Ειρήνη Σπυριδάκη

Ειρήνη Σπυριδάκη

Aσχολούμαι με την μοντέρνα ζωγραφική και κατοικώ στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχω σπουδάσει Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με μεταπτυχιακά στο ΕΑΠ. Μαθήτευσα στο εργαστήρι ζωγραφικής του λέκτορα αισθητικής αγωγής Αζαρία Μαδανιάν. Έχω συμμετάσχει σε διεθνείς και πανελλήνιες ομαδικές εκθέσεις, αποσπώντας διακρίσεις σε διαγωνισμούς και έχω πραγματοποιήσει μία ατομική έκθεση.

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012 14:22

Ερωτικές Ιστορίες Μιας Παιδικής Ηλικίας

Πριν από μερικούς μήνες ανατυπώθηκε από τις εκδόσεις «Δήγμα» η συλλογή διηγημάτων του Μάνου Κοντολέων με τίτλο , βιβλίο το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1992. Η παραπάνω συλλογή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο στο επιλογικό σημείωμα, εκφράζει το συγγραφικό του στίγμα. Ο Κοντολέων στην έως τώρα λογοτεχνική του διαδρομή αντλεί πρωτογενές υλικό για το έργο του από το χώρο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, δύο δεξαμενών που, σύμφωνα με τον ίδιο, παρέχουν οδούς «(επ)ανάγνωσης της ζωής από τον κάθε ενήλικο».
Κατηγορία ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Η Κώστια Κοντολέων είναι μια δημιουργός με μακρά πορεία στα ελληνικά γράμματα, ως συγγραφέας και ως μεταφράστρια. Με πέντε βιβλία και αναρίθμητες μεταφράσεις στη λογοτεχνική της σκευή, διαθέτει αναμφίβολα μια χαρακτηριστική ματιά έναντι της σύγχρονης πραγματικότητας, συνθέτοντας έναν λόγο μεστό και άκρως ανεπιτήδευτο.

Κατηγορία ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
  Πρόκειται για έναν καταξιωμένο συγγραφέα, που κινείται με ιδιαίτερη επιτυχία σε διαφορετικά είδη γραφής. Ο πολυδιάστατος , στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μας αναλύει τις σκέψεις του για δημιουργικές πτυχές της συγγραφής και μας καταθέτει τις απόψεις του για ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τη λογοτεχνία.

Κατηγορία ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Ταλαντούχος, πολυγραφότατος και πολυμεταφρασμένος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Ο Αλέξης Σταμάτης, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, συνομίλησε μαζί μας για τη συγγραφή και την συγγραφική ταυτότητα.
Κατηγορία ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Προσφάτως μελέτησα ξανά το κείμενο «Σαρκικός λόγος» του Γιάννη Ρίτσου που περιλαμβάνεται στην ποιητική συλλογή του με τίτλο (Κέδρος, Αθήνα, 1981, σελ. 109-123). Στο κείμενο αυτό διακρίνουμε τη σχέση που αναπτύσσει ο ποιητής τόσο με το αντικείμενο του ερωτικού πόθου του, όσο κυρίως με την ίδια την ποιητική τέχνη.

Κατηγορία ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Είναι δυνατόν η εικονιστική τέχνη να μη διαθέτει σαφείς συμβολισμούς ή ξεκάθαρα κοινωνικά ? πολιτικά μηνύματα; Στην περίπτωση του , φαίνεται πως είναι. Ο καλλιτέχνης που ασχολήθηκε επισταμένα με την απόδοση της μορφής των προσώπων που κυριαρχούν στο έργο του δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη μεταβίβαση συγκεκριμένων μηνυμάτων, μέσω του έργου του, στο κοινό.

Κατηγορία ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Αναμφισβήτητα, όταν αναφερόμαστε στο χώρο των τεχνών, η συζήτηση περί εμπνεύσεως, ταλέντου και δημιουργικότητας του καλλιτέχνη δεν μπορεί παρά να είναι μακρά. Θέματα όπως η γέννηση της ιδέας ενός έργου τέχνης, η τεχνική και τα στάδια που μεσολαβούν μέχρι την ολοκλήρωση αυτού του έργου αναδύονται στην επιφάνεια, θέτοντας στον εκάστοτε φιλότεχνο ποικίλους προβληματισμούς.

Το πώς λοιπόν διαχειρίζεται ένας καλλιτέχνης το ταλέντο του κατά τη σύνθεση ενός εικαστικού έργου αποκαλύπτεται στο παρακάτω κείμενο του που φιλοξενείται στο βιβλίο του μεγάλου Ρώσου ζωγράφου «Αναδρομή 1901 ? 1913. Σύντομη αυτοβιογραφία» (μετάφραση ? σημειώσεις Γιώργος Κεντρώτης, εκδόσεις Διάττων, Αθήνα 1988, σελ. 42-43).

Κατηγορία ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Διαβάζει ακατάπαυστα, σχεδόν όπως αναπνέει. Γράφει με πάθος, ξορκίζοντας τη μοναξιά της, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Ο λόγος για την , την καταξιωμένη στο χώρο του βιβλίου συγγραφέα και κριτικό της λογοτεχνίας. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, η Ελένη Γκίκα αποκαλύπτει την ιδιαίτερη σχέση της με τη συγγραφή, καθώς και τα χαρακτηριστικά της γραφής ενός συγγραφέα, τα οποία αναγνωρίζει ως θετικά. Αναφέρεται στη σύγχρονη νεοελληνική λογοτεχνία, στο μέλλον της ψηφιακής ανάγνωσης, ενώ για το τέλος, η συγγραφέας προτείνει βιβλία που άφησαν το στίγμα τους στην προσωπική λογοτεχνική της υπόσταση.
Κατηγορία ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Πολλοί είναι οι θεωρητικοί, οι οποίοι κατά το παρελθόν έχουν επιχειρήσει να κατανοήσουν τη σχέση που ενυπάρχει ανάμεσα στην αισθητική εμπειρία, την κατανόηση όσων αναπαρίστανται στα έργα τέχνης και τη γνώση. Η αισθητική εμπειρία που βιώνει ο αποδέκτης ενός έργου τέχνης τού προσφέρει τη δυνατότητα να προβαίνει σε λεπτές διακρίσεις, να σκέφτεται με συμβολικούς τρόπους, χρησιμοποιώντας οπτικά σύμβολα, να ερμηνεύει και να συγκρίνει. Η αισθητική εμπειρία προϋποθέτει μια μορφή κατανόησης, όπου το έργο διαδραματίζει ένα συγκινησιακό και ταυτόχρονα γνωστικό ? γνωσιακό ρόλο.
Κατηγορία ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Ο Δημήτρης Τζάνης είναι ένας εικαστικός καλλιτέχνης με μια πολύ ιδιαίτερη οπτική προσέγγιση της πραγματικότητας στα έργα του. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε καταγράψαμε τις απόψεις του για την τέχνη, για την έμπνευση και τα κοινωνικά ερεθίσματα, για την κριτική των ειδικών και του κοινού, αλλά και για την διαφορετικότητα των καλλιτεχνών.
Κατηγορία ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Σελίδα 1 από 9