«Ai Weiwei at Cycladic»

Αφίσα, «Ai Weiwei at Cycladic» Αφίσα, «Ai Weiwei at Cycladic»

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανακοινώνει την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic» από 20 Μαΐου έως 30 Οκτωβρίου 2016. Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, καθώς και για τη μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως μέχρι σήμερα. Σκοπός της έκθεσης είναι να μυήσει το κοινό στην καλλιτεχνική προσέγγιση του Ai Weiwei, μέσα από πολλά και σημαντικά έργα, ορισμένα από τα οποία θα εκτίθενται στους ορόφους των μονίμων συλλογών του μουσείου. Ο Ai Weiwei θα παρουσιάσει επίσης ένα νέο έργο, εμπνευσμένο από την συλλογή του μουσείου.

Το μουσείο προσκάλεσε τον Ai Weiwei να παρουσιάσει μια σειρά έργων που αναδεικνύουν την καλλιτεχνική του προσέγγιση, την έμφαση του έργου του στην ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά καθώς και την κριτική του ματιά στα σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

Μέσα από την έκθεση θα διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο ο Ai Weiwei αξιοποιεί υλικά γνωστά ήδη στην αρχαία τέχνη όπως το μάρμαρο και παραδοσιακές τεχνικές όπως η ξυλογλυπτική. Η έκθεση των έργων του μέσα σε ένα αρχαιολογικό μουσείο, θα δώσει την αφορμή στον καλλιτέχνη να εισέλθει σε έναν διάλογο με την Κυκλαδική Τέχνη. Τα 25 έργα του Ai Weiwei που θα παρουσιαστούν στην έκθεση συμπεριλαμβάνουν ορισμένες από τις πιο γνωστές του δημιουργίες –όπως τo Grapes (2011), το Divina Proportione (2012), το Mask (2011) και το Cao (2014)–, καθώς και ένα νέο έργο, εμπνευσμένο από τη συλλογή του μουσείου.

Η συνεργασία του Ai Weiwei με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκίνησε το 2015. Μετά από πρόσκληση του μουσείου, ο καλλιτέχνης επισκέφτηκε την Αθήνα και τη Λέσβο, όπου και εγκατέστησε το εργαστήριό του. Ορισμένα από τα έργα του εκεί, θα συμπεριληφθούν στην έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic», απευθύνοντας ένα οικουμενικό μήνυμα ελπίδας για το μέλλον.

Το 10% των συνολικών εσόδων της έκθεσης, των πωλήσεων και των χορηγιών θα δοθεί απευθείας σε αυστηρά επιλεγμένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται ανά την Ελλάδα σχετικά με τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Όπως αναφέρει η Σάντρα Μαρινοπούλου, Πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης:
«Στο πλαίσιο των εκθέσεων σύγχρονης τέχνης του Μουσείου μας, επιθυμούσαμε από καιρό να παρουσιάσουμε τη δουλειά του Ai Weiwei. Είμαι ενθουσιασμένη που θα φιλοξενήσουμε την πρώτη έκθεσή του σε αρχαιολογικό μουσείο και θα δώσουμε στο ελληνικό κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο του! Ο Ai Weiwei δημιούργησε για την έκθεση αυτή ένα νέο έργο εμπνευσμένο από τη μόνιμη συλλογή μας, αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής του αναζήτησης για την όσμωση του παλιού με το νέο».

Ο επιμελητής της έκθεσης Michael Frahm, λέει:
«Ο Ai ανατρέχει συχνά στο παρελθόν για να αντλήσει έμπνευση και εργάζεται με υλικά που έχουν πολιτισμικούς συσχετισμούς. Γι’ αυτό και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί τον ιδανικό χώρο για να φιλοξενήσει την πρώτη έκθεση του καλλιτέχνη στην Ελλάδα. Γιατί οι αρχαιολογικές συλλογές του μουσείου εκφράζουν την εκτίμησή του για το παρελθόν, καθώς και την ελπίδα που τρέφει για το μέλλον. Είμαστε επίσης πολύ χαρούμενοι που η συνεργασία μας με το μουσείο θα βοηθήσει άμεσα τους ανθρώπους τους οποίους ο Ai συνάντησε στη Λέσβο».

