Φεστιβάλ ?ΑΞΑΝΕΜΟΣ? στη Χίο

Ο Σύλλογος Καλαμωτούσων Χίου ? Αττικής διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά και σε πείσμα των καιρών το φεστιβάλ ?ΑΞΑΝΕΜΟΣ? στη Χίο από την Τετάρτη 3 έως Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011 . Για ακόμα μια φορά το φεστιβάλ αγκαλιάζει όλες τις τέχνες στην προσπάθειά μας να προβάλλουμε το νησί μας, να συνεργαστούμε πιο στενά με τους τοπικούς φορείς και να προσφέρουμε ψυχαγωγία στους επισκέπτες και τους κατοίκους των χωριών μας. Η προσπάθεια αυτή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη στήριξη των χορηγών μας αλλά και της μεγάλης ομάδας εθελοντών της Καλαμωτής που προσφέρει πολλές ώρες δουλειάς για την επιτυχία της διοργάνωσης.

Φέτος ο ?ΑΞΑΝΕΜΟΣ? εξαπλώνεται και σε συνεργασία με την «Κίνηση Εθελοντικής Προσφοράς για την ΑΜΑΝΗ (19)», την κοινότητα Πατρικών και τον «Προοδευτικό Όμιλο Καλαμωτής», θα υλοποιήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις τόσο στη νότια (Καλαμωτή και Πατρικά), όσο και στη βόρεια Χίο (Βολισσός).

Το φεστιβάλ μας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του «Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας» του Δήμου Χίου και υποστηρίζεται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Χίο και την κοινότητα Καλαμωτής.

Το πρόγραμμα για το καλοκαίρι του 2011 (από Τετάρτη 3/8 έως Τετάρτη 17/8) περιλαμβάνει:

* Υπαίθριες εκθέσεις της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου και των φωτογράφων Στρατή Βογιατζή, Δέσποινας Κλούβα, Γιάννη Κωσταρή, Γιάννη Οικονόμου, Γιώργου Τσακνιά.

Καλαμωτή (μεσαιωνικός οικισμός) και Πατρικά (μεσαιωνική πλατεία)

Τετάρτη 3/8 έως Δευτέρα 15/8, 20:00 ? 23:00.

* Παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα Σταμάτη και Μαρκέλλου Πούπαλου και τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων.

Πατρικά (Δημοτικό σχολείο), Τετάρτη 3/8, 23:00.

* Θεατρική παράσταση «Ο Συμβολαιογράφος» του Ν. Βασιλειάδη σε σκηνοθεσία Γ. Καραμίχου. Ερμηνεύει η Υρώ Μανέ, θεατρική διασκευή Εμμ. Αλεξίου, Γ. Καραμίχος, σκηνικά Χρ. Κωστέα, κοστούμια Ελ. Παπανικολάου, φωτισμός Κ. Μαραγκουδάκη. Η παράσταση παίχτηκε φέτος στην Αθήνα στο Νέο Ελληνικό Θέατρο Γ. Αρμένη, Αίθουσα «Κάρολος Κουν».

Καλαμωτή (Αγ. Γιάννης), Πέμπτη 4/8 και Παρασκευή 5/8, 21:30.

Βολισσός (Δημοτικό σχολείο), Κυριακή 7/8, 21:30.

* Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά με την επιμέλεια της θεατρολόγου Αντριάνας Μαϊστρου.

Καλαμωτή (Δημοτικό σχολείο), Σάββατο 6/8 έως Τρίτη 14/8, 19:00-21:30.

* Βραδιά λόγου «Μικρά Ασία και Πρόσφυγες: Από τους μύθους στη νοσταλγία» του ιστορικού Μιχάλη Βαρλά αφιερωμένη στους Μικρασιάτες συντοπίτες μας.

Καλαμωτή (Κάτω Παναγιά), Σάββατο 6/8, 21:30.

* Προβολή ντοκιμαντέρ «Καλαμωτή: από την Ερινά στον Βαρβακά» του Γιάννη Οικονόμου και της Άννας Μισαηλίδου για την Καλαμωτή στην πορεία της μακραίωνης ιστορίας της.

Καλαμωτή (Κάτω Παναγιά), Σάββατο 6/8, 22:45.

* Μουσικοθεατρικό αναλόγιο βασισμένο στο Χιώτικο Παραμύθι «Η μοχθηρά πενθερά» που φτάνει σε μας από ένα παλιό χειρόγραφο του 1893. Τη μουσική, που εμπνέεται από παλιές δημοτικές μελωδίες σωσμένες σε αγιορείτικα χειρόγραφα, έγραψε ο Γιώργος Χατζημιχελάκης. Ερμηνεύει η ηθοποιός Αιμιλία Φουντούκη και μουσική παίζουν ζωντανά η Αγγελίνα Τκάτσεβα (σαντούρι, κρουστά) και ο Γιώργος Χατζημιχελάκης (ούτι, φλογέρες, κρουστά, τραγούδι).

