6ο Φεστιβάλ Αιγαίου 2010

Με μια εντυπωσιακή παραγωγή της όπερας Κάρμεν, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, εγκαινιάζονται οι φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αιγαίου. Η θρυλική όπερα του Μπιζέ που αγαπήθηκε και συνεχίζει να συγκινεί τις καρδιές των θεατών όσο ίσως καμια άλλη, παρουσιάζεται στο θέατρο «Απόλλων» για τρεις βραδιές, στις 14, 16 και 18 Ιουλίου 2010.

Διάσημοι σολίστ και πολυάριθμοι συντελεστές από τις μεγαλύτερες λυρικές σκηνές του κόσμου συναντιούνται στη Σύρο και συμπράττουν για την πραγματοποίηση της φιλόδοξης αυτής παραγωγής. Ο Ιταλός Ρενάτο Τσαννέλα ?για πολλά χρόνια διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας της Βιέννης - υπογράφει τη σκηνοθεσία και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αιγαίου και αρχιμουσικός. Πήτερ Τιμπόρις έχει τη μουσική διεύθυνση της Pan-European Philharmonia Orchestra από την Πολωνία.

Ο Βινίτσιο Κέλι έχει κάνει το σχεδιασμό του φωτισμού και ο Γιώργος Κολιός την επιμέλεια των σκηνικών. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δύο ανερχόμενα ταλέντα του λυρικού θεάτρου ? την Βουλγαρο-μεξικανή μέτζο σοπράνο Κάρλα Ντιρλίκοφ (Κάρμεν) και τον Κουβανό τενόρο της Metropolitan Opera Ραούλ Μέλο (Δον Χοσέ). Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν η σοπράνο Ετέρι Λαμόρις (Μικαέλα), ο μπάσος Ρούσσι Νίκοφ (Εσκαμίγιο), ο βαρύτονος Κωστής Ρασσιδάκης (Μοράλες), ο μπάσος Τάσσος Αποστόλου (Θουνίγα), η σοπράνο Φύλλη Γεωργιάδου (Φρασκίτα), η μέτζο-σοπράνο Λυζιάν Τρέμπλεϋ (Μερσέντες), ο τενόρος Γιάννης Φίλιας (Ρεμεντάδο) και ο βαρύτονος Ζαφείρης Κουτελιέρης (Ελ Ντανκάιρε). Μαζί τους εμφανίζονται οι καλλιτέχνες του φλαμένκο Ροζάριο και Ρικάρντο Κάστρο, ιδρυτές και καλλιτεχνικοί διευθυντές της Suite Espa?ola, μιας από τις πιο γνωστές και αυθεντικές ομάδες φλαμένκο της Ισπανίας.

Στις 15 και 17 Ιουλίου, ο ζωντανός θρύλος του κλαρινέτου Στάνλι Ντράκερ ?ο επί 60 συνεχή έτη πρώτος κλαρινετίστας της διάσημης αμερικανικής ορχήστρας New York Philharmonic- και η Ναόμι Ντράκερ, συμπράττουν ως σολίστ με την ορχήστρα Pan-European Philharmonia στο κοντσερτίνο για κλαρινέτο του Weber και στο κοντσέρτο για δύο κλαρινέτα του Krommer, υπό τη διεύθυνση του Πήτερ Τιμπόρις. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ο προσκεκλημένος μαέστρος Φράνσις Μπαρντό θα διευθύνει το Ρέκβιεμ του Faur?, με τη συμμετοχή εννιά χορωδιακών συνόλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό - Birmingham Concert Chorale (διεύθυνση Philip Copeland), Vocal Ensemble of Mira Costa High School (διεύθυνση Michael Hayden), The Michael O'Neal Singers (διεύθυνση Michael O'Neal), King College Symphonic Choir (διεύθυνση W.Patrick Flannagan), Kamloops Choristers (διεύθυνση Margaret Brown), Choeur d'Enfants d'Ile-de-France (διεύθυνση Francis Bardot), Μέλη της Χορωδίας του Εθνικού Ωδείου (διεύθυνση Σπύρος Κλάπσης), Camerata Vocalis (διεύθυνση Ρόζα Πουλημένου) και η ανδρική χορωδία του Ορθόδοξου Ναού του Αγίου Νικολάου της Ερμούπολης. Σολίστ στο Ρέκβιεμ του Faur? θα είναι η σοπράνο Ιλάνα Λαπαλάινεν και ο μπάσος βαρύτονος Ρέντα Ελ Βακίλ.

