Κύκλος 4 διαλέξεων με γενικό τίτλο: Μυθικά Ζευγάρια στην Τέχνη

Ένας νέος κύκλος 4 διαλέξεων ξεκινά στο ΜΚΤ με την εικαστικό Κατερίνα Ζαχαροπούλου, τον μήνα Φεβρουάριο, που συμβολικά είναι ο μήνας των ερωτευμένων. Σε αυτόν τον κύκλο θα παρουσιαστούν μυθικά ζευγάρια της τέχνης, των οποίων το έργο επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την σχέση των καλλιτεχνών με έναν μεγάλο έρωτα.

Οι νευρώσεις, οι ανταγωνισμοί, αλλά και ο διάλογος, η συνεργασία, η συμβίωση έπαιξαν δραματικό ρόλο και γέννησαν στην κυριολεξία έργα σταθμούς στην ιστορία της τέχνης. Η αφήγηση των σχέσεων και η ταυτόχρονη παρουσίαση των έργων τους θα δώσει την ευκαιρία να φωτισθούν όψεις της δημιουργίας που ανήκουν καθαρά στο βίωμα και την ερωτική ένταση, την σχέση των φύλων και τις παρεκκλίσεις από συνήθεις συμπεριφορές.

 

Ανάμεσα στα ζευγάρια θα δούμε τη ζωή και το έργο των Ρέμπραντ και Σάσκια, Σαλβατόρ Νταλί και Γκαλά, Ωγκίστ Ροντέν και Καμίλ Κλωντέλ, Πάμπλο Πικάσο και Ντόρα Μάαρ, Μαν Ρέι και Λι Μίλερ, Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβιέρα, Ζαν Τιγκιλί και Νίκι ντε Σεν Φαλ, Κρίστο και Ζαν Κλωντ, Ρενέ Μαγκρίτ και Ζωρζέτ Μπερζέρ, Μπαλτύς και Σετσούκο Ιντέτα, Μαρίνα Αμπράμοβιτς και Ουλάι, Τιμ Νομπλ και Σου Γουέμπστερ, κ.ά. Θα παρουσιαστούν διαφάνειες και βίντεο ενώ θα δοθούν σημειώσεις και links σχετικά με τους καλλιτέχνες.

Κύκλος 4 διαλέξεων με γενικό τίτλο: ΜΥΘΙΚΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
Έρωτες καλλιτεχνών που ενέπνευσαν έργα, δημιούργησαν σκάνδαλα και έμειναν στην ιστορία με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου
14 Φεβρουαρίου – 7 Μαρτίου 2013
κάθε Πέμπτη, 18:00 – 20:00
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (ΜΚΤ)
Νεοφ. Δούκα 4

(Αίθουσα Διαλέξεων, 5ος όροφος)

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου είναι εικαστικός και γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική (1982-1987) στην Αθήνα, ενώ μεταξύ των ετών 1990-1994 παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια στο Παρίσι στο Centre Georges Pompidou σε ζητήματα εκπαίδευσης παιδιών και νέων στη σύγχρονη τέχνη. Ανέπτυξε πλούσια παιδαγωγική δραστηριότητα σε θέματα σύγχρονης τέχνης, επιμελείται και παρουσιάζει εκπομπές για τα εικαστικά στην ΕΡΤ, οργανώνει κύκλους διαλέξεων με θέμα τους σύγχρονους εικαστικούς καλλιτέχνες, ενώ δουλεύει συστηματικά για τη δημιουργία αρχείου της σύγχρονης εικαστικής σκηνής. Υποστηρίζει τον ρόλο του καλλιτέχνη ως φορέα εμπειρίας της εποχής του, ενώ το καλλιτεχνικό της έργο χαρακτηρίζεται από ένα είδος «πορτραιτογραφίας» μέσα από την ίδια την καλλιτεχνική πρακτική.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Κύκλος 4 συναντήσεων: 40€ | Μεμονωμένη διάλεξη: 15€
Φίλοι Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Απλή Συνδρομή, Διπλή Συνδρομή, Υποστηρικτής, Δωρητής, Εταιρική Συνδρομή: 32€
Χορηγός: 28€
Νέοι Φίλοι ως 30 ετών: 20€
Μεμονωμένη διάλεξη: 15€

Δηλώσεις συμμετοχής: Χριστίνα Κορατζάνη, Τ: 210 7228321-3, Ε: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.cycladic.gr

Προγράμματα δεν θα πραγματοποιηθούν: 24 Δεκεμβρίου 2012 - 4 Ιανουαρίου 2013, 18 Μαρτίου, 25 Μαρτίου, 29 Απριλίου - 10 Μαΐου 2013. Tα προγράμματα θα πραγματοποιηθούν εφόσον συμπληρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός συμμετοχών.

Η τελική κράτηση θέσης εξασφαλίζεται με την εξόφληση των διδάκτρων έως και την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη κάθε προγράμματος:
- στο Λογιστήριο του Μουσείου, Δευτέρα – Παρασκευή (εκτός Τρίτης), 10.00 – 17.00 ή
- με κατάθεση στον αριθ. λογ/μού του Ιδρύματος Νικολάου & Ντόλλης Γουλανδρή:
ALPHA BANK 11500/2002/013699 ή IBAN λογ/μού GR 95 0140 1150 1150 02002013699. Παρακαλούμε στην αιτιολογία να αναγράφετε το επώνυμο του συμμετέχοντα και του εισηγητή. (π.χ. Αντωνιάδης - ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ)

Λαμβάνοντας υπόψιν τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, τo Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσφέρει τα προγράμματα και της φετινής περιόδου σε μειωμένες τιμές. Με τη συμμετοχή σας, υποστηρίζετε τις δραστηριότητες μας!