Animasyros 3.0

Η ιστορική Ερμούπολη της Σύρου υποδέχεται και φέτος Διεθνείς αφίξεις για το μεγαλύτερο Ελληνικό φεστιβάλ animation! Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το animasyros 3.0 Διεθνές Φεστιβάλ + Φόρουμ κινουμένων σχεδίων επιστρέφει στην Ερμούπολη από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 3 Οκτωβρίου 2010 και σας περιμένει!

H επίσημη Τελετή Έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου στο Θέατρο Απόλλων όπου η Φιλαρμονική του δήμου Ερμούπολης, με μαέστρο την Άλις Λάμπαρς, θα μας μυήσει σε τραγούδια συνθετών του νησιού.

Προβολές

Το ιστορικό θέατρο «Απόλλων» ανοίγει τις πύλες του και φιλοξενεί προβολές ταινιών από 20 χώρες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Μεγάλη Βρετανία, οι Η.Π.Α, η Αίγυπτος και το Ιράν. Σε σχέση με την περσινή έκδοση του φεστιβάλ, οι συμμετοχές για το διαγωνιστικό διπλασιάστηκαν και έχουν επιλεγεί για να προβληθούν 60 συνολικά ταινίες.

Στο φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα το animation αντιμετωπίζει την παγκόσμια οικονομική κρίση, «ξαναγράφει» την ιστορία, ανατρέφει?χταπόδια, ερωτεύεται στο facebook, τα βάζει με το ροχαλητό αλλά και με τα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Ιπτάμενες τηλεοράσεις, ζωντανά κλειδιά και ανήσυχοι πελαργοί ξεπηδούν από τις οθόνες!!

les_ventres

Το αnimasyroς 3.0 θα ξεκινήσει τις προβολές του με την πολυβραβευμένη ταινία κινουμένων σχεδίων Coraline υποψήφια φέτος για Όσκαρ κινουμένων σχεδίων.

Αφιερώματα

Όπως κάθε χρόνο, οι προβολές του διαγωνιστικού πλαισιώνονται με αφιερώματα σε διεθνώς καταξιωμένα φεστιβάλ. Πιο συγκεκριμένα, το animasyros 3.0 φιλοξενεί εκπροσώπους και προγράμματα προβολών από

  • Το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας. Ένα πρόγραμμα με τις καλύτερες γερμανικές ταινίες κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών, με τίτλο «Εδώ κι εκεί» που περιλαμβάνει 12 μικρού μήκους παραγωγής (2001-2007) που θεματοποιούν τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, σε συναντήσεις μεταξύ φίλων, γειτόνων, συναντήσεις με τον πλησίον και τον απέναντι. www.goethe.de/athen
  • Το Φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων Canterbury Anifest που πραγματοποιείται ετησίως στην Αγγλία. Στο πλαίσιο του αφιερώματος παρουσιάζονται οι καλύτερες ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος των προηγούμενων εκδόσεων του Φεστιβάλ Canterbury. http://www.canterburyanifest.com/

  • Μία επιλογή των καλύτερων ταινιών του εκπαιδευτικού οργανισμού The Animation Workshop από τη Δανία. Πρόκειται για ένα διεθνές κέντρο γνώσης και επαγγελματικής κατάρτισης πάνω στα επαγγέλματα κινουμένων σχεδίων Η Σχολή απολαμβάνει ευρεία φήμη παγκοσμίως λόγω του υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών υπηρεσιών και από το 2007 έχει μετεξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα Κέντρο Animation. www.animwork.dk

Εργαστήρια

Εκπαιδευτικό εργαστήριο για μαθητές της Σύρου «Κόκκινο Σημάδι». Ένα κόκκινο σημάδι σαν σημείο εκκίνησης θα δώσει ιδέες στα παιδιά για να ξεκινήσουν μια ιστορία που θα τελειώσει με τον ίδιο τρόπο. Το εργαστήριο θα καταλήξει στη δημιουργία δίλεπτης ταινίας με βάση το υλικό που θα δημιουργηθεί, μέσω της τεχνικής cut-out. Το εργαστήριο υλοποιούν η Αναστασία Δημητρά (Διευθύντρια του τμήματος 3D Animation and Multimedia productions του Ομίλου ΑΚΤΟ & Διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας και επικοινωνίας) σε συνεργασία με την Χριστίνα Ντεπιάν (Καθηγήτρια εικαστικών σε δημοτικά σχολεία από 1988 & Καθηγήτρια στο Παν/μιο Αθηνών στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία)

