημάτων, την Παρασκευή 20, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Ιουνίου 2014 στη Γεωπονική Σχολή. Ραντεβού και φέτος, από τις 20-22 Ιουνίου, για ένα 3ήμερο γεμάτο μουσική!

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κεντρική Σκηνή
Παρασκευή 20/6

BaBa ZuLa (Τουρκία)
Xylouris White | Ψαρογιώργης (Γ. Ξυλούρης) & Jim White
+ 22:30 | Λαϊκή Σκηνή:

Ρεμπέτικο γλέντι με τους Rebetien

Σάββατο 21/6
Nouvelle Vague (Γαλλία)
Penny & the Swingin' Cats
+ 22:30 | Λαϊκή Σκηνή:

O Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού, με τις μουσικές του Αιγαίου
Plus: after party Konops [Her] Dj Set | Freestyle/Breakbeat

Κυριακή 22/6
Φοίβος Δεληβοριάς
Yasmine Hamdan (Λίβανος)
+ 22:30 | Λαϊκή Σκηνή:

Κλαρινοκατάσταση με τους Δ. Μπρέντα, Α. Γάτση, Α. Χαχάμη, Ν. Αγγελόπουλο, Μ. Κλαπάκη

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

BaBa ZuLa
Το σημαντικότερο γκρουπ της τουρκικής avant-garde σκηνής, οι BaBa ZuLa, επιστρέφουν στην Αθήνα. Ο ήχος τους; οριεντάλ Κωνσταντινουπολίτικο rock'n'roll, που ξεδιπλώνεται με φουτουριστικό στυλ, παραπέμποντας στα τέλη των sixties. Ή αλλιώς, μια μίξη παραδοσιακής τουρκικής μουσικής με ηλεκτρονικούς ήχους, dub και reggae. Όλα αυτά συνθέτουν τον ήχο που έχει χαρακτηριστεί ως "Istanbul psychedelia".

Οι BaBa ZuLa παίζουν και darbuka αλλά και ηλεκτρικό saz, κάτι σαν το τούρκικο μπουζούκι, ένα όργανο-σύμβολο της τουρκικής μουσικής παράδοσης, που πάει τόσο παλιά πίσω στο χρόνο, όπως πάνω-κάτω το ney για τους Σούφι, ή το κλαρινέτο για τους τσιγγάνους της Τουρκίας. Ένα saz που το κρατάει ένα χέρι σηκωμένο στον αέρα σημαίνει μόνο ένα πράγμα για τον τουρκικό λαό: Εξέγερση. Είναι τόσο ισχυρό σε επίπεδο κουλτούρας αλλά και μουσικά, που οι BaBa ZuLa έχουν καταλήξει να θεωρούνται η σύγχρονη μουσική έκφραση αυτής της επαναστατικότητας.
Εχοντας κερδίσει την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων εκείνων των νέων που μάλλον πλήττουν με την κλασική τουρκική folk κι αναζητούν την πρωτοτυπία, οι BaBa ZuLa έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ολοκαίνουριο κοινό, χωρίς να εκμεταλλευθούν την προφανή επιρροή της τηλεόρασης.
Εμπνέοντας έναν συνδυασμό ελπίδας και θαυμασμού, που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το μαζικό κύμα αντίστασης που εξερράγη πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη και εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ανατολία, φτάνοντας μέχρι τη Βραζιλία, η μπάντα δεν μπορεί να συγκρατηθεί από το να ηχογραφεί συνεχώς νέο υλικό!

Οι συναυλίες των BaBa ZuLa αποτελούν ένα πρωτότυπο και σπάνιο οπτικοακουστικό θέαμα-μωσαϊκό από διάφορες σχολές της τέχνης, αφού συχνά πλαισιώνονται από χορεύτριες της κοιλιάς, εμφανίζονται με περίτεχνα και ευφάνταστα κοστούμια, διαβάζουν επί σκηνής ποίηση και θέατρο αλλά και ζωγραφίζουν live, κατά τη διάρκεια του show. Στην τελευταία τους συναυλία στην Ελλάδα, όσοι τυχεροί βρέθηκαν εκεί, έκαναν λόγο για ένα διονυσιακό live, μια σπάνια εμπειρία, που, χωρίς υπερβολή, θα μπορούσε να παρομοιαστεί με σαμάνικη τελετή.

