Aziza

Αφίσα, Aziza Αφίσα, Aziza

Aziza. Ο ήχος της τζαζ, σήμερα, από ένα all-star κουαρτέτο. Για μία μόνο βραδιά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στις 10 Νοεμβρίου 2016.

Συμβατικές και αντισυμβατικές τεχνικές, παιξίματα που έγιναν αντικείμενο μελέτης και αντιγραφής, ενσωματώσεις ποικίλων επιρροών με τρόπο λειτουργικό και αβίαστο, ιδέες που αλληλοσυμπληρώνονται με ιδιοφυή τρόπο... Αυτά είναι μόλις λίγα από τα κοινά στοιχεία της μουσικής των τεσσάρων δημιουργών, που μαζί συγκροτούν ένα απόλυτα σύγχρονο τζαζ σούπερ γκρουπ.

Ο Άγγλος μπασίστας Ντέηβ Χόλαντ έγινε αρχικά γνωστός συμμετέχοντας στο ιστορικό άλμπουμ Bitches Brew του Miles Davis και από τότε δεν σταμάτησε να ανανεώνεται εκφραστικά. Υπήρξε παρών, πρωτοπόρος, ενεργός και καταλύτης στις περισσότερες από τις εξελίξεις της τζαζ των τελευταίων πέντε δεκαετιών. Ο bandleader και ενορχηστρωτής Κρις Πότερ έχει χαρακτηριστεί «δεύτερος κορυφαίος τενόρο σαξοφωνίστας μετά τον [Sonny] Rollins». Η δισκογραφία του περιλαμβάνει 15 προσωπικά άλμπουμ και πάνω από 100 συμμετοχές! Ο τρόπος του είναι σύγχρονος, βασισμένος στο bebop, με αισθητική αφετηρία τους διδάξαντες Charlie Parker, Lester Young, Sonny Rollins. Ο Έρικ Χάρλαντ είναι μακράν ο πιο περιζήτητος ντράμερ της γενιάς του, με 200 ηχογραφήσεις σε ηλικία 36 ετών! Πολυβραβευμένος και αναγνωρισμένος από τους πάντες, χαρακτηρίζεται άνθρωπος-ορχήστρα κρουστών. Ο Λιονέλ Λουέκε, από την Μπενίν, συνδυάζει μελωδικό χάρισμα, γνώση της αφρικανικής μουσικής, ξεχωριστή ικανότητα εναρμόνισης και ένα σύνολο από κιθαριστικές τεχνικές που δίνουν στο όργανο (με νάυλον χορδές) μία ιδιαίτερη χροιά.

Τέσσερις μουσικοί με δυνατότητες να επαναπροσδιορίζουν παίξιμο και προσωπικά ιδιώματα σε κάθε νέα συνεργασία. Ήχος που γεφυρώνει τη νεότερη τζαζ παράδοση με το απρόβλεπτο της αυτοσχεδιαστικής καρποφορίας

Συντελεστές

  • Dave Holland: μπάσο
  • Chris Potter: σαξόφωνο
  • Lionel Loueke: κιθάρα
  • Eric Harland: κρουστά

Περισσότερα

Ο Πότερ έχει βρεθεί σε στούντιο ή στη σκηνή με καταξιωμένους ομοτέχνους του, όπως οι John Scofield, Paul Motian, Ray Brown... Αντιστοίχως, ο Χάρλαντ έχει συμπράξει με τους McCoy Tyner, Joe Henderson, Charles Lloyd, Joshua Redman, τους αδελφούς Marsalis και τον Michael Brecker, στη μνήμη του οποίου αφιέρωσε το “Song For Anyone”.

Ο Herbie Hancock, πνευματικός πατέρας και μέντορας του Λουέκε, τον έχει αποκαλέσει «μουσικό ζωγράφο». Δίκαιος έπαινος για μια από τις πλέον επιδραστικές νέες παρουσίες στην jazz-world σκηνή.

Στην εργογραφία του Χόλαντ, ο οποίος εμφανίζεται για τρίτη φορά στη Στέγη, καταγράφονται συμπράξεις με καλλιτέχνες εκτός και εντός της τζαζ: Pepe Habichuela, Bonnie Raitt, Vassar Clements, Pat Metheny, Kenny Barron, Kenny Wheeler, John Surman, Steve Coleman, Evan Parker, Sam Rivers, Gary Burton... Ιστορικές θεωρούνται οι συνεργασίες του με τους Chick Corea, Jack DeJohnette, Stan Getz, Roy Haynes και Anthony Braxton.

Εκτός του Λουέκε (που έχει τιμηθεί ως Rising Star), τα υπόλοιπα μέλη του σχήματος, και ιδίως ο Χάρλαντ, είναι κάτοχοι πολλών βραβείων Γκράμμυ.

Με πιάνο και κιθάρα έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα ο Κρις Πότερ. Εμφανίστηκε δημοσίως ως σαξοφωνίστας για πρώτη φορά στα 13 του χρόνια. Όταν τον άκουσε η πιανίστα Marian McPartland, του πρότεινε να ενταχθεί στην μπάντα του Woody Herman. Εκείνος προτίμησε να συνεχίσει τις σπουδές του, ενώ στα 18 πρόλαβε να παίξει με τον Red Rodney, πρώην συμπαίκτη του Charlie Parker.

Σχεδόν όλα τα μέλη του κουαρτέτου έχουν συνεργαστεί με τους Herbie Hankock, Terence Blanchard, Kevin Eubanks, Charles Mingus Big Band, Betty Carter, Wayne Shorter, Jim Hall.

Πληροφορίες
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ
AZIZA
featuring Dave Holland, Chris
Potter, Lionel Loueke & Eric Harland

10 Νοεμβρίου 2016 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
Πληροφορίες: 210 900 5 800
4 Νοεμβρίου, 21:00
Κεντρική Σκηνή

Εισιτήρια
Κανονικό: 20-25- 35-40- 45-48 €
Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 16-20- 28-32- 36-38 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 14-18- 25-28- 32-34 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

Γραμμή εισιτηρίων
Τ.: 210 900 5 800
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γραμμή Φίλων της Στέγης
Τ.: 213 017 8200
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-20:00

Οι Φίλοι της Στέγης πραγματοποιούν τις αγορές των εισιτηρίων τους μέσα από το ηλεκτρονικό προφίλ τους, κάνοντας login με τον προσωπικό τους κωδικό χρήστη και το password τους, για να ξεκλειδώσουν τις εκπτώσεις και τις προπωλήσεις τους.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ
Συγγρού 107
Ωράριο λειτουργίας: ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γίνονται δεκτές πιστωτικές - χρεωστικές κάρτες Amex,Visa, MasterCard & Diners.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ
• ΓΕΡΜΑΝΟΣ & COSMOTE σε όλο το δίκτυο καταστημάτων
• IANOS στο κατάστημα οδού Σταδίου

http://www.sgt.gr/gre/SPG1775/

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Paris-Istanbul Al Di Meola playing the Beatles »