Ο Dan Richards, εκπρόσωπος του Canterbury Anifest και Creative Director της εταιρίας παραγωγής Animate & Create αναλαμβάνει το εργαστήριο για τους φοιτητές κινουμένων σχεδίων και τους μυεί στην δημιουργία χαρακτήρων.

www.animateandcreate.com/

animasyros-banner

Επαγγελματικό φόρουμ

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται το επαγγελματικό φόρουμ, που θα λάβει χώρα από την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου έως και το Σάββατο 2 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ερμούπολης και στο Θέατρο Απόλλων φιλοξενώντας συνολικά : τον Πρόεδρο του ελληνικού τμήματος της ASIFA Ι. Βασιλειάδη, τον Dan Richards, την Anja Perl εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου The Animation Workshop από τη Δανία, τον Αρ. Παπαδανιήλ & Σ. Μαντουβάλου εκπροσώπους της σειράς κινουμένων σχεδίων «Ένα γράμμα, μία ιστορία», την Ε. Μούρη - ΤΕΙ Αθήνας, τον Π. Κυριακουλάκο & τον Μ. Σταυράκη - Πανεπιστημίο Αιγαίου καθώς επίσης και τον Γιώργο Κουβαρά από την διακεκριμένη ελληνική εταιρία παραγωγής UNDO.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, το Σάββατο 2 Οκτωβρίου φιλοξενούμε την πολυβραβευμένη σκηνοθέτη και animator Gesine Kr?tzner, εκπρόσωπο μίας από τις σημαντικότερες εταιρίες παραγωγής παγκοσμίως, την LAIKA Animation Studios. Η δημιουργία χαρακτήρων animation και η ανάπτυξη περιβαλλόντων θα είναι το κύριο θέμα της παρουσίασης, ενώ εκτός διαγωνιστικού θα προβληθεί στον Απόλλωνα και η βραβευμένη δεκάλεπτη ταινία της «Once upon a tide» με οικολογικό περιεχόμενο. Στα πλαίσια της παρουσίασης της LAIKA House η Alise Munson, Brand Manager της εταιρίας, θα σας αποκαλύψει έξυπνους τρόπους να προωθήσετε και να διαφημίσετε τα έργα σας. www.laika.com/house

Εκπλήξεις

Για πρώτη φορά φέτος, φιλοξενούνται το Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Οκτωβρίου ειδικές προβολές για παιδιά. Θα παρουσιαστούν

  • Το μικρό φαντασματάκι 1992, 78΄(DE)
  • Όταν στοιχίζει ο κούκος αηδόνι 2010, 4΄30΄΄(GR)
  • Happy anniversary! ? ASIFA Greece 2010, 41?05??
  • Ένα γράμμα μια ιστορία Εκπαιδευτική Τηλεόραση

Επίσης, στην πανέμορφη πλατεία Μιαούλη, θα σας περιμένει η Φανή Βογιατζή για ένα εργαστήριο ανακυκλωσης t shirt. Μην ξεχάσετε λοιπόν να πάρετε μαζί σας ένα ή δυο t-shirt που δε χρησιμοποιείτε πια και θα σας δείξουμε πως να τα μεταμορφώσετε σε χρήσιμα και μοδάτα αξεσουάρ, γιατί τίποτα δεν πάει χαμένο! (Σάββατο 2.10, 17:00-19:00, Κυριακή 3.10 11:00-13:00) www.maslinda.gr

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Τηλιγάδης και μία ομάδα νέων δημιουργών κινηματογραφούν τις εργασίες του Φεστιβάλ για να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους Making of του animasyros 3.0

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλΤο Art Magazine είναι χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ Animasyros 3.0Φωτογραφίες του διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ

 


