Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012 21:34

120 Αρχαιολογικοί Χώροι φωτίζουν την Πανσέληνο

Γράφτηκε από τον 


Απο την Ακρόπολη των Αθηνών μέχρι την Αρχαία Δωδώνη και απο το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου μέχρι την Αρχαία Αγορά της Θάσου, Έλληνες και ξένοι επισκέπτες είναι έτοιμοι να απολαύσουν την μεγαλύτερη και λαμπρότερη Πανσέληνο του έτους. Στις 31 Αυγούστου, μια κλασική πλέον εκδήλωση του καλοκαιριού θα λάβει χώρα στους επιλεγμένους απο το Υπουργείο Πολιτισμού αρχαιολογικούς χώρους που κρίθηκαν προσβάσιμοι για το κοινό.


Είναι η μοναδική φορά κάθε χρόνο όπου οι χώροι αυτοί ανοίγουν για το κοινό νύχτα. Η σπανιότητα της εμπειρίας αλλά και η ίδια η ουσία της, κάνουν χιλιάδες κόσμου να κατακλύζουν Μουσεία, Αρχαία Θέατρα και Στάδια για να νιώσουν απο κοντά την ιδιαίτερη δυναμική που δημιουργείται απο την σχέση φωτός μεταξύ Πανσελήνου και Αρχαίων.

Το φως όπως πέφτει πάνω στο αρχαίο Μάρμαρο αποκτά μιαν άλλη απόχρωση, μια άλλη δυναμική. Η σκιά ενός αρχαίου ναού, καθώς βρίσκεσαι μόλις λίγα μέτρα μακριά του, σου δημιουργεί δέος αλλά και φόβο. Δεν ξέρεις τελικά αν η Πανσέληνος φωτίζει το Μάρμαρο ή το αντίθετο. Όσοι είχαν την τύχη να ανέβουν στην Ακρόπολη και να αντικρίσουν τον Παρθενώνα βράδυ, χωρίς τεχνητό φωτισμό γύρω του, καταλαβαίνουν τι εννοώ...

Τέτοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες που βάζουν τα αρχαία απομεινάρια μας στο επίκεντρο της ψυχαγωγίας, της διασκέδασης και της καθημερινότητας μας, είναι σημαντικό όχι μόνο να προβάλλονται αλλά και να πληθύνονται. Είναι καιρός να επανεξετάσουμε το πώς αντιλαμβανόμαστε τους αρχαιολογικούς χώρους που καλούμαστε να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε. Με σεβασμό πάντα στην ασφάλεια και στον υψηλό συμβολισμό των αρχαίων, η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να προχωρήσει σε νέες καινοτόμες δράσεις που στόχο έχουν να ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα Μουσεία σε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν το κάτι διαφορετικό, όπως στην βραδιά της Πανσελήνου.

Και επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις οι εικόνες δηλώνουν περισσότερα απο τα ίδια τα λόγια, ιδού μερικές απο τις ωραιότερες στιγμές που αυτή η δράση του Υπουργείου Πολιτισμού χαρίζει κάθε χρόνο σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Καλή Αυγουστιάτική Πανσέληνο σε όλους μας!

parthenonas-panselinos-660


panselinos-aygoustou


1345795847


acropole1


panselinos 1

P1210246

Όμηρος Δ. Τσάπαλος

Είμαι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισα τους σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο γνωστικό αντικείμενο της Πολιτικής Επικοινωνίας και των Cultural Industries στο London School of Economics με υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Επόμενο βήμα μου η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο ζήτημα της άσκησης εξωτερικής πολιτικής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Ασχολούμαι συστηματικά είτε μέσω αρθρογραφίας, είτε μέσω επιστημονικών εργασιών με ζητήματα πολιτιστικής διπλωματίας και διαχείρισης πολιτιστικών πόρων. Κάτοχος Αριστείου Πολιτικών Επιστημών.