Έκθεση Φωτογραφίας "Truth & Lies"

Έκθεση Φωτογραφίας "Truth & Lies" Έκθεση Φωτογραφίας "Truth & Lies"

Η Φωτογραφική Ομάδα METAPolis θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας "Truth & Lies", μία μελέτη πάνω στο ανθρώπινο σώμα και την καθημερινότητα, όπως είναι ή όπως το βλέπουμε εμείς, ανάλογα με την στιγμή, την οπτική γωνία, τα συναισθήματα, την πρόθεση, την εμπλοκή μας και τα όρια των σχέσεων που αναπτύσσουμε.

Περισσότεροι από εκατό ερασιτέχνες εραστές της φωτογραφίας - μέλη της Φωτογραφικής Ομάδας METAPolis - παρουσιάζουν το έργο τους, τον δικό τους εσωτερικό διάλογο, πειραματιζόμενοι πάνω στην αληθινή αγάπη, τις αληθινές σχέσεις, την αλήθεια του γυμνού σώματος ή ακριβώς το αντίθετο.

Η Έκθεση θα φιλοξενηθεί Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων από 3 – 7 Ιουνίου 2015 στην αίθουσα "Δεξαμενές Καθαρισμού" (Δ10) η οποία είναι διαμορφωμένη σε δύο επίπεδα.

( http://www.technopolis-athens.com/Truth & Lies ).

Στο Ισόγειο, παρουσιάζεται το γυμνό σώμα ως ένας εσωτερικός διάλογος για την αυτοαντίληψη, ενώ στο Υπόγειο αποκαλύπτονται οι αμοιβαίες σχέσεις με τον Άλλον, που οικοδομούνται πάνω στα θεμέλια της αντίληψης του Εγώ. Εικόνες που συναρμολογούν τις ανθρώπινες σχέσεις, την αγάπη, την οικογένεια, την φιλία. Εικόνες που ταυτόχρονα παρουσιάζουν το αληθές και το ψευδές, το αυθόρμητο και το προσχεδιασμένο, το δεδομένο και το απροσδόκητο. Οι φωτογραφικοί πειραματισμοί μελετούν την αλήθεια και την απελευθέρωση του σώματος και ταυτόχρονα την εξάρτησή του από ένα πανωφόρι, μία δικαιολογία, μία προστασία, ένα ψέμα ... Το "Truth & Lies" δεν είναι τίποτα άλλο από μια καθημερινότητα που είναι εκεί, χωρίς να το συνειδητοποιούμε... σκιές, μορφές, φόρμες, συναισθήματα, σχέσεις, αισθησιασμός, ρομαντισμός, πόθος, ντροπή, καταπίεση, βία.

Παράλληλα στον χώρο της Τεχνόπολις 4–7 Ιουνίου 2015 θα πραγματοποιείται, ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Αθήνας, το Athens Technopolis Jazz Festival, που φέτος συμπληρώνει 15 χρόνια, και τα γιορτάζει με τέσσερις ημέρες γεμάτες μουσική.

Λίγα λόγια για το METApolis: ( www.metapolis.gr )

Το ΜETApolis ως προς την νομικής της υπόσταση είναι εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στην πραγματικότητα το METApolis είναι ένας ζωντανός οργανισμός από 200 και πλέον ενεργά μέλη γύρω από την Τέχνη της Φωτογραφίας, παράλληλα όμως ένας χώρος με πολύπλευρες δραστηριότητες.

Με σημείο εκκίνησης την τέχνη της φωτογραφίας, η φωτογραφική ομάδα και ο χώρος του ΜETAPolis, στον πυρήνα του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης, που ξαναανακαλύπτει τον εαυτό της και γίνεται εκ νέου πόλος συνάντησης και πολιτισμού, υπερασπίζεται τη θέση μας, για την πόλη μας, για τις Τέχνες. Εδώ οι σύγχρονες τέχνες αποκτούν μια στέγη, ένα σημείο συνάντησης ερασιτεχνών καλλιτεχνών αλλά επαγγελματιών σε ένα από τους πιο γνωστούς πεζόδρομους της Αθήνας.