Μετά την περσινή επιτυχία, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο χορογράφος Ρενάτο Τσαννέλα, υπογράφει ένα φαντασμαγορικό Γκαλά Χορού με τίτλο "Μύθος και Πάθος" στο οποίο συμμετέχουν τα μεγαλύτερα αστέρια του μπαλέτου από κορυφαία θέατρα της Ευρώπης αλλά και Έλληνες σολίστ. Για τρεις παραστάσεις, στις 23, 24 και 25 Ιουλίου, οι πρώτοι χορευτές και σολίστ από το Μπαλέτο της Όπερας της Βιέννης, το Μπαλέτο του Βερολίνου, του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας και του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από έργα των Roland Petit, Roland Savkovic, Marius Petipa, Kenneth McMillan και Renato Zanella σε μουσική Adam, Prokofiev, Tchaikovsky, Brian Eno, Massenet, κ.α.

apollon-syros

Οι χορευτές που θα εμφανιστούν είναι οι Olga Esina, πρώτη χορεύτρια του Μπαλέτου της Όπερας της Βιέννης, Beatrice Knop, πρώτη χορεύτρια του Μπαλέτου του Βερολίνου, Μαρία Κουσουνή, πρώτη χορεύτρια του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Anais Chalendard, πρώτη χορεύτρια του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας, Eno Peci, πρώτος χορευτής του Μπαλέτου του Βερολίνου, Rainer Krenstetter, σολίστ του Μπαλέτου του Βερολίνου, Βαγγέλης Μπίκος, χορευτής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Esteban Berlanga, σολίστ του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας.

Για πρώτη χρονιά φέτος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αιγαίου, οι διοργανωτές προχωρούν στη δημιουργία ενός νέου, σημαντικού θεσμού υπό τον τίτλο GreekOperaStudio. Πρόκειται για ένα θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα φωνητικής που απευθύνεται σε επαγγελματίες, αλλά και σε προχωρημένους σπουδαστές όπερας από πανεπιστήμια και ακαδημίες του κόσμου. Στο πλαίσιο του GreekOperaStudioθα παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα φωνητικής, μαθήματα καθοδήγησης στη σκηνική παρουσία και στην κινησιολογία, καθώς και προετοιμασία στην γλώσσα της εκάστοτε όπερας. Οι νεαροί καλλιτέχνες που θα λάβουν μέρος αυτή τη σαιζόν, θα καλύψουν σολιστικούς ρόλους της Κάρμεν υπό τη καθοδήγηση και τη διδασκαλία του μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή της ?Virginia Opera?, Πήτερ Μαρκ, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα συμμετέχουν στη χορωδία που θα τραγουδήσει στην παραγωγή της Κάρμεν.

Στις 20 Ιουλίου οι σπουδαστές του GreekOperaStudio θα παρουσιάσουν ένα Γκαλά Όπερας με αποσπάσματα και άριες από την Κάρμεν. Το GreekOperaStudio, ιδρύτρια του οποίου είναι η σοπράνο Ιλάνα Λαπαλάινεν, θα παρέχει στους νέους καλλιτέχνες πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες που θα τους βοηθήσουν να καλλιεργήσουν τις μουσικές τους δεξιότητες και θα αποτελέσουν σημαντικές βάσεις για την μελλοντική επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Τέλος, το Φεστιβάλ, φέτος εγκαινιάζει σειρά απογευματινών συναυλιών, με ελεύθερη είσοδο, στον Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου χορωδιακά σύνολα θα παρουσιάσουν θρησκευτικά έργα φωνητικής μουσικής.

Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21:00 μ.μ. στο Θέατρο Απόλλων & 18:00 μ.μ. στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Προπώληση Εισιτηρίων: Θέατρο Απόλλων ? 22810 85192

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.festivaloftheaegean.com
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Sani Festival 2010 BOOZE COOPERATIVA // Carte Blanche VIΙI ?ΒΕΛΑΞΑ? »