Συναυλίες από 16-28 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας

Το πρόγραμμα των συναυλιών που θα διαρκέσει από τις 16 - 28 Φεβρουαρίου 2015 διαμορφώνεται ως εξής:

Δευτέρα 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015
ΩΡΑ 20:30
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 10 € - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 5 €
Μουσική για κιθάρα από τη Λατινική Αμερική
Νίκος Μανιταράς

Το ρεσιτάλ αυτό είναι μια περιήγηση σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ένα μουσικό ταξίδι πλημμυρισμένο από χρώματα, μελωδίες και ρυθμούς.
Joropo, Milonga, Tango, Samba, Vals, Chôro, Danza, Tonada είναι οι παραδοσιακοί χοροί και τα τραγούδια που εμπνέουν δεκαετίες τώρα σπουδαίους συνθέτες, όπως οι Villa Lobos, Barrios, Brouwer, Lauro, Piazzolla, Ponce, Morel, Gismonti να γράψουν για την κιθάρα υπέροχα κομμάτια, αληθινά διαμάντια της φιλολογίας του οργάνου.

Όσο κι αν επικρατεί η αντίληψη πως όλες αυτές οι μουσικές δεν διαφέρουν μεταξύ τους και απλά καλύπτονται κάτω από τον γενικό χαρακτηρισμό "latin", στην πραγματικότητα έχουν τόσες διαφορές στην τεχνοτροπία και το ύφος, όσες θα μπορούσε να έχει μία κρητική Σούστα από ένα ηπειρώτικο τραγούδι ή έναν Καλαματιανό. Αυτό αποτέλεσε και το έναυσμα-πρόκληση για τον κιθαριστή Νίκο Μανιταρά, να αναζητήσει και να μελετήσει τα κομμάτια που συγκροτούν το πρόγραμμα του ρεσιτάλ.

Τετάρτη 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015
ΩΡΑ 20:30
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 10 € - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 5 €
Συναυλία με έργα για βιολί και πιάνο
Στέλλα Τσάνη βιολί
Τίτος Γουβέλης πιάνο

Η βιολονίστα Στέλλα Τσάνη και ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης συνεργάζονται για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Η αρχή έγινε στην τάξη της μουσικής δωματίου του διακεκριμένου βιολονίστα Τάτση Αποστολίδη στο Ωδείο Αθηνών. Έκτοτε έχουν συμπράξει σε πολλές κοινές συναυλίες και κοντσέρτα σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Στη συγκεκριμένη συναυλία θα παρουσιάσουν τρεις αριστουργηματικές σονάτες, του Αμερικανού Charles Ives, του Βελγο-γαλλο-γερμανού César Franck και του Έλληνα Αλέκου Ξένου. Ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων, με έργα απολύτως διαφορετικά μεταξύ τους ως προς την τεχνοτροπία και το ύφος.

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015
ΩΡΑ 20:30
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 10 € - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 5 €
"Ο αέρας που αναπνέουμε!"
Κώστας Αυγερινός τρομπόνι
Βάσια Ζαχαροπούλου σοπράνο
Χρήστος Κεχρής τενόρος
Στο πιάνο η Σοφία Ταμβακοπούλου

Το τρομπόνι συνοδεύει, οδηγεί κι άλλοτε ακολουθεί τη φωνή των τραγουδιστών σε μια διαδρομή με σταθμούς τους σημαντικότερους κλασικούς συνθέτες που ταίριαξαν το ηχόχρωμα της φωνής μ' αυτό του χάλκινου πνευστού. Ένας ιδιαίτερος και πρωτότυπος διάλογος χαμηλών και υψηλών τόνων με συνομιλητές το τρομπόνι και δύο τραγουδιστές. Ένας προβληματισμός σχετικά με "τον αέρα που αναπνέουμε", που τραγουδάμε, που φυσάμε και ξεφυσάμε!

Παρασκευή 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015
ΩΡΑ 20:30
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 10 € - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 5 €
Ρεσιτάλ κιθάρας
Ορέστης Καλαμπαλίκης

Ο Ορέστης Καλαμπαλίκης, απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου στην τάξη του Γιάννη Πετρίδη, ζει και εργάζεται στο Παρίσι από το 2005, οπότε έγινε δεκτός στο Conservatoire National Supérieur de Musique, στην τάξη του Roland Dyens.
Σήμερα παρουσιάζει έργα του για σόλο κιθάρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τα έργα αυτά, δύο εκ των οποίων έχουν κερδίσει πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης, διακρίνονται από την έντονη επιρροή της ελληνικής μουσικής παράδοσης και τη μίξη της με κλασικές φόρμες. Παράλληλα θα ερμηνευτούν μεταγραφές έργων του Robert Schumann, καθώς και συνθέσεις των Egberto Gismοnti και Roland Dyens.

Σάββατο 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015
ΩΡΑ 20:00
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 10 € - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 5 €
Σούμαν, Όνειρο & Εφιάλτης
Ρεσιτάλ πιάνου της Ελένης Νταφέκα
Φιλική συμμετοχή: Σπύρος Μουρίκης κλαρινέτο

Oι μελλοντικές γενιές θα ονομάσουν τον 19o αιώνα "περίοδο του Schumann", διακήρυττε ο P.I. Tchaikovsky.
Μία περιήγηση στη διπολική προσωπικότητα του μεγάλου ρομαντικού, η οποία φέρνει στο φως μια μουσική γεμάτη εσωτερικά ιερογλυφικά, παράλληλα σύμπαντα και εσωτερικούς διαλόγους με έναν φανταστικό εαυτό. Πλημμυρισμένη από χαρακτήρες εκ διαμέτρου αντίθετους που παλεύουν να συνυπάρξουν στο ίδιο σκηνικό, ξεπερνά και την πιο ευφάνταστη περιγραφή. Εσωστρεφής με ξεσπάσματα, η μουσική του μας οδηγεί στα μονοπάτια της ταραγμένης του ψυχής, των ερωτικών του εμπειριών αλλά και της μεγάλης του αγάπης, της εσωτερικής μοναξιάς και μελαγχολίας και, τέλος, στο σκληρό αδιέξοδο της τρέλας.

Η Ελένη Νταφέκα μετά από έναν ολοκληρωμένο κύκλο σπουδών στην Ακαδημία Liszt της Βουδαπέστης, στο Κονσερβατουάρ του San Francisco και τέλος στο πανεπιστήμιο του Bloomington της Indiana δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στους μουσικούς κύκλους της Αθήνας συνεργαζόμενη με ορχήστρες (ΚΟΑ, Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ), με σύνολα μουσικής δωματίου και σημαντικούς καλλιτέχνες, έχοντας αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές.
Θα ακουστούν τα έργα:

Η Ελένη Νταφέκα θα ερμηνεύσει τα παρακάτω έργα: Παραλλαγές Abegg op. 1, Arabesque op. 18, Fantasiestücke op.12 ("In der Nacht" και "Traumes Wirren"), Φανταστικά κομμάτια op. 73 για κλαρινέτο και πιάνο, Kreisleriana op.16.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « "Jazz με ερωτική διάθεση" Carnavalive και DJ Set στο Αnna's »