Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015 13:47

Παντελής Δεντάκης: «Ίσως σήμερα διεκδικούμε πάλι ένα καλύτερο παρόν»

Γράφτηκε από την 

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιουλίου 2015 στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου τον Αίαντα του Σοφοκλή σε μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Ο Παντελής Δεντάκης μίλησε στο Art Magazine.

 

-Πόσο επίκαιρος θεωρείτε πως είναι ο χαρακτήρας του Αίαντα σήμερα; Θα μπορούσε να επιβιώσει στη σημερινή πραγματικότητα ο απομονωμένος άνθρωπος;
Ο Αίαντας είναι ένας άνθρωπος που προδίδεται από τους συμμάχους του. Στην ουσία τον θυσιάζουν για το “κοινό καλό”, για τη συλλογική ισορροπία. Είναι ένας άνθρωπος που παλεύει μέχρι τέλους για αυτά που πιστεύει, για την Δικαιοσύνη. Κι όταν συνειδητοποιεί πως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική απ' αυτό που θα ονειρευόταν, “αναχωρεί” για έναν άλλο κόσμο.

-Ποια η σημερινή τιμή της τιμής;
Αυτές τις μέρες η έννοια της Τιμής - της Μπέσας όπως λένε οι Αλβανοί γείτονες μας - έχει πάρει μια μεγάλη αξία στην Ελλάδα. Νομίζω πως είναι κάτι που το ξανανιώθουμε μετά από πολλά χρόνια. Ίσως οι γενιές μας ζήσουν το δικό τους Έπος. Οι προηγούμενες έζησαν την Αντίσταση και το Πολυτεχνείο. Ίσως σήμερα διεκδικούμε Πάλι ένα καλύτερο παρόν, μια πιο δίκαιη κοινωνία, μια ανεξάρτητη χώρα. Και ελπίζω πως αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, και στους παππούδες μας που κάποτε αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του τόπου τους και στο τέλος αντιμετωπίστηκαν σαν προδότες, και εξορίστηκαν σε ξερονήσια.

-Μιλήστε μας για το ρόλο σας καθώς και για τον ρόλο του Αγγέλου στην αρχαία ελληνική τραγωδία.
Ο Άγγελος στον Αίαντα δεν φέρνει – ως συνήθως – άσχημα νέα. Έρχεται για να προλάβει το κακό. Αλλά δυστυχώς φτάνει αργά.

-Είναι γνωστή η λατρεία του συγκεκριμένου έργου στο Ιαπωνικό κοινό, ποια είναι η γνώμη σας γι' αυτό;
Δεν το γνώριζα. Ο Αίαντας είναι η προσωποποίηση του έντιμου πολεμιστή, που σέβεται τον αντίπαλό και εχθρό του, που πολεμάει για τα κοινά ιδανικά και όχι για ιδιοτελείς σκοπούς. Μάλλον έχει σχέση μ' αυτό. Δεν ξέρω.

-Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τον κ. Β. Θεοδωρόπουλο και όλη την ομάδα ηθοποιών.
Με τον Βαγγέλη δουλεύουμε παρέα εδώ και 16 χρόνια. Είναι σκηνοθέτης, πατέρας, φίλος κι αδελφός μου.
Οι ηθοποιοί που απαρτίζουν τον Αίαντα είναι πολλοί όμορφοι άνθρωποι. Όσο κι αν φαίνεται συνηθισμένη θεατρινίστικη υπερβολή, νιώθω πολύ όμορφα που γυρίζω το βλέμμα μου και χαμογελάω, βλέποντας τόσο συμπαθητικές “μούρες”. Και είναι επίσης όλοι πολύ καλοί ηθοποιοί, αλλά για μένα αυτό είναι δευτερεύον.

-Ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια;
Το χειμώνα θα σκηνοθετήσω δύο παραστάσεις στο θέατρο του Νέου Κόσμου. Αρχικά τον Οκτώβρη, το καινούργιο έργο του Ευγένιου Τριβιζά “Ο κλέφτης των εφτά κάκτων” που θα παίζεται σε παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή φιλοξενούνται σε διάφορα ιδρύματα, και κάθε Κυριακή θα παίζεται στην κεντρική σκηνή του θεάτρου. Και τον Μάρτιο, το έργο “Marika's” του Νίκου Σταματιάδη, με την φίλη και συνεργάτιδα Ελίτα Κουνάδη. Ένα έργο γύρω απ' τη ζωή της Μαρίκας Παπαγκίκα, της κορυφαίας “έθνικ” τραγουδίστριας των αρχών του περασμένου αιώνα στην Αμερική.
Επίσης θα παίζω στον Γαλιλαίο του Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου που θα ανέβει στο Εθνικό τον Νοέμβριο, και στις Τρεις Αδελφές του Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, που ανεβαίνει τον Φεβρουάριο στο Θέατρο Πορεία.

Πληροφορίες
Σοφοκλή
"Αίας"

Την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιουλίου 2015
Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.nkt.gr
www.facebook.com/theatroneoukosmou

Έκθεση εικόνων


Μαρία Ειρήνη Μοσχονά

Σπούδασα Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και Πολιτιστική Διαχείριση (Master's of Arts) στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου. Έχω εργαστεί ως P.A. to CEO σε εταιρία παραγωγής οπτικοακουστικών, ως Media Assistant (επικοινωνία και προβολή πολιτιστικών θεαμάτων) για το Θέατρο Badminton και το Half Note Jazz Club αλλά και ως αρθρογράφος και επιμελήτρια κειμένων σε πολιτιστικά sites. Παράλληλα εργάζομαι ως φωτογράφος (συνεργασία με το αγγλόφωνο ταξιδιωτικό περιοδικό Athens Insider) και social media manager σε πολιτιστικού ενδιαφέροντος sites.
https://www.flickr.com/photos/mariren/albums
https://www.instagram.com/_mariren_/