1ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Ύδρας

Στην Ύδρα, ένα νησί που οφείλει το όνομά του στα άφθονα νερά που ανάβλυζαν από τις πηγές του στην αρχαιότητα, και σε μια εποχή που ο πολιτισμός είναι τόσο απαραίτητος όσο και το νερό, εγκαινιάζεται φέτος ένα φεστιβάλ με άξονα την κλασική μουσική και σκοπό τη δημιουργία μιας «πηγής» από την οποία θα ρέουν δράσεις επικοινωνίας και πολιτισμού...

Σ? ένα από τα πιο όμορφα λιμάνια του κόσμου, με τα επιβλητικά αρχοντικά και τα γραφικά σοκάκια, πηγή έμπνευσης για τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα, τον Εγγονόπουλο και τον Ακριθάκη, αλλά και για τον Σαγκάλ και τον Πικάσο, εκεί που «συναντήθηκαν» ο Σεφέρης, ο Ελύτης κι ο Σαχτούρης με τον Miller... εκεί, υπό το ευμενές βλέμμα των νυμφών των νερών, Ναϊάδων, αλλά και των Μουσών και των Καπεταναίων... σύγχρονοι διακεκριμένοι ερμηνευτές από την Ελλάδα και τον Κόσμο, συμπλέουν από 6 έως 9 Σεπτεμβρίου...

ydra

Ανάμεσά τους, ο πιανίστας και συνθέτης Γιώργος Ψυχογιός, μοναδικός μαθητής του Keith Jarrett, θα αυτοσχεδιάσει στο πιάνο πάνω σε θέματα του Sergei Rachmaninoff, στις 6 Σεπτεμβρίου, η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μαγδα Μαυρογιάννη, με την σοπράνο Μάρθα Αράπη και τον Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο, θα «χτυπήσουν την πόρτα» της Καπετάνισσας Λασκαρίνας, την κατά τους Γάλλους σύγχρονούς της «Μπομπελίν», στις 7 Σεπτεμβρίου, και θα επιχειρήσουν να αναβιώσουν της ιστορία της μέσα από ένα μουσικοθεατρικό αναλόγιο, με έργα Ελλήνων αλλά και Φιλελλήνων συνθετών, όπως Λαμπελέτ, Σπάθη, Σαμάρα, Καρρέρ, Etienne, Delille, Lagoanere, Kuhn και Monsigny.

anton_martynovO δεξιοτέχνης βιολονίστας Anton Martynov, εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής της σειράς συναυλιών κλασικής μουσικής Rive Gauche Musique στο Παρίσι και ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών πιανίστας Απόστολος Παληός, στις 8 Σεπτεμβρίου, σε έργα Mozart, Schubert, Schumann, Brahms για βιολί και πιάνο, αναζητούν τις ρίζες του Γερμανικού ρομαντισμού, ενώ, η ασυνήθιστη «συνάντηση» της μαρίμπας με το φλάουτο και το τσέλο, στις 9 Σεπτεμβρίου, φέρνει στην Ύδρα τον ταλαντούχο κρουστό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Θοδωρή Μίλκοβ και την Χιλιανή τσελίστα Fabiola Ojeda, μέλος της ομάδας των τσέλων της Εθνικής Λυρικής μας Σκηνής, όπου μαζί με τον σύγχρονο Γάλλο Φιλέλληνα, αρχιτέκτονα και φλαουτίστα Nicolas Petrovich- Njegosh, θα πετάξουμε πάνω στα φτερά του Κόνδορα από τις Άνδεις στην Ευρώπη, με παραδοσιακές μελωδίες από την Λατινική Αμερική, αλλά και σονάτες του Handel και σουίτες του Bach?

Το πρόγραμμα

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00

Γιώργος Ψυχογιός: Αυτοσχεδιασμοί τζαζ πάνω σε μουσική του Rachmaninoff

Ο Γιώργος Ψυχογιός αυτοσχεδιάζει στο πιάνο παίρνοντας στα χέρια του κάθε ανθρώπινη στιγμή...μετουσιώνοντας τον χρόνο σε πάθος...πέρα από τις νότες...παρασύροντάς μας σε ένα μοναδικό πιανιστικό ταξίδι... Ο συνθέτης ? αυτοσχεδιαστής Γιώργος Ψυχογιός, συστήθηκε στο ελληνικό κοινό με το πρώτο του c.d. με τίτλο ¨Resurrection ? a jazz sensation¨ που έλαβε πολύ καλές κριτικές από το σύνολο των Μ.Μ.Ε. και με το δεύτερο c.d. με τίτλο ¨Love obsession ? α jazz sensation 2¨ που τον καθιέρωσε ως έναν από τους καλύτερους νέους συνθέτες & σολίστες. Σήμερα, ετοιμάζει το τρίτο c.d. του, με τον τίτλο ?The art of melancholy? και συμμετοχή κορυφαίων σολιστών της jazz της χώρας μας και όχι μόνο. Με το τρίο του παρουσιάζει κομμάτια από τη δισκογραφία του, κομμάτια Ελλήνων συνθετών διάσημα μουσικά θέματα από το Γαλλικό, Ιταλικό και Αμερικάνικο Σινεμά, καθώς και μερικά από τα πιο αγαπημένα jazz standards.

