Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στο Σωτήρη Δημητρίου

Καλοκαίρι στα σώματα Καλοκαίρι στα σώματα

Στο γνωστό συγγραφέα Σωτήρη Δημητρίου, του οποίου το έργο ''Καλοκαίρι στα σώματα'' παρουσιάζεται στο θέατρο Μεταξουργείο από τη Γιασεμί Κηλαηδόνη, απονεμήθηκε το βραβείο διηγήματος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2013. Λόγω μεγάλης επιτυχίας οι παραστάσεις παρατείνονται και απο 15 Ιανουαρίου 2014 θα παρουσιάζονται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:30.

Το ''Καλοκαίρι στα σώματα'' στηρίχθηκε σε έξι διηγήματα του Σωτήρη Δημητρίου, που αποτελούν το υλικό της παράστασης, σε διδασκαλία και επιλογή κειμένων του ίδιου.

Μια νέα γυναίκα στη σημερινή Αθήνα λειτουργεί ως μέσον για να ζωντανέψουν ιστορίες του σήμερα και του χτες, προσκαλώντας μας να αναρωτηθούμε ποια είναι η σχέση μας με το παρελθόν (τόσο το προσωπικό όσο και της πόλης, του χώρου όπου ζούμε), και τι είναι αυτό που χωρίζει την κανονικότητα από την τρέλα, τη ''νορμάλ'' ζωή από το περιθώριο.

Σημείωμα του συγγραφέα:

"Πρότεινα στη Γιασεμί Κηλαηδόνη μια παράσταση διηγημάτων όταν την είδα στο "Μαράν Αθά.''
Πέρα απ'τις εξαιρετικές ικανότητές της, είδα ότι ο φυσικός τρόπος της ταίριαζε με τον τρόπο των διηγημάτων.
Δουλέψαμε λιγάκι μαζί την εκφορά του λόγου κυρίως στα σημεία που φανερά δεν επαρκούν τα καλούπια των τυπωμένων λέξεων.
Προσπαθήσαμε επίσης -και με τη βοήθεια της Νάντιας Φώσκολου- να κρατήσουμε χαμηλά τους τόνους. Όπως και στη ζωή έτσι και στην τέχνη δεν είναι καλό να τραβάς τον άλλον απ' το μανίκι."
Σωτήρης Δημητρίου

Συντελεστές :

  • Επιλογή-διδασκαλία κειμένων: Σωτήρης Δημητρίου
  • Σκηνοθετική επιμέλεια: Νάντια Φώσκολου
  • Φωτισμοί: Γιάννης Καραγιάννης
  • Παραγωγή: Θέατρο "ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ"
  • Ερμηνεύει η Γιασεμί Κηλαηδόνη

''Σε διδασκαλία του συγγραφέα και σκηνοθετική επιμέλεια της νεαρής Νάντιας Φώσκολου, η Κηλαηδόνη ανέδειξε τη θεατρικότητα των διηγημάτων, με τη χαρακτηριστική της αμεσότητα, την ορμή και φυσικότητα της εκφοράς ενός λόγου προφορικού, φορτισμένου και ιδιόρρυθμου. Πέτυχε στη μετάβαση καταστάσεων και ηρώων από διήγημα σε διήγημα, ακαριαίες συναισθηματικές εναλλαγές, με ελάχιστα μέσα και φορώντας ένα παράξενα άκομψο ρούχο. Με άνεση κι ευαισθησία μπαινόβγαινε σε ανδρικούς, γυναικείους, αφηγηματικούς ρόλους, διατηρώντας αξιοθαύμαστη καθαρότητα, ακρίβεια και ροή φωνής.''

Της 'Αννυς Κολτσιδοπούλου, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

 

Πληροφορίες
Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στο Σωτήρη Δημητρίου

Θέατρο Μεταξουργείο
Ακαδήμου 14, τηλ : 210 5234382

Ημέρες και ώρες παραστάσεων από Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014 :
Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:30

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος : 12 ευρώ
Μειωμένο : 10 ευρώ (φοιτητές, μαθητές,, άνεργοι, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, πολύτεκνοι)
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.