Ιδρυτές του METApolis είναι ο Γιάννης Γιαννακόπουλος, ο Κώστας Κουρτίδης και ο Θοδωρής Βερονίκης. ( http://www.metapolis.gr/metapolis/Idrites )

Οι Ετήσιες Εκθέσεις μας 2010/2015:

Φέτος διανύουμε την έκτη χρονιά μας ως φωτογραφική ομάδα METApolis, η πρώτη παρουσίαση σε κοινό έγινε το 2010 στην φωτογραφική gallery Μ55 ( http://www.metapolis.gr/2010 ) όπου τα πρώτα 23 μέλη παρουσίασαν με τα έργα τους τη δική τους μετεξέλιξη της πόλης, την METApolis.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Γιατρών του Κόσμου
Η Έκθεση παρουσιάστηκε επίσης στην Σχολή Ουρσουλίνων, Νάξος & στο Λεωνιδίο

"Εικόνες & Λέξεις" 2011

Το 2011 38 μέλη παρουσιάζουν την δουλειά τους στην φωτογραφική gallery Μ55 σε μια παράλληλη έκθεση που περιλαμβάνει έργα σε 2 Επίπεδα αποκαλύπτοντας, μέσα από 2 διαφορετικές προσεγγίσεις του φωτός, την πόλη, την πραγματικότητα, την στιγμή, την ψευδαίσθηση. Ο φυσικός φωτισμός στο αστικό τοπίο από την μία, και ο τεχνητός φωτισμός στον περιορισμένο ιδιωτικό και απόκρυφο χώρο από την άλλη, ξεδιπλώνονται μέσα από 2 διαφορετικούς τίτλους στους 2 ορόφους της γκαλερί Μ55. Με «Εικόνες & Λέξεις» (Επίπεδο Ι) σε ένα φωτογραφικό παιχνίδι μέσα στην πόλη, και με ένα πρωτοποριακό πρότζεκτ με τίτλο «λ≤410 nm» (Επίπεδο ΙΙ), έργο πειραματισμού με φως «Blacklight» (λ≤410 nm, δηλαδή μήκος κύματος φωτός μέχρι τα 410 νανόμετρα), ανακαλύπτοντας μια παράλληλη πραγματικότητα της πόλης που κοιμάται.

(http://www.metapolis.gr/metapolis2011 & http://www.m55projects.gr/339/ektheseis2011 ).

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Γιατρών του Κόσμου. Η Έκθεση παρουσιάστηκε επίσης στο Βουλευτικό, Πλατεία Συντάγματος, Ναύπλιο

"Ουτοπία" 2012

Το καλοκαίρι του 2012 μια νέα Έκθεση Φωτογραφίας 75 φωτογράφων-μελών της Φωτογραφικής του Ομάδας, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012, στις 20:00 υπό την Αιγίδα των Γιατρών του Κόσμου. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο νέο χώρο του ΜETAPolis, στον πυρήνα του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης, Αιόλου 48-50, από τις 22/06/2012 έως την 1/07/2012, ο χώρος μετατράπηκε σε χώρο πειραματισμού για τα μέλη των τριών κύκλων της Φωτογραφικής του Ομάδας (εισαγωγικό και προχωρημένο Ι & ΙΙ) που φωτογράφησαν την «Ουτοπία» του τώρα, πέρα από κάθε οικονομική, πολιτική ή κοινωνική έννοια.

( http://www.metapolis.gr/metapolis2012 )

"Living Thing" 2013

Τον Ιούνιο του 2013 βρίσκει 94 μέλη του να παρουσιάζουν την έκθεση με γενικό Τίτλο "Living Thing" η έκθεση περιλάμβανε έργα σε διαφορετικά Επίπεδα (Ημιόροφος, Όροφος ΙV) αποκαλύπτοντας την διαλεκτική διάθεση ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο, με πρωταγωνιστή πάντα τον άνθρωπο. Εικόνες αυτού που βλέπουμε γύρω μας και αυτού που είμαστε, ο φανερός και ο κρυφός εαυτός μας, κομμάτια μιας πραγματικότητας που χωρίς να το συνειδητοποιούμε ζούμε.