Έργα του παίζονται από τη Σύγχρονη Ορχήστρα της ΕΡΤ, έχει λάβει τη 2η θέση (Β΄ Εύφημο μνεία) ανάμεσα σε 130 υποψηφίους, στον παγκόσμιο διαγωνισμό για Νέους Συνθέτες στον Καναδά. Ήταν ο μόνος Έλληνας Συνθέτης μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη, που συμμετείχε το 2006 στην 10η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής ¨La Biennale di Venezia¨ με το συμφωνικό έργο ¨MEDUSSA¨. Ο διάσημος πιανίστας ? αυτοσχεδιαστής ? συνθέτης Keith Jarrett έχει πει για τον Γιώργο Ψυχογιό: ¨A great pianist and composer! George?s improvisation is an incredible gift of God! An absolute surprise to me¨.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00

Καπετάνισσα Μπομπελίν: Μουσικοθεατρικό αναλόγιο σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Μάγδας Μαυρογιάννη, με θέμα τη ζωή της μεγάλης Καπετάνισσας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Η μουσική των Ελλήνων συνθετών Ν. Λαμπελέτ, Θ. Σπάθη, Σπ. Σαμάρα, Π. Καρρέρ αλλα και φιλελλήνων συνθετών όπως F. Etienne, E. Delille, Ch. Lagoanere, G. Kuhn, Monsigny κ.α. αναδεικνύουν την προσωπικότητα και την δύναμη της «Μπομπελίν» όπως την αποκαλούσαν οι Γάλλοι, αυτής της γυναίκας που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της Ελλάδας κι? έφτασε να γίνει σύμβολο - μόδα σ? όλο τον κόσμο με μορφή αμαζόνας. Ήταν η γυναίκα που κέρδισε την προστασία του Σουλτάνου, του Τσάρου Αλέξανδρου αλλά και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων.

Μάρθα Αράπη, σοπράνο
Δημήτρης Γιάκας, πιάνο
Μάγδα Μαυρογιάννη, κείμενα/δραματοποιημένη αφήγηση

Η σοπράνο Μάρθα Αράπη έχει δώσει πολλά προσωπικά Recital και μεγάλο αριθμό συναυλιών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ερμηνεύοντας Ιταλική, Γερμανική, Γαλλική και Ελληνική Μουσική (ορατόριο, όπερα ρεπερτορίου, σύγχρονη όπερα, lied), συμπράττοντας με σημαντικές ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι μόνιμη σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έχει ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους, έργα Σύγχρονων Ελλήνων Συνθετών σε πρώτη εκτέλεση κι έχει ηχογραφήσει προσωπικά recital για το Γ' Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας έχει εργαστεί ως υπεύθυνος μουσικής προετοιμασίας στην Όπερα των Παρισίων και στην Όπερα της Λυών, καθώς και σε πολλές πόλεις και φεστιβάλ της Γαλλίας. Μόνιμος συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, υπήρξε υπεύθυνος μουσικής προετοιμασίας για την παγκόσμια «πρώτη» πολλών έργων Ελλήνων συνθετών.

Η σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας Μάγδα Μαυρογιάννη έχει σπουδάσει μουσική και θέατρο στην Αθήνα και το Παρίσι. Εμπνεύστηκε και καθιέρωσε την σειρά Μουσικά Αναλόγια, δραματοποιημένες αφηγήσεις σε συνεργασία με σολίστ και μουσικά σύνολα από την διεθνή σκηνή.

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00

Ρομαντική μουσική εν τη γενέσει

Anton Martynov, βιολί
Απόστολος Παληός, πιάνο

Ο βιολονίστας Anton Martynov έχει αποσπάσει το βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Stresa, και διετέλεσε σόλο βιολί στη Συμφωνική Ορχήστρα του Μιλάνου, υπό τον Riccardo Chailly. Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με τους Carlo-Maria Giulini και με τους "Musiciens du Louvre" , ως σολίστ, αλλά και διευθύνοντας το σύνολο. Από το 2010, είναι ιδρυτικό μέλος του Ligeti String Trio, καλλιτεχνικός διευθυντής του Rive Gauche Musique Chamber Music Season στο Παρίσι, και συνεργάζεται με καλλιτέχνες όπως Martha Argerich, Boris Berezovski, Stephen Kovacevic, Claire D?sert, Svetlin Roussev, Michael Guttman, Truls Mork, Gary Hoffman και άλλοι.

