Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012 22:52

Art Project, Powered by Google

Γράφτηκε από την 
Το ρήμα «γκουγκλάρω» επιβεβαιώνει το ρόλο του παντογνώστη της πληροφορίας με τον οποίο η μηχανή αναζήτησης google έχει ταυτιστεί. Η σκέψη του να βάλεις κάτι στο google μοιάζει να είναι τόσο φυσική όσο φαντάζομαιότι θα ήταν και η σκέψη των αρχαίων όταν ανέτρεχαν στη θέση του ήλιου για να καταλάβουν την ώρα. Το Google Art Project είναι μία online εφαρμογή με την οποία ο χρήστης μπορεί δωρεάν να πλοηγείται στις μόνιμες συλλογές διεθνώς γνωστών μουσείων όπως η Tate Britain, το MΟΜΑ, το Μουσείο Βαν Γκογκ, το Reina Sofia και η Γκαλερί Ουφίτσι. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να βλέπει έργα σε υψηλή ανάλυση, να ζουμάρει σε αυτά και να μαθαίνει πληροφορίες για αυτά. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα εικονικής πλοήγησης στο χώρο των μουσείων με δυνατότητες αναζήτησης και εξατομίκευσης.


Ακόμα μία από τις άπειρες εφαρμογές του ίντερνετ που υπάρχει για να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και να προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε βασικό και ασυναγώνιστης σημασίας πολιτιστικό υλικό. Η αλήθεια είναι αυτή.

Αλλά ας πάμε παρακάτω. Τα έργα τέχνης εμφανίζονται σαν κομμάτια μιας βάσης δεδομένων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσεγγίζοντας περισσότερο μία πλαισίωση αρχείου παρά επιμελλημένης έκθεσης. Από τη μία κάτι τέτοιο φαίνεται να ανταποκρίνεται με μεγάλη ειλικρίνεια στις σημερινές συνθήκες κατανάλωσης κουλτούρας, όπου το αρχειακό υλικό γενικώς τείνει να αντικαθιστά την εμπειρία της επαφής με οποιουδήποτε είδους πρωτότυπο – στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για τη θέαση του έργου στους τοίχους του μουσείου.

Πώς θα μπορούσε άλλωστε να μην ισχύει κάτι τέτοιο όταν πλέον η φύση του αρχείου έχει παρεισφρήσει στην ίδια τη φύση της τέχνης και όταν η καλλιτεχνική παραγωγή σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζεται με τη δημιουργία αρχείου; Σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως, βλέπουμε συχνά μία κριτική, πειραματική ή και ποιητική μεταχείριση της λειτουργίας του αρχείου μέσα στην τέχνη ενώ η αρχειακή ατμόσφαιρα του Google Art Project φαίνεται να προτάσσει μία πλαισιοποίηση στυγνής χρηστικότητας, στραγγίζοντας και όχι μεταμορφώνοντας την τέχνη της οποίας ουσιαστικά αποτελεί αρχείο.

www.googleartproject.com