Αναφέρουμε ενδεικτικά τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος για να πάρετε μια γεύση.
  • The greek crisis explained Η εξήγηση της Ελληνικής Κρίσης
    2D ψηφιακό digital animation 2΄43΄΄ 2010 GR
  • Η τριλογία «The Greek Crisis Explained» είναι η ερμηνεία των δημιουργών σχετικά με την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα. Η ιστορία έχει ως εξής: Η Ελλάδα, ένα νέο κακομαθημένο κορίτσι κατασπαράζεται από το Χρέος, ένα τεράστιο και τρομερό τέρας. Ο σκουριασμένος υπερήρωας Ε.Ε., δε μπορεί να βοηθήσει από μόνος του την μικρή και πτωχή-κυριολεκτικά- Ελλάδα. Και πάνω που έχει χαθεί κάθε ελπίδα, ο ΔΝΤ έρχεται να βοηθήσει τον ΕΕ. Και έτσι όλοι (;) έζησαν (;) ευτυχισμένοι (;)?

    Σκηνοθεσία, Εμψύχωση, Σενάριο, Συνάρμοση, Φωτογραφία, Παραγωγή: ΝΟΜΙΝΤ
  • Vive La Crise!  Ζήτω η κρίση
    2D digital animation 3΄ 2009 RO


    Αποψίλωση δασών, ανάπτυξη ακινήτων, ρύπανση, χρήματα, και πολύ φαί!! Όλα αυτά πρόκειται να αλλάξουν. Η οικονομική κρίση έρχεται!

    Σκηνοθεσία Εμψύχωση Παραγωγή: Alexei Gubenco
  • 1,2 εκατομμύρια παιδιά
    Ντεκουπαρισμένα υλικά, cut-out 2΄13΄΄ 2010 GR


    Ένα παιδί στον τρίτο κόσμο, κυνηγά το όνειρο της ελευθερίας αλλά πέφτει θύμα εκμετάλλευσης.

    Cinematography Παραγωγή Έφη Παππά
  • Η ζωγραφιά ενός πολέμου
    Σκίτσο σε χαρτί drawing on paper 2΄ 2010 GR


    Η αληθινή ιστορία ενός παιδιού από το Ιράκ.  Η ιστορία του έγινε γνωστή μέσω μιας φωτογράφου όπου απαθανάτισε όλη την εξέλιξη του παιδιού από το νοσοκομείο και μετά (http://www.deannefitzmaurice.com) και κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για μια από τις λήψεις. Αυτή η λήψη έγινε ερέθισμα και αφορμή για το συγκεκριμένο κινούμενο σχέδιο.

    Σκηνοθεσία Εμψύχωση Σενάριο Συνάρμοση Φωτογραφία Παραγωγή Νεφέλη Σπηλιωτάκου
  • 12410 και ένα τριαντάφυλλα
    2D animation 14΄ 2010 GR


    Πραγματικές λήψεις στα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973 μέσα από τα μάτια μιας γάτας. Η ταινία μας γυρνά πίσω 12410 ημέρες συν μία στη μοιραία νύχτα της εξέγερσης των φοιτητών κατά της Δικτατορίας των συνταγματαρχών.

    Σκηνοθεσία Σενάριο Ιορδάνης Ανανιάδης
  • Will you marry me?
    2D ψηφιακό digital animation  6΄ 2010 GR

    Online πρόταση γάμου  www.willyoumarryme.gr

    Σκηνοθεσία Εμψύχωση Σενάριο Συνάρμοση Παραγωγή Γιώργος Γκιώνης
  • The boy who wanted to be a lion Το αγόρι που ήθελε να γίνει λιοντάρι
    Βραβευμένο στο Annecy International Animation Film Festival

    Σκίτσο σε χαρτί drawing on paper 8΄40΄΄ 2010 UK

    Ο Μαξ είναι ένα επτάχρονο κωφό αγόρι που μεγαλώνει τη δεκαετία του 1960. Μια μέρα πηγαίνει σε μια σχολική εκδρομή στο ζωολογικό κήπο, όπου βλέπει ένα λιοντάρι για πρώτη φορά. Ένα συναίσθημα αρχίζει να αναπτύσσεται μέσα του που θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα.

