Το δεύτερο τριήμερο της "Ανοιχτής Σκηνής" στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

Η "Ανοιχτή Σκηνή" της Μονής Λαζαριστών συνεχίζει με άλλο ένα τριήμερο γεμάτο μουσική, αλλά και χορό και προβολές που θα εμπλουτίζουν καλλιτεχνικά το πρόγραμμα. Σημαντικοί καλλιτέχνες θα κάνουν την εμφάνισή τους και υπόσχονται στο κοινό αξέχαστες στιγμές στις 24, 25 και 26 Αυγούστου 2010.

 

Το δεύτερο τριήμερο της "Ανοιχτής Σκηνής" χωρίζεται σε 3 θεματικές ενότητες.

Η μία βραδιά είναι αφιερωμένη στην έντεχνη και παραδοσιακή μουσική, η επόμενη στο Μάνο Χατζηδάκι και η τρίτη είναι αφιερωμένη στο Tango.

Πιο αναλυτικά, την πρώτη μέρα του δευτέρου τριημέρου της «Ανοιχτής Σκηνής», Τρίτη 24 Αυγούστου θα εγκαινιάσουν οι Ντελάληδες. Η μουσική τους είναι επηρεασμένη από την ελληνική μουσική παράδοση. Θα παρουσιάσουν την προσωπική τους δουλειά σε στίχους και μουσική του Στέλιου Καραβέντζα. Πρόκειται για ένα μοναδικό συνδυασμό του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού με παραδοσιακούς και λαϊκούς ήχους. Την ίδια ημέρα τους Ντελάληδες θα διαδεχθούν οι Διωματάρηδες, ένα νέο κρητικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το παραδοσιακό κρητικό τραγούδι συνοδευμένο από κρητική λύρα, λαούτο, κιθάρα και μπάσο, θα μας μεταφέρουν σε μία άλλη εποχή της αγαπημένης μας Κρήτης.

Η δεύτερη μέρα, Τετάρτη 25 Αυγούστου, είναι αφιερωμένη στο Μάνο Χατζηδάκι. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το οκταμελές συγκρότημα Μελωδιστές. Το έντεχνο και το διαχρονικό λαϊκό τραγούδι αλλά και οι συνθέσεις των μελών τους, τους προσδίδουν ένα μοναδικό μουσικό χαρακτήρα. Ιδρύθηκαν το 2005, και σχεδόν αμέσως, το 2006 συμμετείχαν σε δύο αφιερώματα του Γιάννη Σπανού, παρουσία του ίδιου του συνθέτη, κάτι το οποίο επαναλήφθηκε και το 2009. Εμφανίζονται πολύ συχνά σε μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης, κάτι το οποίο τους καθιστά αρκετά γνωστούς στους οπαδούς του μουσικού είδους που αντιπροσωπεύουν. Αμέσως μετά από τους Μελωδιστές, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον Ανδρέα Καρακότα.

Ίσως οι συστάσεις να είναι περιττές, αλλά σίγουρα αξίζει να αναφερθούν κάποια σημαντικά γεγονότα της μουσικής του πορείας. Το 1986 η γνωριμία του με το Μάνο Χατζιδάκι του έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχει στη παράσταση «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά», η οποία και δισκογραφήθηκε ένα χρόνο μετά. Τα επόμενα χρόνια κάνει σημαντικές συνεργασίες, όπως αυτή με Μιχάλη Παπαζήση και την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Το 1991 ο Μάνος Χατζιδάκις τον επιλέγει να ερμηνεύσει «Τα τραγούδια της αμαρτίας», το οποίο δισκογραφήθηκε το 1996 και παρουσιάστηκε στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, στη Salle Moliere της Λυών του Παρισιού, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης και σε πολλούς άλλους χώρους της Ελλάδας. Από το 1995 μέχρι και σήμερα, έχει πραγματοποιήσει πλήθος επιτυχημένων συνεργασιών με εξαιρετικούς έλληνες καλλιτέχνες, ονόματα όπως του Δ. Παπαιωάννου, της Αγγελικής Στελλάτου, του Γιώργου Καζαντζή, του Βαγγέλη Γιαννάκη, του Νίκου Μαμαγκάνη, του Μανώλη Ρασούλη, του Πέτρου Βαγιόπουλου, του Στάμου Σέμση, του Μιχάλη Μπουρμπούλη, της Μελίνας Κανά, του Νίκου Ξυδάκη, του Θανάση Παπακωνσταντίνου, της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, του Γρηγόρη Μπιθικώτση και πολλά ακόμη δείχνουν το «μέγεθος» αυτού του καλλιτέχνη.

Την Πέμπτη 26 Αυγούστου ολοκληρώνεται και το δεύτερο τριήμερο με μία παράσταση εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες. Μετά τις 21:00 το βράδυ, θα ανέβουν στη σκηνή χορευτές για να παρουσιάσουν Tango Argentino open air MILONGA με live LOCOS DE ATAR και χορευτικά shows. Μία παραγωγή των Musicworkshop & Tango Room.

Στις 25 & 26 Αυγούστου οι εκδηλώσεις πλαισιώνονται από το project "Προβολές στους τοίχους" του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.