Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον κινηματογράφο "Πάμε Σινεμά;"

Το Πάμε Σινεμά; πραγματοποιείται με εξαιρετική επιτυχία και φέτος για 6η χρονιά, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, με τη συνεργασία στην Νότια Ελλάδα του Δήμου Αθηναίων και του ραδιοφωνικού σταθμού 9,84 και στη Βόρειο Ελλάδα με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κέντρο Πολιτισμού.

  •  Το Πάμε Σινεμά; έχει ως στόχους:
  • να φέρει σε επαφή τους μαθητές με την τέχνη του κινηματογράφου,
  • να προσφέρει στους μαθητές τη μέθοδο να αντιμετωπίσουν την εικόνα ως γλώσσα, να υπογραμμίσει τη δυνατότητα και την αναγκαιότητα της κριτικής προσέγγισης των ποικίλλων οπτικοακουστικών προϊόντων που μας κατακλύζουν και καθημερινά καταναλώνουμε.

Στο Πάμε Σινεμά; έχουν συμμετάσχει στα 6 χρόνια λειτουργίας του περισσότερα από 3100 σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) και 240.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην ομογένεια, και έχουν παραχθεί 536 ταινίες μικρού μήκους από αντίστοιχα αριθμό σχολείων.

Υπάρχουν δύο εφαρμογές του προγράμματος, με κοινή δομή και προσανατολισμό: μία για μαθητές των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων των Δημοτικών σχολείων και μία για μαθητές όλων των τάξεων των Γυμνασίων και Λυκείων.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος σε κάθε σχολείο δίδεται το βιβλίο «Η Κινηματογραφική Αφήγηση, μια εξιστόρηση με εικόνες και ήχους» (τόμος Α' για τα Δημοτικά, τόμος Β' για τα Γυμνάσια-Λύκεια), έκδοσης του Πάμε Σινεμά;, οδηγός εφαρμογής του προγράμματος και ερωτηματολόγιο.

Οι μαθητές παρακολουθούν ένα μάθημα ανάλυσης της οπτικοακουστικής αφήγησης, μία ταινία για τον τρόπο σύνθεσης και δημιουργίας ενός κινηματογραφικού έργου (παραγωγής ειδικά για το Πάμε Σινεμά;), μια κινηματογραφική ταινία και απαντούν σε ερωτηματολόγια. Στον ελεύθερο χρόνο των μαθητών -σε κάθε σχολείο που συμμετέχει στο Πάμε Σινεμά;-οργανώνεται μια ολιγομελής ομάδα, και με τη βοήθεια ενός επαγγελματία σκηνοθέτη και τα απαραίτητα τεχνικά μέσα, γράφουν σενάριο, σκηνοθετούν, φτιάχνουν τα κοστούμια και τα σκηνικά, συνθέτουν τη μουσική και -μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα- γυρίζουν μια μικρού μήκους ταινία, διάρκειας 5' έως 7'.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όλες οι ταινίες συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών Πάμε Σινεμά; Το 6ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών Πάμε Σινεμά;, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Απριλίου 2013, ταυτόχρονα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η τελετή απονομής των βραβείων θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ, με τη συμμετοχή γνωστών ηθοποιών και τραγουδιστών.

Για πρώτη φορά φέτος το Πάμε Σινεμά; προκηρύσσει διαγωνισμό σχεδιασμού αφίσας για το 6ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών Πάμε Σινεμά;, με θέμα τον κινηματογράφο. Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές/ τριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προς όλα τα σχολικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (δημόσια και ιδιωτικά). Οι συμμετοχές μπορούν να είναι είτε ατομικές είτε ομαδικές.

Η αφίσα που θα βραβευθεί θα συνοδεύεται από έπαθλο μία σουίτα μοντάζ ενώ μία επιλογή από τις καλύτερες αφίσες που θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό, θα εκτεθούν στους χώρους τέλεσης του Φεστιβάλ και της Τελετής Απονομής Βραβείων. Οι συμμετοχές σας πρέπει να αποσταλούν ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά, έως την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013.

Ευχαριστούμε την εκπαιδευτική κοινότητα και τους μαθητές/τριες για τη μέχρι τώρα ζεστή ανταπόκρισή τους και σας προτείνουμε να επισκεφθείτε την ανανεωμένη μας ιστοσελίδα www.pamecinema.net, για περισσότερες πληροφορίες.