Οι Νύχτες Πρεμιέρας - Επαναληπτικές Προβολές

Αφίσα, 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Αφίσα, 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Οι Νύχτες Πρεμιέρας με επαναληπτικές προβολές των ταινιών «Χρονικών του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος», «India Blues» και «Κόντρα Στο Ρεύμα» ("Upstream Color"). Στις 26/9/2013 και 27/9/2013 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας άνοιξαν αυλαία. Με μια σύντομη τελετή έναρξης και μια «κινηματογραφική ωδή στο γουντιαλενικό Μανχάταν» και το γλυκύτατο, αισιόδοξο «Frances Ha» του Νόα Μπάουμπαχ ξεκίνησε χθες στο θέατρο Παλλάς το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα διαρκέσει ως τις 29 Σεπτεμβρίου 2013 στους κινηματογράφους Δαναός 1&2, Odeon Όπερα 1&2, Ιντεάλ και Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Στον σύντομο αλλά γεμάτο νόημα λόγο του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, κύριος Ορέστης Ανδρεαδάκης υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της μνήμης και το πώς εκείνη έχει μια αισθητή παρουσία στις φετινές επιλογές του προγράμματος.
«"Η μνήμη", γράφει στα "Ημερολόγια Καταστρώματος" ο Γιώργος Σεφέρης, "όπου και να την αγγίξεις πονεί". [...] Θα σας παρακαλέσω να προσέξετε στην αφίσα μας μια μικρή φράση που κρύβεται δίπλα ακριβώς από το δεξί πόδι της Καρυάτιδας. Γράφει "memini, ergo sum", δηλαδή "θυμάμαι, άρα υπάρχω", και δεν είναι βέβαια παρά μια παραλλαγή της γνωστής φράσης του Ρενέ Ντεκάρτ "σκέφτομαι, άρα υπάρχω" πάνω στην οποία θεμελίωσε ολόκληρη τη δυτική σκέψη το 1637.
«Για μας αυτή η φράση είναι μια αόρατη γραμμή που διατρέχει το φετινό φεστιβάλ, μια καθαρή γραμμή τυλίγεται γύρω από ταινίες και αφιερώματα που μας θυμίζουν ότι οφείλουμε να θυμόμαστε», συμπλήρωσε. «Να θυμόμαστε τι έγινε στην Γερμανία του 30, αλλά και στην Παλαιστίνη του 80 και του 90...τι έγινε στην Κορέα του 40, αλλά και στην Αμερική του 50...τι έγινε στην πολιτισμένη, υποκριτική, Ολλανδία του 60, αλλά και στην βάρβαρη Ιταλία του Μουσολίνι. Αλλά και στην Ελλάδα χθες το βράδυ. Τι γίνεται παντού στον κόσμο όταν ξεχνάμε!»

Αποκαλώντας το Φεστιβάλ "μια γιορτή πολιτισμού", ο κύριος Ανδρεαδάκης σημείωσε ότι φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει 206 νέες ταινίες, 93 από τις οποίες είναι καινούριες ελληνικές παραγωγές, με το καμάρι να είναι το διαγωνιστικό των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, "το ζωντανό όνειρο του ελληνικού σινεμά, το οποίο - να είστε σίγουροι - έχει καταπληκτικό μέλλον".
Στην τελετή παρευρέθηκαν η Υπουργός Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Δήμαρχος Αθηναίων, κύριος Γιώργος Καμίνης, καθώς και πλήθος προσωπικοτήτων από τον χώρο των τεχνών, μεταξύ των οποίων η Θέμις Μπαζάκα, ο Μηνάς Χατζησάββας, ο Άκης Σακελλαρίου, ο Χρήστος Στέργιογλου, ο Στέλιος Μάινας, ο Όμηρος Πουλάκης, η Πέγκυ Τρικαλιώτη, ο Ορφέας Αυγουστίδης, η Μαρία Γεωργιάδου.
Τo 19o Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» του ΕΣΠΑ και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πραγματοποιείται, με την ευγενική υποστήριξη του ΟΤΕ, τον οποίο και ευχαρίστησε θερμά ο κος Ανδρεαδάκης για τη στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια. H Jameson χάρισε στο κοινό του Φεστιβάλ απολαυστικά κοκτέιλ στη δεξίωση που ακολούθησε ως Υποστηρικτής εκδηλώσεων και η Nissan, ως Υποστηρικτής Μετακινήσεων, θα στηρίξει το τμήμα φιλοξενίας του Φεστιβάλ.

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ - ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Λόγω της μεγάλης ζήτησης των εισιτηρίων, και θέλοντας να ανταποκριθεί στο πλήθος των αιτημάτων για επαναληπτικές προβολές, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ανακοινώνει τον προγραμματισμό τριών ταινιών του προγράμματος:

  • Από την πρώτη μέρα προπώλησης, ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς ταινίες. Έγινε sold out μέρες πριν από τη προβολή της. Αν δεν καταφέρατε να εξασφαλίσετε το δικό σας εισιτήριο για την κατάμεστη προβολή των «Χρονικών του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος» την Κυριακή 22/9/2013, τότε μπορείτε να προσπαθήσετε και πάλι, την Πέμπτη 26/9/2013 στις 22:15 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
  • Το ίδιο συνέβη και στην προβολή του «India Blues», το οποίο θα προβληθεί για δεύτερη φορά την Πέμπτη 26/9/2013 στις 20:00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
  • Τέλος, έχοντας λάβει πολλά αιτήματα για επανάληψη του «Κόντρα Στο Ρεύμα» ("Upstream Color") το Φεστιβάλ αποφάσισε να επαναλάβει την προβολή την Παρασκευή 27/9/2013 στις 18:00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
    Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

 

Πληροφορίες
«Χρονικών του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος»
«India Blues»
«Κόντρα Στο Ρεύμα» ("Upstream Color")

Πέμπτη 26/9/2013 στις 22:15 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Πέμπτη 26/9/2013 στις 20:00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Παρασκευή 27/9/2013 στις 18:00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας
18-29 Σεπτεμβρίου 2013

Νύχτες Πρεμιέρας Online
Η ανάρτηση του αναλυτικού προγράμματος προβολών του Φεστιβάλ, υπάρχει στον επίσημο διαδικτυακό μας τόπο www.cinemag.gr & www.aiff.gr.
Διαθέσιμος είναι πλέον και ο επίσημος κατάλογος του Φεστιβάλ, με αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις ταινίες μας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μαρία Ναθαναήλ
Γραφείο Τύπου
19o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / 210-6061689
www.cinemag.gr & www.aiff.gr
Ακολουθήστε μας στο Facebook/cinemag.gr & Facebook/AthensFilmFestival / Twitter

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
To 19o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Εταιρία Αθηνών με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
ΟΤΕ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
JAMESON
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ
NISSAN Ι. ΝΙΚ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
T.G.I. Friday's Greece
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ - WWW.CINEMAG.GR
ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟY ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
GOETHE INSTITUT
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
ΙΑΝΟΣ - ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ZOLOTAS
SONY HELLAS
IEK AKMH
CITY LINK
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
MEGA TV
MAD TV
TV5 MONDE
MAD RADIO 106,2
PEPPER
ΕΝ ΛΕΥΚΩ
E-GO.GR
ΜΑD.GR
SENTRA FM