Πρόσκληση σε Συμπόσιο από την Μπιενάλε της Αθήνας και το European Culture Foundation

Poka-Yio και Ξένια Καλπακτσόγλου Poka-Yio και Ξένια Καλπακτσόγλου

Πρόσκληση σε Συμπόσιο από την Μπιενάλε της Αθήνας και το European Culture Foundation στις 3 Δεκεμβρίου 2014, με την ευκαιρία της βράβευσης του αθηναϊκού οργανισμού με το βραβείο ECF PRINCESS MARGRIET AWARD 2015. Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Το Ολλανδικό ίδρυμα European Culture Foundation τιμά την Μπιενάλε της Αθήνας και το Visual Culture Research Center στο Κίεβο με το σημαντικό βραβείο ECF Princess Margriet 2015. Το σκεπτικό της βράβευσης αναφέρει ότι η Μπιενάλε της Αθήνας «καλλιεργεί με τη δουλειά της ένα ζωντανό περιβάλλον, ανοιχτό σε όλους, προσκαλώντας ένα ευρύτερο κοινό να συμμετάσχει σε πολιτιστικά δρώμενα, υπογραμμίζοντας έτσι τον ζωτικής σημασίας ρόλο που παίζει ο πολιτισμός στη δημοκρατική εξέλιξη των κοινοτήτων της Ευρώπης». (http://www.culturalfoundation.eu/pma-2015)

ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Στις 3 Δεκεμβρίου 2014, με την ευκαιρία της βράβευσής της, η Μπιενάλε της Αθήνας, σε συνεργασία με το ECF, θα φιλοξενήσει συμπόσιο στο οποίο θα συμμετέχουν προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να εμπνευστούν και συζητήσουν τρόπους συνεργασίας στο πλαίσιο του πολιτιστικού γίγνεσθαι της Αθήνας.

Στόχος του συμποσίου είναι να ξεκινήσει μία συζήτηση αναφορικά με το μέλλον των πολιτιστικών φορέων της Αθήνας και τον ρόλο τους στην δυνατότητα ανάδειξης της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής σε ένα διεθνές πεδίο. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές καλούνται να συμβάλουν και να εμπλακούν σε έναν διάλογο σχετικά με τη διερεύνηση πιθανών συνεργασιών μεταξύ φορέων, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης εξωστρεφούς προβολής του εγχώριου εικαστικού τοπίου.

Οι ομιλητές είναι: Ντένης Ζαχαρόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Μάριος Κωστάκης, Γενικός Διευθυντής Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Εκτελεστική Υποδιευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και Eπίκουρος Kαθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Massimiliano Mollona, Λέκτορας του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου, Adam Szymczyk, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της documenta 14, Catherine Watson, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Ιδρύματος (ECF), Ξένια Καλπακτσόγλου & Poka - Yio, Συνδιευθυντές της Μπιενάλε της Αθήνας.

Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, 11635, Αθήνα, στις 3 Δεκεμβρίου 2014, 5μμ.
(θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία και η είσοδος είναι ελεύθερη)