«Μεθ’ορμής ακαθέκτου»

Αφίσα, «Μεθ’ορμής ακαθέκτου» Αφίσα, «Μεθ’ορμής ακαθέκτου»

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος θα παρουσιάσει από τις 7 Μαρτίου 2017 και για 3 περίπου μήνες την κινητή φωτογραφική έκθεση της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού «Μεθ’ ορμής ακαθέκτου», η οποία αναφέρεται στη δράση του Πολεμικού Ναυτικού.

Η έκθεση έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να μεταφέρεται εύκολα με στόχο να «ταξιδέψει» σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Δεν απευθύνεται σε «ειδικούς» αλλά σε όποιον έχει διάθεση και ενδιαφέρον να έρθει σε μια πρώτη επαφή με την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού.

Η λαϊκή ρήση «μία εικόνα χίλιες λέξεις» περιγράφει εύγλωττα τη δύναμη και την αμεσότητα της εικόνας ως μέσου παρουσίασης ενός θέματος. Ακολουθώντας αυτή την αρχή η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού δημιούργησε μια έκθεση στην οποία παρουσιάζονται συνοπτικά αλλά και περιεκτικά, τα κυριότερα σημεία της ένδοξης και συναρπαστικής ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού από το 1821 μέχρι το 1945, μέσα από την πλούσια εικονογραφική απεικόνιση των πρωταγωνιστών, των πλοίων και των ναυτικών επιχειρήσεων, που καθόρισαν την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού και της Ελλάδος γενικότερα.

Ο τίτλος της έκθεσης, «Μεθ’ορμής ακαθέκτου», προέρχεται από το μνημειώδες σήμα του Ναυάρχου Κουντουριώτη προς τα πλοία του Στόλου λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ναυμαχίας της Έλλης (3 Δεκ. 1912): «Με την δύναμιν του Θεού, τας ευχάς του Βασιλέως μας και εν ονόματι του Δικαίου, πλέω μεθ' ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθησιν της νίκης εναντίον του εχθρού του Γένους». Αυτή η «ακάθεκτος ορμή» είναι ο συνδετικός κρίκος, το κοινό στοιχείο, στην ένδοξη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού της νεώτερης Ελλάδος. Είναι η φράση που αν και ειπώθηκε στη διάρκεια των νικηφόρων Βαλκανικών Πολέμων, συνοψίζει την τόλμη των μπουρλοτιέρηδων του ’21, αλλά και την αυταπάρνηση των πληρωμάτων των ελληνικών πολεμικών πλοίων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη διάρκεια του χρόνου, η φλόγα στις ψυχές των ανδρών του Πολεμικού μας Ναυτικού έχει πάντα την ίδια λάμψη και την ίδια θέρμη.

Οι επισκέπτες της έκθεσης γνωρίζουν την ένδοξη ιστορία που γράφτηκε στα κύματα από το Πολεμικό μας Ναυτικό και αισθάνονται ηθική τόνωση και εθνική υπερηφάνεια.

Το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης υποστηρίζεται από επιλεγμένα αυθεντικά κειμήλια των μόνιμων συλλογών του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος και video παραγωγής της Υπηρεσίας Ναυτικού με εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 7 Μαρτίου έως 7 Ιουνίου 2017.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 09:00 – 14:00