( http://www.metapolis.gr/metapolis2013 )

"JustOne..." 2014

Από τις 20/06/2014 έως στις 3/07/2014, παρουσίασαν 99 μέλη της Φωτογραφικής του Ομάδας, στο χώρο του ΜETAPolis, στον πυρήνα του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης, Αιόλου 48-50 και πιο συγκεκριμένα στον

Ημιόροφος: «Δημόσιος Χώρος», εικόνες που συναρμολογούν την πόλη που ζούμε, την πόλη που ζει σε κώμα και την πόλη που ξυπνά (εισαγωγικός κύκλος φωτογραφίας 69 μελών).

Όροφος ΙV: «Ιδιωτικός Χώρος», εικόνες σε 6 Δωμάτια (προχωρημένοι κύκλοι φωτογραφίας 38 μελών): 4 διαφορετικές πτυχές, προμελετημένοι αυτοσχεδιασμοί, πτυχές του εαυτού μας που ποτέ δεν αποκαλύφθηκαν και ένα παρελθόν που ξορκίζει η μνήμη.

In Between Μάιος 2014 Αθήνα – METApolis Home & In Between/Reloaded 2015 Θεσσαλονίκη - Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί)

Τέσσερις συνεργαζόμενοι φορείς- Το Εργαστήριο Φωτογραφίας του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, δύο Εργαστήρια Βίντεο του Τμήματος Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας, το Εργαστήριο Πολυμέσων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, και το Metapolis-Χώρος Φωτογραφίας Τέχνης & Πολιτισμού συναντήθηκαν για να υλοποιήσουν μια Εικαστική έκθεση με τίτλο «In Between/Reloaded», στην οποία παρουσιάζει τη δουλειά του ένας μεγάλος αριθμός νέων δημιουργών που χρησιμοποιούν την φωτογραφία και το βίντεο ως αυτόνομο μέσο έκφρασης αλλά και ως εικαστική εμπειρία. Η έκθεση αυτή αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης έκθεσης με τίτλο In Between που έγινε τον Μάιο του 2014 στους χώρους του Metapolis στην Αθήνα σε συν διοργάνωση των ίδιων φορέων.

Παρουσιάσεις στο χώρο του METApolis:

27 Ιουνίου 2012 | D800/D800E & D4 Nikon – Όταν η Τεχνολογία συναντάει την Τέχνη
To METApolis, η εταιρεία "ΓΕΡΑΜΑΣ" ( Nikon Selective Distributors - NikonHellas/Damkalidis) έδωσαν τη δυνατότητα στα μέλη του METApolis, αλλά και σε όσους αγαπούν την Φωτογραφία να παρευρεθούν στο πρώτο Touch & Try των νέων επαγγελματικών Φωτογραφικών μηχανών της Nikon, D800/800Ε & D4

Απρίλιος 2015 METApolis – Sony/Hellas

Παρουσίαση των Φωτογραφικών μηχανών Sony στα μέλη του METApolis. Παράδοση δέκα φωτογραφικών μηχανών για την δημιουργία από τα μέλη μας ενός project με θέμα "Η Πόλη μου"

Η πόλις και η Μετάπολις

Ένα παιχνίδι ανάμεσα στο χρονικό «μετά» (post) και στο «ομοαναφορικό μετά» (meta). Η μετεξέλιξη της πόλης, αλλά και η ερμηνεία της μέσα από τη συγκέντρωση των επιμέρους τμημάτων της, μέσα δηλαδή από την ίδια την πόλη, από όλους εμάς. Εμπεριέχει κ ξεπερνά τον όρο Πόλη- Μητρόπολη. Αυτό είναι η Μετάπολις;

