ECOFILMS 2010: Το σινεμά αντίδοτο στην κρίση

Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από το μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς για το νησί της Ρόδου. Το Ecofilms 2010 από τις 22 μέχρι τις 27 Ιουνίου, γιορτάζει φέτος τα 10 χρόνια της διοργάνωσης. Την κρίσιμη στιγμή...στρέφουμε τα ματιά στη μεγάλη οθόνη κι αναζητούμε εκείνη την καθαρή σκέψη που επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με την αρμονική διαβίωση. Σκηνοθέτες και συντελεστές των διαγωνιζόμενων ταινιών, έχουν ήδη επιβεβαιώσει την παρουσία τους στο νησί, ενώ οι προετοιμασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία.

bananas_poster2

 

Με 113 ταινίες από 36 χώρες, η φετινή διοργάνωση θα προσφέρει ένα πλούσιο σινεφιλικό πρόγραμμα, τόσο στους κατοίκους του νησιού όσο και στους επισκέπτες του. Στο θερινό κινηματογράφο «Ρόδον» αλλά και το Δημοτικό Θέατρο θα ανακαλύψουμε ταινίες τολμηρές, με καταγγελτική διάθεση αλλά κυρίως ψύχραιμη ματιά και βαθιά γνώση. Έτσι λοιπόν, με τα «Μάτια Ορθάνοιχτα» θα μάθουμε για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Λατινική Αμερική, ενώ η ταινία «Μπανάνες!» θα μας αποκαλύψει το συγκλονιστικό σκάνδαλο της εταιρείας Dole. Τα «Όνειρα των Σκουπιδιών» θα μας διηγηθούν την ιστορία τριών παιδιών που παραδόξως ζουν στο μεγαλύτερο σκουπιδότοπο του πλανήτη, ενώ «Οι Μαχητές του Ουράνιου Τόξου» θα μας ταξιδέψουν στο ιστορικό παρελθόν των πρώτων ηρώων-ακτιβιστών της Greenpeace.

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε «Το Πιάνο στο Δάσος» του οποίου οι μαγικές μελωδίες κέρδισαν την προσοχή των μαθητών στο φετινό Ecokids, αλλά και την τρυφερή κωμωδία «Μπιλόμπα» που θα αποτελέσει τον πιο αισιόδοξο επίλογο, κλείνοντας την αυλαία του φεστιβάλ. Επίσης, θα παρουσιαστούν σημαντικά αφιερώματα στον ανεξάρτητο ινδικό κινηματογράφο και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, ενώ για πρώτη φορά θα προβληθούν ταινίες που δημιουργήθηκαν από κινηματογραφιστές κατά τη διάρκεια της περσινής διοργάνωσης, με θέμα το νησί της Ρόδου.

boy-piano

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ecofilms θα φιλοξενήσει στο πρόγραμμά του τις δέκα καλύτερες ταινίες του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ερασιτεχνικού Ντοκιμαντέρ που διοργανώνεται από το National Geographic.

Είμαστε έτοιμοι, λοιπόν, να ζήσουμε πέντε ημέρες κινηματογραφικού πυρετού, αφιερωμένες στο περιβάλλον και τον πολιτισμό. Με καλοκαιρινή διάθεση και σ? ένα φεστιβάλ που ευνοεί τον γόνιμο διάλογο μεταξύ δημιουργού και θεατή.

Στο Ecofilms, κλείνουμε τα αυτιά στις «σειρήνες» που μας θέλουν να σκύβουμε το κεφάλι τις δύσκολες στιγμές και προσεγγίζουμε τη ζωή θετικά και ουσιαστικά. Με το σινεμά, το πιο ισχυρό αντίδοτο στην κρίση, αυτή την κρίσιμη στιγμή. Στρέφουμε τα μάτια στη μεγάλη οθόνη και υπογραμμίζουμε τις καλές διεθνείς πρακτικές στην οικονομία, στη διαχείριση του δημόσιου χώρου και των δημόσιων αγαθών.


Grafiti Animation του Καλλιτέχνη Βlu

Ραντεβού, λοιπόν, στις 22 Ιουνίου, για να γιορτάσουμε τις καλύτερες ημέρες που θα έρθουν!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών της Ρόδου ECOFILMS?10, διοργανώνεται από το Δήμο Ροδίων, τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Ροδίων ΠΟΔΡ και την εταιρεία Εικόνα και Περιβάλλον.

Υποστηρίζεται οικονομικά από τη Νομαρχία Δωδεκανήσου και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου ΟΠΑΔ και τοΥπουργείο Πολιτισμού

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ ΑΕ, Ρ/Σ ΠΑΛΜΟΣ (Ρόδος), Art Magazine

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ECOFILMS | 210.3636390 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ: Νάνσυ Φαφούτη | 6942 586579 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αφιέρωμα παρουσίασης ταινιών
O Κατάλογος του φεστιβάλ (PDF)