Καλαμωτή (Αγ. Γιάννης), Κυριακή 7/8, 21.30

Βολισσός (Δημοτικό σχολείο), Δευτέρα 8/8, 21.30.

* «Αμανιάδα»: Aναβίωση παραδοσιακών ομαδικών παιχνιδιών των 19 χωριών της Αμανής, για τα παιδιά των αποδήμων.

Σε ένα από τα 19 χωριά της Αμανής, Τρίτη 9/8, 19:00.

* Συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα. Ένας από τους πιο δυνατούς τραγουδοποιούς της γενιάς του, με εντελώς προσωπικό στίγμα και αναγνωρίσιμο μουσικό ύφος, που συσπειρώνει γύρω του φανατικούς οπαδούς και μουσικόφιλους ακροατές.

Καλαμωτή (Δημοτικό στάδιο), Τετάρτη 10/8, 21:30.

* Υπαίθρια έκθεση της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου.

Βολισσός (Δημοτικό Σχολείο), Πέμπτη 11/8 έως Δευτέρα 15/8, 20:00-23:00.

* Παράσταση κουκλοθέατρου του θιάσου «Τα φτερά του Μύθου» με τίτλο «Όσο πιο γρήγορα», βασισμένη πάνω στη βραβευμένη και υποψήφια για ξενόγλωσσο Όσκαρ ταινία, ιρανικής παραγωγής, «τα παιδιά του Παραδείσου».

Καλαμωτή (Αγ. Γιάννης), Πέμπτη 11/8, 21:30.

* Συναυλία με τα συγκροτήματα «Υπόγεια Ρεύματα» και «Τρίφωνο»: το rock συναντάει το έντεχνο και την παράδοση. Δύο αγαπημένα συγκροτήματα επί σκηνής προσθέτουν τα ερεθίσματά τους δημιουργώντας μία ξεχωριστή μουσική συνεύρεση.

Βολισσός (Δημοτικό σχολείο), Παρασκευή 12/8, 21:30.

* Συναυλία ? αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο (με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του) κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου, με το συγκρότημα «Τρίφωνο».

Συνδιοργάνωση: «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας» του Δήμου Χίου.

Αρχαιολογικός χώρος Εμπορειού, Σάββατο 13/8, 21:30, είσοδος ελεύθερη.

* Αφήγηση παραμυθιών από τις «Παραμυθοκόρες». Τρεις ηθοποιοί αφηγούνται παραμύθια με μουσική, χορό και παντομίμα.

Πατρικά (μεσαιωνική πλατεία), Κυριακή 14/8, 21:00.

* Cine ?Αξάνεμος?. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές:

«Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ: ο τυφλός άνθρωπος της θάλασσας» του Στρατή Βογιατζή.

Πρώτη διεθνής συνεργασία του φεστιβάλ με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Ομέρ Ασάν, «Αδερφέ που πας; Η Ανταλλαγή» που αναφέρεται στις συνέπειες των «τραυμάτων», που άφησε ο μεγάλος ξεριζωμός του Πόντου.

Καλαμωτή (Κάτω Παναγιά), Δευτέρα 8/8, 22:00.

«Το δέντρο που πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώδη

Πατρικά (Μεσαιωνική πλατεία), Τρίτη 9/8, 22:00.

«Μάρλεϊ, ένας μεγάλος μπελάς» (κωμωδία αμερικάνικης παραγωγής)

Καλαμωτή (Κάτω Παναγιά), Παρασκευή 12/8, 22:00.

* Παραδοσιακή καλαμωτούσικη βραδιά «Με της μνήμης τα πανιά». Μουσική, με την ορχήστρα των αδελφών Αυγουστίδη, χορευτικά συγκροτήματα του νησιού και φαγητό από τις νοικοκυρές του χωριού.

Καλαμωτή (πάνω πλάτσα), Τετάρτη 17/8, 20:00.

Οι εκδηλώσεις εκτός των συναυλιών του Σωκράτη Μάλαμα στην Καλαμωτή και των Τρίφωνο ? Υπόγεια Ρεύματα στη Βολισσό (είσοδος 15? και ελεύθερη είσοδος για παιδιά μέχρι 12 ετών) και της θεατρικής παράστασης «Ο Συμβολαιογράφος» (είσοδος 10?) προσφέρονται δωρεάν στο κοινό.