"Σερενάτα"-Ζουλφί Λιβανελί

Εξώφυλλο βιβλίου Εξώφυλλο βιβλίου

Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης συζητά με τον γνωστό Τούρκο συγγραφέα Ζουλφί Λιβανελί, με αφορμή το βιβλίο του Σερενάτα, εκδόσεις Πατάκη, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων Οι συγγραφείς του κόσμου στον ΙΑΝΟ. Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2013, στις 20:00, στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24).

Όλα ξεκινούν μια κρύα ημέρα του Φεβρουαρίου του 2001, όταν η Μάγια Ντουράν, τριάντα έξι ετών, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Πανεπιστημίου της Ιστανμπούλ, υποδέχεται στο αεροδρόμιο της πόλης τον γερμανικής καταγωγής Αμερικανό καθηγητή Μαξιμίλιαν Βάγκνερ, ετών ογδόντα επτά.

Εκτελώντας την επιθυμία του καθηγητή, ο οποίος δίδαξε στο ίδιο Πανεπιστήμιο τη δεκαετία του '30, η Μάγια τον οδηγεί σε μια παραλιακή κωμόπολη έξω από την Κωνσταντινούπολη. Εκεί όπου το 1941 ένα καράβι γεμάτο Εβραίους βυθίστηκε από τους Ρώσους στα παγωμένα νερά της Μαύρης Θάλασσας... Εκεί που θα αρχίσει τώρα να ξετυλίγεται το νήμα μιας μοναδικής ιστορίας αγάπης στη δίνη μιας μεγάλης τραγωδίας της ιστορίας του 20ού αιώνα. Και η Μάγια θα γίνει για πρώτη φορά κοινωνός μυστικών που αφορούν την ίδια της την οικογένεια...

O Zoυλφί Λιβανελί γεννήθηκε το 1946. Είναι ίσως ο γνωστότερος και πιο δημοφιλής Τούρκος μουσικοσυνθέτης στη χώρα του αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει η Joan Baez, η Maria del Mar Bonet, ο Udo Lindenberg και η Μαρία Φαραντούρη. Έχει εργαστεί επίσης ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Sabah και τη Milliyet. Συνθέτης, συγγραφέας, σκηνοθέτης, και πρεσβευτής καλής θέλησης στην UNESCO. Με την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος το 1997, Ο μεγάλος ευνούχος της Κωνσταντινούπολης, κατέκτησε το αναγνωστικό κοινό μέσα και έξω από την Τουρκία. Το βιβλίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και τιμήθηκε με το Βαλκανικό Λογοτεχνικό Βραβείο. Ακολούθησαν το 2001 το μυθιστόρημα Ένας άνθρωπος, μια γάτα, ένας θάνατος, το οποίο απέσπασε το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Τουρκίας, η Ευτυχία το 2003, που μεταφράστηκε σε επτά γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, σουηδικά και ελληνικά), ενώ το τελευταίο του μυθιστόρημα Το σπίτι στο Βόσπορο κυκλοφόρησε στην Τουρκία το 2006 με μεγάλη επιτυχία.

Για τον κύκλο εκδηλώσεων Οι συγγραφείς του κόσμου στον ΙΑΝΟ
Κάθε μήνα, κάποιος γνωστός ξένος συγγραφέας, με έργο μεταφρασμένο στα ελληνικά, θα συνομιλεί με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη για τη ζωή του, το έργο του, τη λογοτεχνία, αλλά και θέματα που άπτονται της επικαιρότητας.

 

Πληροφορίες

Κύκλος εκδηλώσεων: Οι συγγραφείς του κόσμου στον ΙΑΝΟ
ΖΟΥΛΦΙ ΛΙΒΑΝΕΛΙ, εκδόσεις Πατάκη
Σερενάτα

IANOS
ΣΤΑΔΙΟΥ 24 ‑ ΑΘΗΝΑ

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013, 20:00

Άννα Θεοδόση
Διεύθυνση Επικοινωνίας
IANOS | T 2103217406 | M 6958004810 | F 2103217686 | www.ianos.gr