XYLOURIS WHITE
Οι Xylouris White είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης 2 ηγετικών φυσιογνωμιών της σύγχρονης μουσικής. Ο Jim White, ιδρυτής του διεθνώς αναγνωρισμένου τρίο "Dirty Three", συναντά το Γιώργο Ξυλούρη (ή αλλιώς Ψαρογιώργη), τον βιρτουόζο λαουτίστα που έχει χαρακτηριστεί ως "το μέλλον της κρητικής μουσικής".
Οι δυο τους έχουν δημιουργήσει ένα νέο και άκρως ενδιαφέρον ηχητικό χαρμάνι μελωδίας και ρυθμού. Η εμπειρία του να τους παρακολουθείς να απορροφούνται από τη μουσική τους, είναι σε κάθε περίπτωση αναζωογονητική.
Ο Jim White και ο Ψαρογιώργης έπαιξαν για πρώτη φορά μαζί στη Μελβούρνη. Εκτοτε, αναχώρησαν για ένα υπέροχο ταξίδι διαρκείας ανά τον κόσμο, αφού έχουν βρεθεί σε 3 διαφορετικές ηπείρους. Παρά την έξαψη και τον πλούτο των εμπειριών που έχουν αποκομίσει από αυτό το ταξίδι, κανείς από τους δυο τους δεν έχασε την επαφή του με την μουσική του κληρονομιά.
Το πρώτο τους άλμπουμ θα κυκλοφορήσει αργότερα το φθινόπωρο, ενώ η εμφάνισή τους στο φετινό Resistance Festival είναι η πρώτη τους κοινή εμφάνιση στην Ελλάδα!

NOUVELLE VAGUE
Είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα γκρουπ στην Ελλάδα. Από την πρώτη τους εμφάνιση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι Nouvelle Vague απέκτησαν πιστό κοινό, που τιμά τις εμφανίσεις τους, κάθε φορά με αμείωτη ένταση. Κι όλα αυτά, 10 χρόνια μετά την κυκλοφορία του 1ου τους, ομότιτλου, άλμπουμ.

Nouvelle Vague, New Wave και Bossa Nova: 3 όροι που για το ντουέτο των Marc Collin και Olivier Libaux σημαίνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα... Τρία διαφορετικά πάθη, που οι δυο τους προσπαθούν να συνδυάσουν από το 2004, μέσω του project των Nouvelle Vague.

Με ένα εναλλασσόμενο cast από Παριζιάνες ερμηνεύτριες, ανάμεσά τους οι Melanie Pain, Liset Alea, Phoebe Killdeer και Nadeah Miranda, οι Nouvelle Vague ανέλαβαν να υλοποιήσουν και πέτυχαν ένα πρωτότυπο αλλά δύσκολο project: τη μεταμόρφωση all-time classic τραγουδιών της εποχής του new wave και του punk rock, και την εξοικείωση του κοινού με αυτά, μέσα από τη δική τους, σύγχρονη ματιά.

Τα συστατικά της συνταγής, συγκεκριμένα: η εκλεπτυσμένη αισθητική της Bossa Nova των sixties, οι μελαγχολικές μελωδίες του New Wave και η απόμακρη γοητεία της κινηματογραφικής Nouvelle Vague. Η τέχνη της διασκευής έχει, ως γνωστόν, ιδιαίτερες απαιτήσεις, αλλά οι εκδοχές των NV σε θρυλικά κομμάτια όπως τα "Guns of Brixton" (The Clash) και "Love Will Tear Us Apart" (Joy Division), για παράδειγμα, κατέληξαν να κάνουν το γύρο του κόσμου. 700.000 άλμπουμ πωλήσεις και εκατοντάδες sold-out live shows ανά την υφήλιο ήταν η κατάληξη του ιδιότυπου αυτού μουσικού πειράματος.

Σήμα κατατεθέν των NV φυσικά και είναι οι νεαρές Γαλλίδες που αναλαμβάνουν κάθε φορά τα φωνητικά. Η αυθεντικότητα της Liset Alea, η κομψότητα της Mélanie Pain και ο αισθησιασμός της Phoebe Killdeer συγκίνησαν και συγκινούν το κοινό, όπου κι αν εμφανίζονται. Αν σκεφτεί, δε, κανείς, ότι κριτήριο για την επιλογή τους στις αντίστοιχες οντισιόν ήταν να μην γνωρίζουν τα τραγούδια που οι NV επέλεγαν να διασκευάσουν, καταλαβαίνει κανείς την ξεχωριστή σημασία της απήχησης που είχαν τελικά αυτές οι διασκευές.

Πρόσφατα, οι Nouvelle Vague έκαναν στροφή στο ρεπερτόριό τους. Στο τέταρτο κατά σειρά άλμπουμ τους, "Couleurs sur Paris", το ντουέτο από τη Γαλλία επαναπροσεγγίζει τη γαλλική "New Wave", που είχε κατακτήσει τη χώρα κατά τη διάρκεια των seventies και για αρκετά μεγάλο μέρος και των eighties. Προκειμένου να γιορτάσουν το γαλλικό Νέο Κύμα, οι Marc και Olivier συνεργάστηκαν και με έναν διαφορετικό καλλιτέχνη στα φωνητικά, σε κάθε τραγούδι του άλμπουμ.

Αυτό το καλοκαίρι, στο Resistance, οι Nouvelle Vague αναμένεται να ξεσηκώσουν τον κόσμο, σε άλλο ένα εξαιρετικό συναυλιακό βράδυ!

PENNY & THE SWINGIN' CATS
Ένα όνομα συνώνυμο των πιο αστραφτερών live, ένα συγκρότημα που αναλαμβάνει σε κάθε live να μας ταξιδέψει σε περασμένες δεκαετίες, τότε που το swing και το rockabilly κυριαρχούσαν στις πίστες. Μία μπάντα δεμένη με θετική ενέργεια, με "jazz γούστα" κυρίως και έμπειρους μουσικούς.
Τους υποδεχτήκαμε στο μουσικό μας περιβάλλον για πρώτη φορά το 2009. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιήσει ζωντανές εμφανίσεις σε πολλά Φεστιβάλ καθώς και σε γνωστές μουσικές σκηνές και επιλεγμένα μπαρ σε όλη την Ελλάδα.
Με πολύτιμη εμπειρία στις αποσκευές τους εμφανίζονται τον Νοέμβρη 2013 για πρώτη φορά στη δισκογραφική σκηνή μ' ένα mini album, το Retro. Το τραγούδι τους "Εξωτικό Χαρμάνι" αναδεικνύεται τραγούδι του τριμήνου Απριλίου - Ιουνίου 2014 στο διαγωνισμό Jumping Fish της COSMOTE, ενώ ετοιμάζονται για τη δημιουργία της 2ης δισκογραφικής δουλειάς τους.
Με όχημα τη μουσική χρονομηχανή τους που τρέχει από δεκαετία σε δεκαετία, μας προσκαλούν να ταξιδέψουμε και να χορέψουμε μαζί τους... κι αυτή τη φορά θα μας παρουσιάσουν ανάμεσα σε όλα όσα αγαπούν και τα δικά τους τραγούδια, τραγούδια που έγραψε η leader του γκρουπ Πέννυ Μπαλτατζή!
Η μοναδική Penny και οι Γάτοι της, έρχονται στο Resistance Festival για να μας ξεσηκώσουν, να μας κάνουν να τραγουδήσουμε με πάθος και να χορέψουμε με απίθανο στυλ... όπως παλιά!

Penny & The Swingin' Cats

  • Penny Μπαλτατζή: τραγούδι
  • Γιώργος Ζερβός: κιθάρα,τραγούδι
  • Γιάννης Αγγελόπουλος: τύμπανα
  • Στάθης Παρασκευόπουλος: κοντραμπάσο
  • Βαγγέλης Κατσαρέλης: τρομπέτα
  • Ορέστης Μπενέκας: πλήκτρα
  • Γιώργος Φιλικόζης: ηχοληψία

ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Γεννήθηκε στη Σχοινούσα των Κυκλάδων, από μουσική οικογένεια πολλών γενεών και πήρε τα πρώτα του ερεθίσματα από τον παππού και τον πατέρα του, γνωστούς βιολάτορες.
Σπούδασε κλασικό βιολί στο Ωδείο Αθηνών με την Ισμήνη Κάρτερ-Χρυσοχόου και στο Εθνικό Ωδείο με τον Κώστα Σέττα. Πάντοτε, όμως, ερευνούσε και μελετούσε το είδος που τον ενδιέφερε πρώτιστα, την παραδοσιακή μουσική. Ξεκίνησε την επαγγελματική του συνεργασία - σε ηλικία 15 χρόνων - με τη Δώρα Στράτου και συμμετείχε στην καταγραφή της εθνικής μας μουσικής, από τον Έβρο ως την Κύπρο, σε δίσκους και σε φιλμ για την κρατική ραδιοτηλεόραση.
Ο ίδιος ασχολείται με τη συστηματική καταγραφή παραδοσιακών κομματιών, όπως αυτά που περιέλαβε στο δίσκο ''Θαλασσινά Περάσματα'' με τραγούδια που ερμηνεύει ο ίδιος ,η Μαρίζα Κωχ και άλλοι καλλιτέχνες. Έχει καταγράψει την μουσική παράδοση των Κυθήρων στο διπλό CD με τίτλο: ''Πέρασμα στα Κύθηρα' σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο "Μυρτιά" Κυθήρων και ολοκλήρωσε την καταγραφή της παραδοσιακής μουσικής της Αμοργού, με τον Σύλλογο πολιτισμού και τέχνης "Σημωνίδης" στο δίσκο "Πέρασμα στην Αμοργό". Με το δίσκο "Ανατολικά του Αιγαίου" μας ταξιδεύει στην μουσική παράδοση του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το ¨Πέρασμα στην Κίμωλο' ένα δίσκο αναφορά στην παραδοσιακή μουσική της Κιμώλου. Ηχογράφησε και κυκλοφόρησε, τρεις προσωπικούς δίσκους, με δικά του τραγούδια: "Αρχόντισσα του λιμανιού", "Αντικέρι" και "Χορός στα κύματα", και δυο, "Αγάπη και θάλασσα" και "Όταν ακούω το βιολί", με ερμηνεύτρια την Ελένη Λεγάκη, που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Τραγούδια από αυτούς τους δίσκους, όπως το "Ωπα-ώπα" και το "Γιάντα να μη θέλεις γιάντα", έγιναν πανελλήνιες επιτυχίες.
Έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ και έχει πάρει το τρίτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής "Sharg Taronalari" (Μελωδίες της Ανατολής) που διοργανώνεται στη Σαμαρκάνδη υπό την αιγίδα της UNESCO. Έχει συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα ονόματα του παραδοσιακού χώρου, καθώς επίσης, με έντεχνους συνθέτες και τραγουδιστές. Έχει διδάξει παραδοσιακή μουσική, στο University of Southern Μaine στα πλαίσια των πολιτιστικών ανταλλαγών του Υπουργείου Αιγαίου και του USM.
Το 2001 ίδρυσε τη μουσική εταιρία Oikonomidis MUSIC με σκοπό τη συστηματική καταγραφή και προώθηση της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Φοίβος ΔεληβοριάςΦοίβος Δεληβοριάς

ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ
Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία των εμφανίσεών του στην Αθήνα, ο Φοίβος Δεληβοριάς μεταφέρει τη νέα του παράσταση σε επιλεγμένους, ανοιχτούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, και δηλώνει:

Tέρμα οι τυπικότητες και οι ψευτοευγένειες: ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του επισκέπτονται το Resistance Festival στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και σκοπεύουν σε μιαν... «Αρμένικη Βίζιτα»!

Την Κυριακή 22 Ιουνίου θα φάνε όλους τους μεζέδες, θα πιούνε όλα τα ποτά, θα φωνάξουν όλους τους φίλους τους για παιχνίδι και, το κυριότερο, δεν θα κατέβουν με τίποτα απ' τη σκηνή, αν δεν ξαναγεννηθεί ό,τι παλιό, αν δεν παρουσιαστεί ό,τι καινούργιο, αν δεν εορταστεί ό,τι αξίζει να γιορτάσουμε και αν δε σταλεί μια «υβρεοπομπή» σε ό,τι αξίζει ν' αφήσουμε πίσω μας για πάντα...

Παρέα με τους γνωστούς αξιοπαθούντες (Παντέλης στις κιθάρες, Χριστοδούλου στα πλήκτρα, Σταματάκης στο μπάσο και Ντούβας στα τύμπανα) θα στήσουν για μία ακόμα φορά μία εντελώς διαφορετική παράσταση, παίζοντας γνωστές και απροσδόκητες επιλογές απ' τη δισκογραφία του τραγουδοποιού, τραγούδια άλλων που αγαπάει και τα 'φερε η κουβέντα, αλλά και - για πρώτη φορά - καινούργια τραγούδια, από τον δίσκο που ετοιμάζει για το 2014.

