«Μια άλλη Φρίντα...»

Πάνω στα θαμπά τζάμια ζωγράφιζα μια πόρτα, γράφει, κι απ? αυτήν την πόρτα το έσκαγα με τη φαντασία μου με μεγάλη χαρά και φούρια... Με την τέχνη της, η ζωγράφος Φρίντα Κάλο, κατάφερε να αντιμετωπίσει τα απανωτά χτυπήματα της μοίρας, την πολυομυελίτιδα που πέρασε στην παιδική της ηλικία, το ατύχημα που παραλίγο να αποβεί μοιραίο στα 18 της, τους ανυπόφορους σωματικούς πόνους που τη συνόδευαν σε όλη της τη ζωή, το γεγονός πως δεν μπορούσε να κυοφορήσει παιδιά και την πολυτάραχη σχέση της με τον Ντιέγκο Ριβέρα... τα μετέτρεψε όλα σε ενεργοποιό δύναμη και κίνητρο για δημιουργία.



Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου στην αίθουσα συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, μέσα απ τα μάτια και τη διήγηση της αδελφής της, "Μιας άλλης Φρίντα» , η ηθοποιός Μάγδα Μαυρογιάννη, αποκαλύπτει την παράλληλη έντονη και περίπλοκη ζωή των δυο γυναικών, με κείμενα, έργα της ζωγράφου, και μουσική από την Αργεντινή, Βραζιλία, Μεξικό (A. Piazzolla, A. Ginastera, H. Villa-Lobos, M. Ponce, C. Guastavino), αλλά και των F. Chopin, F. Poulenc, D. Shostakovitch και A. Scriabin, με την μεσόφωνο Κατερίνα Ρούσσου, και την πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται κι ένα έργο του συνθέτη Στάθη Γυφτάκη, βασισμένο σε ένα ποίημα του Pablo Neruda.

Η Μάγδα Μαυρογιάννη εμπνέεται από γυναικείες προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης που άφησαν το στίγμα τους ανεξίτηλο στο χρόνο, όπως οι Clara Schumann, Anna Magdalena Bach, Coco Chanel, πριγκίπισσα Sissy, Frida Kahlo κ.ά. Η σκηνοθέτιδα, ηθοποιός και συγγραφέας Μάγδα Μαυρογιάννη έχει σπουδάσει μουσική και θέατρο στην Αθήνα και το Παρίσι, όπου και ξεκίνησε την καριέρα της. Έχει επαγγελματική εμπειρία ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, ενώ ειδικεύεται κυρίως στα μουσικά αναλόγια που συνδυάζουν το λόγο με τη μουσική.

Η μεσόφωνος Κατερίνα Ρούσσου σπούδασε τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών, τη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου και από τον Σεπτέμβρη του 2008 συνεχίζει στην Μουσική Ακαδημία της Λουμπλιάνα με τις υποτροφίες «Μαρία Κάλλας» και του ιδρύματος «Α. Ωνάση». Ως σολίστ έχει συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Συμφωνική της ΕΡΤ, τη Φιλαρμονική της Λουμπλιάνα, τη Διεθνή Ακαδημία Μπαχ της Στουτγάρδης. Έχει ερμηνεύσει Κερουμπίνο και Μαρτσελλίνα από τους Γάμους του Φίγκαρο, Βάβα από την όπερα Τσεριόμουσκι του Shostakovich, Ιλ Ντεστίνο από την όπερα Καλλιστώ του Cavalli, καθώς και την Τρίτη Κυρία από τον Μαγικό Αυλό του Mozart. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία, Σλοβενία, Ισπανία και Γαλλία και έχει τραγουδήσει σε πολλά ορατόρια.

Η Αλεξάνδρα Νομίδου αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι. Έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε γνωστές αίθουσες σε Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ιταλία, Τουρκία, Βραζιλία και Η.Π.Α., σαν σολίστ με σημαντικές ορχήστρες και σε συναυλίες μουσικής δωματίου κυρίως με το Trio Hellenique. Έχει ηχογραφήσει δύο δίσκους με την ΕΜΙ, με έργα Σούμαν, Σούμπερτ, Μπραμς και Ραβέλ, που απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές. Από το 2005 δημιούργησε στην Αθήνα τον κύκλο συναυλιών γύρω απ? το πιάνο του οποίου είναι καλλιτεχνική διευθύντρια. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Αντώνης Γιαμβριάς

Πληροφορίες
«Μια άλλη Φρίντα...»
Τρεις γυναίκες ζωντανεύουν τη Φρίντα Κάλο

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα
210 32 21 917

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, ώρα 20:30

Τιμές εισιτηρίων 10 & 15 ευρώ

Οργάνωση παραγωγής & διεθνείς σχέσεις: specs 'n' arts
www.specsnarts.gr
Υπηρεσία εισιτηρίων, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα
τηλ. 210 7234567
www.ticketservices.gr

To Art magazine δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες - μέλη του να παρακολουθήσουν την παράσταση κερδίζοντας από μία διπλή πρόσκληση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δηλώσετε συμμετοχή συντάσσοντας ένα σχόλιο στην παρούσα ανακοίνωση.

Κλήρωση 24/2 στις 12.00

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ρεσιτάλ πιάνου Daniel Blumenthal Quintetto Novitango-Tango στο Eliart »