Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Με την πολύκροτη ταινία του Κώστα Γαβρά «Ζ» και τους συντελεστές της να συναντιούνται 40 χρόνια μετά τη δημιουργία που ένωσε τις ιστορίες τους σηκώνει την αυλαία του το 10ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, την ερχόμενη Τετάρτη, 1η Απριλίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρ.Σαρτζετάκης, ο συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ζ», Βασίλης Βασιλικός, ο παραγωγός και ηθοποιός Ζακ Περέν, θα συμμετάσχουν στη συζήτηση, που θα προηγηθεί της προβολής της ταινίας, με συντονιστή το συγγραφέα και δημοσιογράφο της «Μοντ», Πιερ Ασουλίν.

Από την επομένη, 2 Απριλίου, και έως τις 15 του μηνός θα προβληθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη περισσότερες από 60 ταινίες από τις Γαλλία, Τυνησία, Ρουμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Αίγυπτο, Λίβανο.

Σκηνοθέτες πρωτοεμφανιζόμενοι, μαζί με καταξιωμένους και βραβευμένους, αναμένονται στην Αθήνα προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ, με πρώτη την ανεξάρτητη σκηνοθέτη Ζοζιάν Μπαλασκό, στην οποία το Φεστιβάλ επιφυλάσσει αφιέρωμα. Η ίδια θα παρουσιάσει στο κοινό, μαζί με την πρωταγωνίστριά της Βικτόρια Αμπρίλ, την ταινία που την έκανε ευρύτερα γνωστή, «Για όλα φταίει το γκαζόν».

Εκτός από τους νέους γαλλόφωνους δημιουργούς, θα προβληθούν και ταινίες από τον κλασικό γαλλικό κινηματογράφο, όπως το αριστούργημα του Αλέν Ρενέ «Γκουέρνικα» (1950), το «Λιμάνι των Αγγέλων» του Ζακ Ντεμί, (1963), «Η πεντάμορφη και το Τέρας» του Ζαν Κοκτό, (1946), «Το χρήμα» του Ρομπέρ Μπρεσόν (1983), ο «Νόμος 627» του Μπερτράν Ταβερνιέ, (1992) κ.ά.

Επίσης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, θα προβληθούν και ταινίες νέων Ελλήνων σκηνοθετών, που επέλεξε το 49ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Οι Ιστορία 52, του Αλέξη Αλεξίου, Η μουσική των προσώπων του Νίκου Κορνήλιου, ο Αρσιβαρίστας και ο Άγγελος, της Ελένης Αλεξανδράκη, Τρυφερότητα, του Παναγιώτη Καραμήτσου, Without, του Αλέξανδου Αβρανά, δίνουν ενδεικτικά την εικόνα του ελληνικού κινηματογράφου σήμερα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ATHENS FRINGE FESTIVAL 2009 Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2009 »