Apostolos_PaliosΟ πιανίστας Απόστολος Παληός έχει τιμηθεί με τον έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών και του έχουν απονεμηθεί τα βραβεία Gina Bachauer από το Ίδρυμα World in Harmony και το βραβείο του καλύτερου νέου Έλληνα καλλιτέχνη της χρονιάς από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής. Έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, ενώ έχει συμπράξει ως σολίστ με σημαντικές ορχήστρες (Symphonie Orchester Berlin) κι έχει συνεργαστεί με επιφανείς μαέστρους. Είναι μέλος του γνωστού πιανιστικού Kουαρτέτου Aurora Quartet της Γερμανίας και έχει πραγματοποιήσει πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις έργων.Η δισκογραφία του περιλαμβάνει ηχογραφήσεις πιανιστικών έργων της ρομαντικής περιόδου, νορβηγική μουσική για πιάνο καθώς και έναν δίσκο για την σειρά Greek Classics της δισκογραφικής εταιρίας Naxos με έργα για πιάνο του Λ.Μαργαρίτη και του F. Petyrek.

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00

Στα φτερά του Κόνδορα

Από την μουσική παράδοση της Λατινικής Αμερικής ως την Ευρώπη του Haendel και του Bach

Nicolas Petrovich- Njegosh, φλάουτο
Θοδωρής Μίλκοβ, μαρίμπα (κρουστός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών)
Fabiola Ojeda, τσέλο

milkov_theodorΟ Θοδωρής Μίλκοβ έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό για Νέους Μουσικούς (Classical Nova) στο Ανόβερο, έχει δώσει ρεσιτάλ και έχει συμμετάσχει σε συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελλάδα και Ρωσία, έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως Gunther Schuller και Θόδωρο Αντωνίου, ο οποίος του έχει αφιερώσει ένα έργο του. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ όπως ?Musical Olympus? ? Αγ. Πετρούπολη, ?Suite-Festival? Muziekgebouw Άμστερνταμ, PAS German Chapter.

Ο Nicolas Petrovich- Njegosh, αρχιτέκτονας και μουσικός, είναι Πρόεδρος της σειράς συναυλιών κλασικής μουσικής Rive Gauche Musique στο Παρίσι, ιδρυτής και πρόεδρος της Biennale d? Art Contemporain de Cetinje (Μαυροβούνιο), και έχει οργανώσει πολλές συναυλίες, masterclasses, εκθέσεις σύγχρονης τέχνης και events, όντας, παράλληλα, ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου του Μαυροβουνίου. Είναι Πρόεδρος του «Le Courier des Balkans», και μέλος ενώσεων που υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως Izbor, Solidarit? EuropeMontenegro, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Το φλάουτο τον συντρόφευσε από παιδί, και, παράλληλα με όλες τις άλλες του δραστηριότητες, το πάθος του για τη μουσική αποτελεί κεντρικό άξονα στη ζωή του.

H Χιλιανή τσελίστα Fabiola Ojeda είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Ακαδημίας Μουσικής Muenster με καθηγητή τον Matias de Oliveira Pinto, του οποίου έχει διατελέσει και βοηθός στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου και στην Ακαδημία Μουσικής του Muenster (2005-08). Έχει, επίσης, συνεργαστεί με την Martha Gerschefski στην Ατλάντα, των Η.Π.Α. (1998-2000). Η Fabiola κατείχε μόνιμη θέση διδάσκοντος στη Σχολή Καλών Τεχνών και Μουσικής του Bielefeld, στην περιοχή Nordheimwestfallen της Γερμανίας. Από το 1996 ως το 2001 εργάστηκε στην Columbus Symphony Orchestra στην Georgia, Η.Π.Α., και το 2006/2007 με την Sinfonie Orchester Muenster. Έχει τιμηθεί με το 1ο και 2ο Βραβείο στον Διαγωνισμό Cello Society Atlanta (1997/98), και στη Γερμανία με το Βραβείο και Υποτροφία ?Yehudi Menuhin Life Music Now? (2005-2008).

Πληροφορίες
6 - 9 Σεπτεμβρίου 2011 
Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας

Γενική είσοδος: 10 ευρώ  

Πληροφορίες-κρατήσεις:    τηλ. 22980 52355  
Υπηρεσία εισιτηρίων  www.ticketservices.gr   210 7 234567             Διοργάνωση: Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας & specs'n'arts  
Οργάνωση παραγωγής και επικοινωνία : specs'n'arts
Το Art magazine ως χορηγός επικοινωνίας δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες - μέλη του να παρακολουθήσουν  το φεστιβάλ στην ΥΔΡΑ κερδίζοντας μία διπλή πρόσκληση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δηλώσετε συμμετοχή συντάσσοντας ένα σχόλιο στην παρούσα ανακοίνωση.  

Κλήρωση: Πέμπτη 1/9 στις 12.00