Αφιέρωμα στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο και στο «Σινεμά Αναπόλησης»

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση φιλοξενεί τον Καθηγητή Κινηματογράφου και Media του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, Andrew Horton σε διάλεξη – αφιέρωμα για τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά, την Δευτέρα 21 Μαΐου 2012 στις 19:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).


Το σινεμά έχασε τον Ιανουάριο έναν από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες και δημιουργούς φιλμ, τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Η διάλεξη αφιερώνεται στο «σινεμά αναπόλησής» του.

Έχοντας χτίσει τη δική του έρευνα, η οποία περιλαμβάνει δύο δημοσιευμένα βιβλία και αναρίθμητα δοκίμια πάνω στις ταινίες του Αγγελόπουλου, όπως επίσης και πάνω από 30 χρόνια συνεντεύξεων με το σκηνοθέτη, ο Dr. Andrew Horton μοιράζεται μαζί μας τη σημασία των ταινιών του Αγγελόπουλου με αποσπάσματα από ταινίες όπως: Μία αιωνιότητα και μία μέρα (1998), Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995) και Το λιβάδι που δακρύζει (2004). Παρουσιάζει τη δεξιοτεχνία του Αγγελόπουλου να ενώνει το παρόν, την ιστορία και το μύθο σε μία μόνο ακολουθία ή φωτογραφία, προσφέροντας έτσι σε όλους εμάς που ζούμε σε έναν κόσμο με φρενήρεις ρυθμούς, ένα «σινεμά αναπόλησης», μέσα από το οποίο μας δίνεται η δυνατότητα ως θεατές να «μπούμε στο ρόλο» μέσα από διαφορετικά επίπεδα, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό στο σύγχρονο σινεμά του Hollywood.

Ο Andrew Horton είναι βραβευμένος σεναριογράφος, συγγραφέας του «Οι ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου: Ένα σινεμά Αναπόλησης» (Princeton U. Press, 1999) και άλλων 27 βιβλίων με θέμα κινηματογράφο, σενάριο, λογοτεχνία και πολιτισμό.

Info:
Ημερομηνία: Δευτέρα 21 Μαΐου 2012, 19:00
Χώρος: Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Eίσοδος ελεύθερη