Για τον Γάλλο κοινωνιολόγο Francois Ascher η Μετάπολη είναι «η πόλη των πόλεων», «η πόλη των τόπων και των ροών», είναι η τρίτη εξέλιξη της μοντέρνας πόλης, μετά την Αναγεννησιακή Πόλη και τη Μητρόπολη της Βιομηχανικής Επανάστασης. Ένα σύνολο, λοιπόν, τόπων, έντονα αστικοποιημένων αλλά ασυνεχών, όπου η μετακίνηση ορίζεται ως καθοριστικός παράγοντας για να μπορέσει να γίνει προσβάσιμη η κατοίκηση, η δουλειά, η κατανάλωση, η διασκέδαση, οι διάφορες κοινωνικές σχέσεις, οι πολλαπλασιαζόμενες κοινωνικές ευκαιρίες. Διάσπαρτη, κινούμενη, γιγαντωμένη και ολοένα επεκτεινόμενη στην τριγύρω περιφέρεια, δείχνει να έχει ξεπεράσει το παρελθόν της, τη μητέρα μητρόπολη, όχι μόνο αρχιτεκτονικά και κοινωνικά, αλλά και σαν αστική οργάνωση. Στην Μετάπολις οι άνθρωποι ονειρεύονται κάτι που να μπορεί ν' ανταποκρίνεται στα όνειρά τους. Κάτι που θα αλλάξει, θα μεταμορφωθεί μαζί τους κι όχι κάτι που θα επιφέρει αλλαγή σ' αυτούς τους ίδιους σαν πράξη από μόνη της.

Για έναν φωτογράφο τι σημαίνει η Μετάπολις όμως; Ορισμοί αυστηροί, αρχιτεκτονικοί, κοινωνιολογικοί καταπιέζουν την προσωπική οπτική και παγιδεύουν το «κλικ». Ένα ύστερα μέσα από την εικόνα, ένα μετά που γίνεται τώρα και οριοθετείται μέσα σε ένα κάδρο, μια στιγμή που «πιάνεται» στο κλείστρο, ένα τοπίο που φεύγει αστραπιαία μέσα από το παράθυρο ενός τραίνου και οι εικόνες του μένουν θολές και κουνημένες, οικείες μορφές γλυκά αγκαλιασμένες στο χαρτί, η Μετάπολις είναι εδώ, είναι παντού, είναι μέσα μας...Φωτογραφίες αναμνήσεις (παρελθόν), ψευδαισθήσεις (παρόν), όνειρα (μέλλον) στροβιλίζονται σε παράλληλους χρόνους, ένα ταξίδι της πόλης στην πόλη, ένα σχόλιο της πόλης για την πόλη, μια αντανάκλαση της πόλης και η αντανάκλαση της αντανάκλασής της. Λίγα δευτερόλεπτα πριν αποτυπώνεται μια μοναδική στιγμή που όμως επαναλαμβάνεται σε ασυνέχειες, διαφοροποιημένη από το χρόνο, αναγεννημένη με διαφορετικές αποχρώσεις ανάλογα με το φως, τη διάθεση, τρυφερές διαφάνειες συναισθημάτων... που συνεχώς αλλάζουν μορφές...

Κάθε κομμάτι που συνθέτει την πόλη, καθένας από εμάς που την κουβαλάμε μέσα μας, κάθε διαδρομή της που δημιουργούμε με τα βήματά μας, κάθε τι που ζούμε, που αγαπάμε, που μισούμε, που ονειρευόμαστε, κάθε δρόμος που χάνουμε και κάθε μονοπάτι που βρίσκουμε... εικόνες από την Μετάπολις και σκέψεις είναι εδώ... η Μετάπολις είμαστε εμείς...

Πληροφορίες
«Truth & Lies»: Έκθεση Φωτογραφίας της Φωτογραφικής Ομάδας «ΜΕΤΑpolis»

Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015, 20.00, Αίθουσα Κωστής Παλαμάς, Τεχνόπολις Γκάζι

Διάρκεια Έκθεσης: 3/06/2015 – 7/06/2015
Ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή:16.00 – 23.00 | Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 23:00,
Είσοδος Δωρεάν
Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Γιαννακόπουλος, Κώστας Κουρτίδης
Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Τηλ. 210.32.53.550
url: www.metapolis.gr | Like: @Φωτογραφική Ομάδα Μετάπολις – Metapolis | Follow: @metapolis_ph