    Σκηνοθεσία Alois Di Leo Εμψύχωση Alois Di Leo, Windy Van Druten  Σενάριο Jeremie Dubois
  • My girlfriend sleeps like Superman
    Η σύντροφός μου κοιμάται σα τον Σούπερμαν

    Σκίτσο σε χαρτί drawn animation 2΄15΄΄ 2009 US

    Ένα ερωτικό ποίημα γίνεται ύμνος στην αϋπνία που οφείλεται στις ασυνήθιστες συνήθειες ενός συντρόφου στον ύπνο.(πιο συγκεκριμένα η κοπέλα του ροχαλίζει)

    Σκηνοθεσία Εμψύχωση Παραγωγή Steve Gentile
  • Το νόημα της ζωής The meaning of life
    Stop motion, 3D animation 14΄45΄΄ 2009 GR, AL


    Η ταινία μεταφέρει την συνεχή αναζήτηση του ανθρώπου για το νόημα της ζωής σ?ένα φαινομενικά άψυχο αντικείμενο, ένα κλειδί που ξυπνά και εκείνη τη στιγμή αισθάνεται για πρώτη φορά τη μοναξιά. Η κλειδαρότρυπα ως το έτερον του ήμισυ, του γίνεται εμμονή. Βρίσκει τη δική του κλειδαρότρυπα , αλλά ανοίγοντάς την δεν πετυχαίνει παρά τον πολλαπλασιασμό της αναζήτησης.(η ιστορία ενός κλειδιού που ψάχνει την κλειδαριά του κ όταν τη βρίσκει απελευθερώνει χιλιάδες εγκλωβισμένα κλειδιά)

    Σκηνοθεσία Γιάννης Ζιόγκας, Ίριδα Ζιόγκα, Παραγωγή ERT - S.A , TIME LAPSE PICTURE HELAS, MAKU PRODUCTION
  • Les ventres Οι κοιλιές
    3D computer animation 16΄40΄΄ 2009 FR


    Σ? ένα άκρως βιομηχανοποιημένο κόσμο, όπου οι άνθρωποι τρώνε μόνο γενετικά μεταλλαγμένες τροφές, κάποια πιάτα κρύβουν εκπλήξεις?

    Σκηνοθεσία Σενάριο Συνάρμοση Φωτογραφία Philippe Grammaticopoulos
  • Mei ling
    2D ψηφιακό digital animation 15΄ 2009 FR


    Η Mei Ling, μια αόρατη νεαρή Κινέζα, ζει μόνη της στο διαμέρισμά της περιμένοντας τον εραστή της. Μια μέρα βρίσκει ένα μικρό χταπόδι στο νεροχύτη της κουζίνας. Αποφασίζει τότε να τον υιοθετήσει για να ξεφύγει από τη βαρεμάρα της. Το χταπόδι όμως μεγαλώνει?

    Σκηνοθεσία Εμψύχωση Σενάριο Συνάρμοση St?phanie Lansaque, Fran?ois Leroy
  • Shahre Kahmoosh - Σιωπηλή πόλη
    2D ψηφιακό digital animation 7΄ 2009 IR


    Ένας πελαργός αναπαύεται σιωπηλά στη φωλιά του που βρίσκεται σκαρφαλωμένη κάπου ψηλά στην πόλη, όταν μαχητικά αεροσκάφη αρχίζουν τον βομβαρδισμό των κτηρίων της πόλης. Και να φανταστεί κανείς ότι ο πελαργός περίμενε να εκκολαφθεί το αυγό του.

    Σκηνοθεσία Σενάριο Παραγωγή Amir Mehran
  • ?hus -  Στον αέρα
    Σχέδιο σε χαρτί drawing on paper 8΄38΄΄ 2009 EE


    Μια τηλεόραση δεμένη σ? ένα αλεξίπτωτο πέφτει στη γη μέσα από ένα γυάλινο θόλο και αλλάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν και επηρεάζονται.
    Σκηνοθεσία Σενάριο Συνάρμοση Φωτογραφία Martinus Klemet