2o Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Πάτρας, RE-culture 2

Το 2ο Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Πάτρας, με ονομασία RE-culture 2, έχει ως κύριο κορμό τις εικαστικές τέχνες και δορυφόρους αυτών από όλες τις μορφές τεχνών που υπάρχουν σήμερα, από 1η Σεπτέμβρη έως 31η Οκτώβρη 2013.

Μέχρι στιγμής οι προτεινόμενες εικαστικές παρεμβάσεις προέρχονται από τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες της ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κατασκευές video art, video dance, light installation, performance, street art, εικαστική όπερα, happening, κ.ά.
Μία από τις προσπάθειες της Art in Progress είναι μέσα από το RE-culture 2 να υπάρχει πρόσβαση και πληροφορία στους πολίτες για την δραστηριότητα των πολιτιστικών φορέων ολόκληρης της χώρας.

Το Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Πάτρας με ονομασία RE-culture 2, θα συμπεριλάβει και άλλες μορφές τέχνης, εκτός των εικαστικών, όπως: θέατρο, χορό, φωτογραφία, μουσική, ποίηση, κινηματογράφο, αρχιτεκτονική αλλά και θεωρητικές συναντήσεις. Οι καλλιτέχνες, οι επιμελητές και οργανωτικές επιτροπές που θα συμμετέχουν στα projects εργάζονται για ένα πραγματικά δημιουργικό και πρωτότυπο φεστιβάλ όχι μόνο για τον ελληνικό χώρο αλλά και για το διεθνές πολιτιστικό περιβάλλον.

ΧΡΟΝΟΣ και ΧΩΡΟΙ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

Ο χρόνος διεξαγωγής του RE-culture 2 είναι από 1η Σεπτέμβρη έως 31η Οκτώβρη 2013. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα διεξάγονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις τοπικής, πανελλαδικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας.
Βλέποντας τα εικαστικά μέσω μιας σύγχρονης θεώρησης η Αγορά Αργύρη, το Σκαγιοπούλειο κέντρο προστασίας παιδιού Αχαΐας και τα πρώην Δημοτικά Λουτρά είναι ιδανικοί χώροι, ευρωπαϊκών προδιαγραφών και θα φιλοξενήσουν φέτος την έκθεση και τα δρώμενα του RE-culture 2.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

1. «Η διαφορετικότητα»
2. «Εμείς οι άλλοι – παράλληλοι δημόσιοι βίοι».
3. H Τέχνη, ως τρόπος αντίληψης μιας νέας ευρωπαϊκής ταυτότητας σε σχέση με την Φτώχεια, την Αλληλεγγύη και την Έξοδο από την πολιτισμική κρίση.

Το Φεστιβάλ, στους δύο μήνες της διάρκειάς του, πέρα από τη βασική θεματική του πλατφόρμα, θα εμπεριέχει αφιερώματα σε τρεις διατομεακούς κύκλους αντίστοιχα καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις:
Ο πρώτος κύκλος θα δώσει τη δυνατότητα βιωματικής και αισθαντικής πρόσληψης των Τεχνών σε παιδιά και μεγαλύτερους, μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ο δεύτερος κύκλος θα ασχοληθεί με τα σημεία συνάντησης των εικαστικών τεχνών σε σχέση με το χορό, το θέατρο, το animation, την περφόρμανς κ.α.

Ο τρίτος κύκλος θα επικεντρωθεί σε μία θεωρητική – διακαλλιτεχνική συνάντηση που φιλοδοξεί να συνδυάσει τη θεωρία με την πράξη των οπτικών και παραστατικών τεχνών.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται

Η Ρητορική της εικόνας – μία συνάντηση με την περφόρμανς
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Εκπαιδευτικά προγράμματα για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες
Ξεναγήσεις

Υπάρχει η δυνατότητα αφής για τυφλούς, ταυτόχρονη διερμηνεία για κωφούς, και ξεναγήσεις μικρών ομάδων κινητικά ανάπηρων αλλά και να συνοδευτούν οι ξεναγήσεις με εκπαιδευτικά προγράμματα.

Παρακάτω αναλύονται οι παράλληλες εκδηλώσεις. Για τις όλες τις ενότητες του φεστιβάλ θα υπάρχουν δράσεις για άτομα με αναπηρίες και κοινωνικά ευπαθή ομάδες. Στους χώρους του φεστιβάλ θα υπάρχει πρόσβαση για άτομα με κινητική αναπηρία.

ΣΤΟΧΟΣ – ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Στοχεύοντας σε μια προοδευτική κοινωνία, οι εικαστικές τέχνες όχι μόνο προσφέρουν ουσιαστικά στη γνώση αλλά μπορούν και να αποτελέσουν ισχυρό μέσο για την καλλιέργεια δημιουργικών και ενεργών πολιτών. Ατόμων που να μπορούν να χρησιμοποιούν την εικαστική γλώσσα, ατόμων με δεξιότητες αισθητικής κρίσης και σκέψης, με επινοητικότητα και ευαισθησία, ικανών να επικοινωνούν, να εκφράζονται δημιουργικά και να αντιμετωπίζουν προκλήσεις για το παρόν και το μέλλον όχι μόνο τοπικές αλλά και διεθνείς.

Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και ενεργοποιήσουμε την κοινωνία των πολιτών στην Πάτρα, τη Δυτική Πελοπόννησο, την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο σε θέματα μετανάστευσης, Φτώχειας, Αλληλεγγύης αλλά και την αισιοδοξία εξόδου από την «κρίση» – όπου πιστεύουμε ότι είναι κυρίως πολιτισμική και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ακόμη κινητοποιούμε και συνεργαζόμαστε με εθελοντικές ομάδες από την τοπική αλλά και τη διεθνή κοινότητα.

Ίσως ο σημαντικότερος σκοπός είναι η διεύρυνση εικαστικής-πολιτισμικής παιδείας της περιοχής. Ενός εκπαιδευτικού τομέα που υστερεί τόσο από πρωτοβουλίες όσο και ενδιαφέροντος. Στόχος μας είναι να προσκληθούν και να ξεναγηθούν από ειδικούς ανθρώπους, οι μαθητές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπουμε στην σωστή αξιοποίηση των δημόσιων κτηρίων και χώρων προς όφελος των πολιτών και του πολιτισμού, ζωντανεύοντας χώρους ξεχασμένους για τους κατοίκους με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα με αισιοδοξία στους συμπολίτες μας την τοπική τους κληρονομιά.

Επιπλέον αποτελέσματα προσδοκούμε μέσω της σωστής ενημέρωσης – πληροφόρησης στους τομείς του πολιτισμικού τουρισμού, την οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας καθώς και τα οφέλη που παρέχει η προβολή της περιοχής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το RE-culture 2 θα λειτουργήσει σαν σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας προς την εκπαίδευση, τη συμμετοχή και τα αναμενόμενα οφέλη από την πραγματοποίηση αυτής της πρότασης θα είναι η οικονομική ανάπτυξη μέσω του πολιτισμικού τουρισμού για την πόλη της Πάτρας και της γύρω περιοχής, η ένταξη της περιοχής στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη, η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα διαφορετικότητας, η εξοικείωση του κοινού με τις σύγχρονες εικαστικές τέχνες και η καλλιτεχνική εκπαίδευση μαθητών και φοιτητών της πόλης.

Στους εκθεσιακούς χώρους έχει προβλεφθεί η πρόσβαση για άτομα με αναπηρία καθώς και θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις με ειδικά ηχητικά και οπτικά μέσα. Επίσης θα γίνει πρόβλεψη για τη χρήση της γραφής Braille στις ταμπέλες που θα συνοδεύουν τα εκθέματα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Art in Progress, σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και πολιτιστικούς φορείς, διοργανώνει στην Πάτρα στα πλαίσια της δεύτερης διεθνούς συνάντησης Σύγχρονης Τέχνης RE-culture 2 την επιστημονική και καλλιτεχνική Συνάντηση με γενικό θέμα:

Η Ρητορική της Εικόνας – Μία συνάντηση με την περφόρμανς -
Εκδοχές κατασκευής και πρόσληψης της εικόνας στις οπτικές και παραστατικές τέχνες.
Πέμπτη, 3 έως Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

Η Επιστημονική διημερίδα οργανώνεται για το Σάββατο, 5 και Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2013 και θα πλαισιωθεί από σύντομες περφόρμανς καλλιτεχνών καθώς και θεωρητικά και πρακτικά εργαστήρια που θα λαμβάνουν χώρα καθ" όλη τη διάρκεια της εβδομάδας σε διάφορους χώρους της Πάτρας.

Πρόκειται για μια διακαλλιτεχνική συνάντηση που φιλοδοξεί να συνδυάσει τη θεωρία με την πράξη των οπτικών και παραστατικών τεχνών. Οι θεωρητικές ανακοινώσεις θα πλαισιωθούν από δράσεις νέων καλλιτεχνών που θα παρουσιάσουν δείγμα δουλειάς τους με αφορμή τη «ρητορική της εικόνας». Οι περφόρμανς δεν θα υπερβαίνουν τα 30′, θα πλαισιώνονται από εισηγήσεις των καλλιτεχνών ή συζήτηση με το κοινό ενώ προγραμματίζονται πρακτικά εργαστήρια πάνω στον τρόπο δουλειάς του κάθε συμμετέχοντος καλλιτέχνη (εφόσον αυτός το επιθυμεί).

Η επιστημονική διημερίδα έχει ως στόχο την προσέγγιση της «ρητορικής της εικόνας» από διαφορετικές θεωρητικές απόψεις που εκτείνονται σε όλο το εύρος των οπτικών και παραστατικών τεχνών , αναδεικνύοντας (ενδεικτικά):

τον ρόλο της εικόνας στη σύγχρονη εποχή ως αισθητικού και επικοινωνιακού γεγονότος (κυρίαρχοι λόγοι και αντιστάσεις μέσω εικόνων σε εποχή κρίσης, αναπαραστάσεις φύλων, μειονοτήτων, μετανάστευσης, εμπόλεμων καταστάσεων κ.ά.)
τις επικοινωνιακές στρατηγικές πειθούς και κάμψης των αντιστάσεων του θεατή εικόνων
τους καταδηλωτικούς και συνδηλωτικούς μηχανισμούς κατασκευής της εικόνας
τη σχέση της εικόνας με τον λόγο και τις μεγάλες αφηγήσεις
τους διαύλους προσέγγισης του αποδέκτη
τις διαδικασίες υποδοχής, ανάγνωσης και πρόσληψης της εικόνας από τον θεατή κ.ά.

Συνημμένα αρχεία: