Έκθεση «Η Αθήνα μέσα από την τέχνη» στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”

Η Αθήνα είναι μια πόλη με λαμπρή ιστορία γραμμένη στους αιώνες. Η ιστορία της κρύβεται στα ονόματα των δρόμων και των πλατειών της, στα μνημεία της, στα κτήρια της, στα μουσεία της στα θέατρά της και σε πολλά άλλα σημεία! Όλα αυτά μπορεί κανείς να τα ανακαλύψει στην εκπαιδευτική έκθεση του «Ελληνικού Κόσμου», «Διαδρομές στην Αθήνα» που φέτος εμπλουτίστηκε με μια παράλληλη εικαστική έκθεση. Με σημείο εκκίνησης την... Πειραιώς 254! Η έκθεση «Η Αθήνα μέσα από την τέχνη» διαρκεί μέχρι την Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016.

Οι «Διαδρομές στην Αθήνα» υπόσχονται στο κοινό μια μοναδική ξενάγηση στην πόλη. Η ιστορία της Αθήνας από τα εντυπωσιακά κτίρια του Τσίλερ, μέχρι τα καφενεία της Πανεπιστημίου, οι δρόμοι, οι άνθρωποι, ο τρόπος που την αποτύπωσαν οι λογοτέχνες... παρουσιάζονται σε μια έκθεση, για μικρούς και μεγάλους, με σπάνια αντικείμενα και διαδραστικά εκθέματα.

Από μακέτες θεάτρων, βίντεο και εκπαιδευτικά παιχνίδια, έως κινηματογραφικές προβολές και επεξηγηματικά πανό με την υπογραφή καλλιτεχνών όπως: ο Μανόλης Χάρος, ο Γιώργος Γιώτσας, ο Γιάννης Γαϊτης, ο Θανάσης Μπερούτσος, ο Γιώργος Σταθόπουλος, ο Στέφανος Ζαννής, ο Χρήστος Τσίντζος και ο φωτογράφος Βαγγέλης Γκίνης αποκαλύπτεται η Αθήνα σε όλο της το μεγαλείο με μικρές λεπτομέρειες, άγνωστες σε πολλούς, που θα εκπλήξουν τον επισκέπτη.
Επίσης, παρουσιάζονται αθηναϊκά ακροκέραμα από την σπάνια συλλογή Σταυρινάκη, αστικά ενδύματα από τη συλλογή της Ιωάννας Παπαντωνίου και η μοναδική μακέτα καφενείου του 19ου αιώνα, της οδού Πειραιώς, που ανήκει στο Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η κυρία Λουίζα Καραπιδάκη με τη βοήθεια της κυρίας Ελένης Κώνστα.


Παράλληλα, την έκθεση αυτή συνοδεύουν τα έργα δέκα εξαιρετικών καλλιτεχνών, οι οποίοι αποτυπώνουν όψεις της σύγχρονης πόλης, συνδέοντάς την ταυτόχρονα με την αρχαιότητα. Η εικαστική αυτή έκθεση, με τίτλο: «Η Αθήνα μέσα από την τέχνη», που εγκαινιάστηκε την Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου, παρουσία της Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», κυρίας Σοφίας Κουνενάκη-Εφραίμογλου, παρουσιάζει τα ζωγραφικά έργα των Γιάννη Αδαμάκη, Στάθη Βατανίδη, Ειρήνης Ηλιοπούλου, Καλλιρρόης Μαρούδα, Ιόλης Ξιφαρά, ‘Ελενας Παπαδημητρίου (με ήχο Αντώνη Π.), Σωτήρη Σόρογκα, Αλέκου Φασιανού, Μανόλη Χάρου και τη φωτογραφία του Κώστα Βίττη. Την έκθεση αυτή επιμελήθηκε η κυρία Λουίζα Καραπιδάκη.

Πληροφορίες:

  • Η συνοδευτική εικαστική έκθεση «Η Αθήνα μέσα από την τέχνη» διαρκεί μέχρι την Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016.
  • Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.