Πληροφορίες
«Ai Weiwei at Cycladic»

20 Μαΐου – 30 Οκτωβρίου 2016
Συνέντευξη Τύπου: 19 Μαΐου 2016, 12:00 π.μ.
Είσοδος: 7 €
Για τους Φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, είσοδος δωρεάν.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-17.00, Πέμπτη: 10.00-20.00, Κυριακή: 11.00-17.00, Τρίτη: Κλειστό.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4, Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1
106 74, Αθήνα
Τηλ.: (+30) 210 7228321-3
W: www.cycladic.gr
Facebook: CycladicArtMuseum Instangram: Cycladic_museum

Σχετικά με τον Ai Weiwei

Γεννημένος στο Πεκίνο το 1957, ο Ai Weiwei είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο ριζοσπαστικούς Κινέζους καλλιτέχνες των τελευταίων δεκαετιών. Ως εικαστικός, αρχιτέκτονας, συγγραφέας, κινηματογραφιστής και πολιτικός ακτιβιστής, έχει ασκήσει δριμύτατη δημόσια κριτική στην κινεζική κυβέρνηση, σε θέματα που αφορούν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει διερευνήσει και αναδείξει σκάνδαλα κυβερνητικής διαφθοράς και έχει θίξει ζητήματα σχετικά με την ποιότητα της ζωής στη σύγχρονη Κίνα. Στις 3 Απριλίου του 2011, συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Πεκίνου και τέθηκε υπό κράτηση για 81 ημέρες χωρίς να έχει ασκηθεί εναντίον του καμία επίσημη κατηγορία• η επίσημη εκδοχή για την κράτησή του ήταν «οικονομικά αδικήματα». Όταν αποφυλακίστηκε, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα καθώς και οι δημόσιες τοποθετήσεις, ενώ ζούσε υπό τη στενή παρακολούθηση της κυβέρνησης. Τελικά, το διαβατήριό του τού επεστράφη το 2015.

Ο Ai Weiwei είναι περισσότερο γνωστός για τα γλυπτά και τις μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις του, που συνδέουν εννοιολογικά την παραδοσιακή τέχνη και νοοτροπία της Κίνας με τα σύγχρονα πολιτικά μηνύματα. Στα γλυπτά του, ο Ai Weiwei επαναχρησιμοποιεί συχνά υλικά που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα, όπως πηλό, ξύλο από κατεστραμμένους ναούς, μάρμαρο και ίασπιν, συνδέοντας έτσι το παρελθόν με το παρόν, την παλιά Κίνα με τη νέα. Επίσης, συμμετέχει σε μακροχρόνια ερευνητικά προγράμματα και πρωτοβουλίες, όπως το «Έρευνα Πολιτών» (“Citizen’s Investigation”) για τα θύματα του σεισμού στην επαρχία Sichuan το 2008 και εργάστηκε ως καλλιτεχνικός σύμβουλος στον σχεδιασμό του Εθνικού Σταδίου του Πεκίνου («Η Φωλιά του Πουλιού») για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε σημαντικές εκθέσεις και πολιτιστικούς χώρους σε όλον τον κόσμο.
Instagram: aiww | Twitter: @aiww

Έκθεση εικόνων

Cao, 2014 
Marble, 20 x 22 x 25 cm.Portrait of Ai Weiwei, courtesy of the artist 
©Gao Yuan, 2009.Chandelier, 2015 
Copper, crystal and light fixtures, 400 x 240 x 230 cm.Rebar and Case, 2014 
Huali wood, marble and foam. Dimensions variable.Remains, 2015 
Porcelain. Dimensions variable.Study of Perspective - 1995-2011, 2014 
Colour prints. Dimensions variable.