YASMINE HAMDAN
Η σαγηνευτική ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός από το Λίβανο, συστήθηκε εκ νέου στο μουσικόφιλο-σινεφίλ κοινό, μετά την εμφάνισή της στην τελευταία ταινία του Jim Jarmusch, "Only Lovers Left Alive", δίπλα στην Tilda Swinton. Η σκηνή μάλιστα όπου ερμηνεύει το τραγούδι που έγραψε για την ταινία, με τίτλο "Ηal", θεωρείται μια από τις κορυφαίες στιγμές του φιλμ. Ωστόσο, στον αραβικό κόσμο, η Yasmine Hamdan θεωρείται εμβληματική φυσιογνωμία του underground, εδώ και πολλά χρόνια. H αίγλη αυτή δεν είναι τυχαία. Η Yasmine πρωτοεμφανίστηκε στα μουσικά πράγματα με τους Soapkills, ένα ντουέτο με έδρα τη μεταπολεμική Βηρυτό, που σύμφωνα με τους μουσικοκριτικούς μάλλον ήταν το πρώτο ηλεκτρονικό/indie σχήμα στη Μέση Ανατολή. Η μουσική τους έγινε γρήγορα το soundtrack της νεανικής κουλτούρας της εποχής, στο Λίβανο.
Τα χρόνια που ακολούθησαν η Yasmine μετακόμισε στο Παρίσι και συνεργάστηκε με τον Mirwais (μέλος του γαλλικού ηλεκτρονικού σχήματος των eighties, "Τaxi Girl" και γνωστό παραγωγό αργότερα σε 2 άλμπουμ της Madonna, τα "Music" & "American Life"). Μαζί έγραψαν και κυκλοφόρησαν το 2009, το άλμπουμ "Arabology".
Ακολούθησε μια σύντομη συνεργασία με τις CocoRosie και λίγο αργότερα τα βήματα της Yasmine διασταυρώθηκαν με αυτά του Marc Collin, ή αλλιώς του ηγετικού νου των Nouvelle Vague, ενός σχήματος πολύ αγαπημένου εδώ στην Ελλάδα, που μάλιστα συμμετέχει και στο φετινό line-up του Resistance Festival, το Σάββατο 21 Ιουνίου. Μαζί δημιούργησαν και κυκλοφόρησαν, την άνοιξη του 2013, το ντεμπούτο σόλο άλμπουμ της Yasmine, "Ya Nass", μια δουλειά που διαπνέεται από την ατμόσφαιρα και το εξωτικό, μυστηριακό χρώμα της Αραβίας, και για το οποίο η Yasmine άντλησε έμπνευση από το ρεπερτόριο και την προσωπικότητα ξεχασμένων ερμηνευτριών του αραβικού τραγουδιού, όπως η Aisha El Marta ή η Mounira El Mehdeyya. Κοινός τόπος όλων τους, ο παιχνιδιάρικος αισθησιασμός και αυτή η λεπτή ειρωνεία με την οποία έντυναν τους στίχους των τραγουδιών τους, στοιχείο χαρακτηριστικό μιας άλλης εποχής, μια περιόδου όπου οι γυναίκες στη Μέση Ανατολή απολάμβαναν ακόμη την ελευθερία και τη χειραφέτηση που αργότερα στερήθηκαν. Στο Ya Nass, που θα ακούσουμε ολόκληρο στην παρθενική solo συναυλιακή εμφάνιση της Yasmine στην Ελλάδα, η μεθυστική φωνή της ερμηνεύτριας, που μοιάζει να έρχεται κατευθείαν από τα βάθη της αραβικής παράδοσης, συναντά μια κομψή, σύγχρονη electro-folk pop ενορχήστρωση, όπου κυριαρχούν οι ακουστικές κιθάρες και τα vintage πλήκτρα.
Ενα άλλο στοιχείο που ναι μεν δεν μπορούμε να αντιληφθούμε εμείς οι δυτικοί ακροατές, αλλά χαρακτηρίζει την ερμηνεία της, είναι η χρήση που κάνει η Yasmine των διαφόρων αραβικών διαλέκτων στο στίχο της, διάλεκτοι που προέρχονται από το Λίβανο, το Κουβέιτ, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο αλλά και τους Βεδουϊνους...

