Βραδιά χορού στη Ρωμαϊκή Αγορά

Δύο από τα ωραιότερα κοντσέρτα για πιάνο όλων των εποχών, χορογραφεί ο διευθυντής του μπαλέτου της ΕΛΣ Ρενάτο Τζανέλλα, για τις δύο βραδιές χορού στον μαγικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, στην σκιά της Ακρόπολης, στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2012.
Υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Ηλία Βουδούρη και με σολίστ τον διακεκριμένο πιανίστα Δημήτρη Τουφεξή, η ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ερμηνεύσει το κοντσέρτο για πιάνο Νο 23 του Μότσαρτ και το κοντσέρτο για πιάνο Νο 5 του Μπετόβεν.
Στον επιβλητικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς οι χορευτές του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ερμηνεύσουν τις δύο χορογραφίες του Ρενάτο Τζανέλλα που έχουν παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία μεταξύ άλλων και στην Κρατική Όπερα της Βιέννης.
Δύο μαγικές βραδιές για τους φίλους της μουσικής και του χορού σε έναν από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, στον οποίο σπάνια παρουσιάζονται θεάματα.

Σημείωμα του χορογράφου Ρενάτο Τζανέλλα
Η αίσθηση μυσταγωγίας που αγγίζει όποιον περνά από τον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, είναι μοναδική. Έτσι, ενθουσιάστηκα όταν ο κ. Μύρων Μιχαηλίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μου πρότεινε αυτόν το χώρο για την παραγωγή μιας χορευτικής βραδιάς με το μπαλέτο της ΕΛΣ, ανάμεσα στις δύο μεγάλες παραγωγές όπερας, τον Τροβατόρε και την Τόσκα στο Ηρώδειο.
Η βραδιά ξεκινά με το έργο του Μότσαρτ: μόνο το δεύτερο μέρος του κοντσέρτου έχει χορογραφηθεί. Στα άλλα δύο μέρη ακούγεται μονάχα η μουσική. Πρόκειται για μία σύγχρονη, μινιμαλιστική ερμηνεία της μουσικής, με τίτλο Ταξίδι, που αναπαριστά το πεπρωμένο ενός καλλιτέχνη: όλη του τη ζωή ταξιδεύει, αφήνοντας πίσω του τόπους και φίλους προκειμένου να ακολουθήσει το πάθος του.
Αντίθετα, η χορογραφία στο έργο του Μπετόβεν αποτελεί φόρο τιμής στην κλασική, αυτοκρατορική όψη της τέχνης του χορού. Περιλαμβάνει τέσσερα βασικά ζευγάρια και δέκα ακόμα ζευγάρια που τα πλαισιώνουν. Το έργο σχετίζεται με τον Ναπολέοντα και η έρευνα σχετικά με τη μουσική σύνθεση φανερώνει την έμφαση στην ιστορική περίοδο της ναπολεόντειας αυτοκρατορίας. Με αυτό τον τρόπο αποτελεί την ιδανική βάση, ώστε να αναπτύξει κανείς τη γλώσσα του κλασικού χορού, την οποία έχω ανάγκη για τη δημιουργία μου. Δεν υπάρχει αφήγηση: σε αυτή την περίπτωση προτιμώ να με παρασύρει η μουσική.

Οι χορογραφίες και τα έργα
Το μπαλέτο με τίτλο Ταξίδι πρωτοπαρουσιάστηκε το 1992 στην πόλη Όσιμο, νότια της Ανκόνας στην Ιταλία με πρωταγωνιστή τον διάσημο Ουκρανό χορευτή Βλαντίμιρ Μαλάχοφ. Ακολούθησαν παρουσιάσεις από το Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης (1993) και από τον Μπαλέτο της Στουτγάρδης (1997).
Στηρίζεται στην μουσική του Βόλφγκανγκ Αμαντέ Μότσαρτ [1756-1791] για το Κοντσέρτο για πιάνο αρ.23 σε λα μείζονα (Κ.488). Το έργο, σε τρία μέρη – I.Allegro, II.Adagio, III.Allegro assai-, ολοκληρώθηκε στις 2 Μαρτίου 1786, λίγες εβδομάδες πριν από την πρεμιέρα της όπερας Οι γάμοι του Φίγκαρο. Ακόμα και με τα μέτρα του Μότσαρτ, ξαφνιάζει η μελωδικότητα του έργου.

Το δεύτερο μπαλέτο, με τίτλο Μπετόβεν έργο 73 πρωτοπαρουσιάστηκε το 2000 από το Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης και έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα, στο Φεστιβάλ του Αιγαίου στη Σύρο το 2009.
Στηρίζεται σε ένα ακόμα διάσημο κοντσέρτο για πιάνο, αυτή την φορά στο επονομαζόμενο «αυτοκρατορικό» του Μπετόβεν. Έργο και αυτό σε τρία μέρη –Ι.Allegro, II.Adagio un poco mosso, III.Rondo: Allegro ma non troppo- γράφηκε το 1809, κατά την διάρκεια της πολιορκίας της Βιέννης από τον Ναπολέοντα. Το ύφος του είναι μεγαλοπρεπές, λαμπερό, ηρωικό ενώ οι ρυθμοί που επιλέγει ο συνθέτης στο πρώτο και τρίτο μέρος θυμίζουν συχνά στρατιωτική μουσική. Το αργό μεσαίο μέρος είναι ταυτόχρονα τρυφερό και βαθιά συναισθηματικό. Στην πρώτη σελίδα του μέρους αυτού, στο χειρόγραφο είναι σημειωμένη η φράση «Η Αυστρία ας ανταμείψει τον Ναπολέοντα».

  • Χορογραφία, Σκηνικά, Κοστούμια, Φωτισμοί Ρενάτο Τζανέλλα
  • Μουσική Διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης
  • Σολίστ πιάνου Δημήτρης Τουφεξής
Χορογραφία Το Ταξίδι
Ντανίλο Ζέκα

Χορογραφία Μπετόβεν, έργο 73
Πρωταγωνιστικά Ζευγάρια
Αλίνα Στεργιανού – Γιώργος Βαρβαριώτης
Μαρία Κουσουνή-Φίκα – Βαγγέλης Μπίκος
Ευρυδίκη Ισαακίδου – Στράτος Παπανούσης
Αιμιλία Γάσπαρη – 'Ιγκoρ Σιάτζκο
Αλεξάντερ Νέσκωβ – Σταυρούλα Καμπουράκη

Με την Ορχήστρα, τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Πληροφορίες
Βραδιά χορού στη Ρωμαϊκή Αγορά
30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου 2012
Ρωμαϊκή Αγορά, Μοναστηράκι
Δύο κοντσέρτα για πιάνο των Μότσαρτ και Μπετόβεν
Ώρα έναρξης 21.00

Εισιτήρια:16, 23 Ευρώ / Παιδικό φοιτητικό 10 ευρώ
Προπώληση:Ταμεία τoυ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα
Καθημερινά 9.00–21.00
Τηλ. Πωλήσεις:210 3662 100, 210 3612 461, 210 3643 725
Ηλεκτρονική προπώληση:
www.nationalopera.gr
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 21/06: Oi νέοι γιορτάζουν στη φύση M.Delta: a Retrospective »