Konops [Her]
Dj Set | Freestyle/Breakbeat
Ξεκίνησε ως dj το 2012 στο Ηράκλειο Κρήτης. Funk, soul, swing κ.α. στοιχεία εμπλουτισμένα από την breakbeat κουλτούρα των 90s σε δυναμικά freestyle Dj sets. σε διάφορα bar της πόλης. Το 2013 ξεκινάει το production και κάνει κάποια opening και after party σε συναυλίες των Alcalica και Baildsa στο Ηράκλειο και φτιάχνει, μαζί με τον mCurtis τους Cheese Royale, ένα ντουέτο dj σε μια προσπάθεια παντρέματος των freestyle dj sets και του live performance. Μετά απο σειρά επιτυχημένων event και πάρτυ στο Ηράκλειο αναλαμβάνουν το άνοιγμα και after party σε συναυλίες των Dub Inc., Imam Baildi κ.α. ενώ παράλληλα ξεκίνησαν και την παραγωγή remixes σε κομμάτια του Taiwan MC (Chinese Man Records) και των Major Lazer.

Τον Konops μπορείς να τον βρεις εδώ:
https://soundcloud.com/konops
https://www.facebook.com/thekonops
http://www.mixcloud.com/konops

REBETIEN
Η ορχήστρα «Rebetien» είναι μια παρέα τεσσάρων μουσικών που ερμηνεύουν τραγούδια και σκοπούς από το ρεπερτόριο του ρεμπέτικου και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, αλλά και νέες δικές τους συνθέσεις. Χαρακτηριστικό στοιχείο του ήχου του συγκροτήματος αποτελεί κυρίως το νοσταλγικό χρώμα της εποχής του γραμμοφώνου, σε διακριτικό συνδυασμό, ενίοτε, με αλλογενείς μουσικές γεύσεις από τις διάφορες παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Έμφαση δίνεται στον φυσικό, ακουστικό ήχο των οργάνων, ο συνδυασμός των οποίων παραπέμπει με έναν τρόπο σε σμυρναίικη ορχήστρα του μεσοπολέμου, καθώς επίσης στον πειραματισμό και στη σύνθεση ενός δικού τους ηχητικού και ενορχηστρωτικού ύφους.
Οι Rebetien είναι οι:

  • Αυγερινή Γάτση // ακορντεόν, φωνή
  • Φώτης Βεργόπουλος // μπουζούκι, φωνή
  • Γιάννης Ζαρίας // βιολί
  • Κωστής Κωστάκης // κιθάρα, φωνή

ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ – ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
Το 1990 δημιουργήθηκε μαζί με άλλους κορυφαίους μουσικούς η «Μουσική Ομάδα Κέρος» που πραγματοποιεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό συναυλίες, με το γνήσιο ηχόχρωμα των μουσικών του Αιγαίου πελάγους και της Μικράς Ασίας.
Ο Νίκος Οικονομίδης γεννήθηκε στη Σχοινούσα των Κυκλάδων, από μουσική οικογένεια πολλών γενεών και πήρε τα πρώτα του ερεθίσματα από τον παππού και τον πατέρα του, γνωστούς βιολάτορες. Σπούδασε κλασικό βιολί στο Ωδείο Αθηνών με την Ισμήνη Κάρτερ-Χρυσοχόου και στο Εθνικό Ωδείο με τον Κώστα Σέττα. Πάντοτε, όμως, ερευνούσε και μελετούσε το είδος που τον ενδιέφερε πρώτιστα, την παραδοσιακή μουσική. Ξεκίνησε την επαγγελματική του συνεργασία - σε ηλικία 15 χρόνων - με τη Δώρα Στράτου και συμμετείχε στην καταγραφή της εθνικής μας μουσικής, από τον Έβρο ως την Κύπρο, σε δίσκους και σε φιλμ για την κρατική ραδιοτηλεόραση. Ο ίδιος ασχολείται με τη συστηματική καταγραφή παραδοσιακών κομματιών, όπως αυτά που περιέλαβε στο δίσκο ''Θαλασσινά Περάσματα'' με τραγούδια που ερμηνεύει ο ίδιος, η Μαρίζα Κωχ και άλλοι καλλιτέχνες.. Έχει καταγράψει την μουσική παράδοση των Κυθήρων στο διπλό CD με τίτλο: ''Πέρασμα στα Κύθηρα' σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο "Μυρτιά" Κυθήρων και ολοκλήρωσε την καταγραφή της παραδοσιακής μουσικής της Αμοργού, με τον Σύλλογο πολιτισμού και τέχνης "Σημωνίδης" στο δίσκο "Πέρασμα στην Αμοργό". Με το δίσκο "Ανατολικά του Αιγαίου" μας ταξιδεύει στην μουσική παράδοση του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το ¨Πέρασμα στην Κίμωλο' ένα δίσκο αναφορά στην παραδοσιακή μουσική της Κιμώλου. Ηχογράφησε και κυκλοφόρησε, τρεις προσωπικούς δίσκους, με δικά του τραγούδια: "Αρχόντισσα του λιμανιού", "Αντικέρι" και "Χορός στα κύματα", και δυο, "Αγάπη και θάλασσα" και "Όταν ακούω το βιολί", με ερμηνεύτρια την Ελένη Λεγάκη, που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Τραγούδια από αυτούς τους δίσκους, όπως το "Ωπα-ώπα" και το "Γιάντα να μη θέλεις γιάντα", έγιναν πανελλήνιες επιτυχίες. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ και έχει πάρει το τρίτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής "Sharg Taronalari" (Μελωδίες της Ανατολής) που διοργανώνεται στη Σαμαρκάνδη υπό την αιγίδα της UNESCO. Έχει συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα ονόματα του παραδοσιακού χώρου, καθώς επίσης, με έντεχνους συνθέτες και τραγουδιστές. Έχει διδάξει παραδοσιακή μουσική, στο University of Southern Μaine στα πλαίσια των πολιτιστικών ανταλλαγών του Υπουργείου Αιγαίου και του USM. Το 2001 ίδρυσε τη μουσική εταιρία Oikonomidis MUSIC με σκοπό τη συστηματική καταγραφή και προώθηση της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Η Κυριακή Σπανού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Παροικιά της Πάρου. Φοίτησε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα με τις Ακαδημαϊκές της σπουδές παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής και κλασσικού τραγουδιού με την κα. Πόπη Πετριόλι - Φωτοπούλου, καθώς επίσης και μαθήματα παραδοσιακού τραγουδιού στο Μουσείο Λαϊκών Παραδοσιακών Οργάνων -Φοίβου Ανωγειανάκη με την κα Δόμνα Σαμίου. Ξεκίνησε από πολύ μικρή να τραγουδά στο μουσικοχορευτικό συγκρότημα του νησιού "Νάουσα Πάρου" και είχε γενικότερα ενεργή συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου της. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και τραγουδιού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κι έχει συνεργαστεί με σημαντικούς εκπροσώπους της έντεχνης ,λαϊκής και κυρίως της Παραδοσιακής μουσικής της χώρας μας. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον βιολιστή, συνθέτη, ερευνητή και εκφραστή της μουσικής του Αιγαίου πελάγους Νίκο Οικονομίδη έχοντας ως στόχο να υπηρετήσει με ήθος και σεβασμό την Νησιωτική Μουσική μας παράδοση.
Στη μουσική ομάδα συμμετέχουν ακόμα:
Ο Αργύρης Ψαθάς στο λαούτο και ο Παναγιώτης Βέργος στο σαντούρι.

ΚΛΑΡΙΝΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η παραδοσιακή μουσική είναι η ρίζα του μουσικού δέντρου απ' το οποίο εμείς σήμερα γευόμαστε τους καρπούς του. Μια πενταμελής ομάδα νέων μουσικών με τα κοφίνια τους γεμάτα, μεταφέρουν ήχους απ' όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.

  • Κλαρίνο - Δημήτρης Μπρέντας
  • Ακορντεόν, τραγούδι - Αυγερινή Γάτση
  • Λαούτο, τραγούδι - Αχιλλέας Χαχάμης
  • Λαούτο - Νικόλας Αγγελόπουλος
  • Κρουστά - Μανούσος Κλαπάκης

Πληροφορίες
Resistance Festival 2014

Παρασκευή 20, Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Γεωπονική Σχολή
Ιερά Οδός, Αθήνα

Ώρα έναρξης: 21.30
Είσοδος: 'Ανεργοι - 3 ευρώ | Γενική είσοδος - 5 ευρώ | 3ήμερο εισιτήριο: 10 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων:
Το στέκι του Δρόμου – Ιδέες | Συναντήσεις | Πολιτισμός: Ανδρόνικου 18 & Κωνσταντινουπόλεως, Ρουφ
"Gorilla 11" (bar) : Θησέως 7, Μαρούσι
& online: http://www.viva.gr/tickets/festival/resistance-festival/
http://www.resistancefestival.gr