Ομαδική έκθεση Ζωγραφικής στην γκαλερί «Ποντοπόρος» της Πάρου

Τζουλιάνο Καγκλής Τζουλιάνο Καγκλής

Ο Τζουλιάνο Καγκλής, η Ιφιγένεια Καμπέρη, η Μάρια Μπαχά, ο Αχιλλέας Ραζής, ο ∆ημήτρης Ρόκος, ο Στέφανος Ρόκος, έξι καλλιτέχνες με παράλληλες και ενίοτε διασταυρούμενες εικαστικές πορείες, συνεκθέτουν το καλοκαίρι του 2014 στη γκαλερί «Ποντοπόρος» της Πάρου. Από 11/07/2014 έως 25/08/2014. 

Οι σχεδόν εμμονικές σπουδές στο γυναικείο σώμα του Τζουλιάνο Καγκλή προσφέρονται για μία διπλή ανάγνωση. Η αισθαντικότητα που αναδύει η πλαστικότητα της χειρονομίας του Καγκλή συνυπάρχει με την συνειδητή αφαίρεση κάθε περιττού στοιχείου, και εκπαιδεύει τον θεατή, εισάγοντάς τον στην χαρά αλλά και τη δυσκολία της ουσιαστικής θέασης του ανθρώπινου σώματος.

Η Ιφιγένεια Καμπέρη με τις μικρές μονοτυπίες και τις αφηρημένες συνθέσεις της, εξερευνά τις εσωτερικές δομές των πραγμάτων και την στιγμιαία αποτύπωση του συναισθήματος, προσπαθώντας να υπερβεί απεικόνιση και αισθητικές νόρμες.

Η Μάρια Μπαχά με κυρίαρχη τη μνήμη και τη νοσταλγία, συνθέτει τοπία του παρελθόντος με τον άνθρωπο είτε πανταχού παρόντα -ακόμα και μέσω της απουσίας του- είτε απονευρωμένα και διάφανα παρόντα σαν σε φθαρμένη ανάμνηση. Τα ζώα και η φύση διεκδικούν και κερδίζουν εδώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Αχιλλέας Ραζής εκπλήσσει με εικόνες νεοελληνικού ημιαστικού τοπίου, οι οποίες ερμηνεύουν με τρόπο περιεκτικό, και παραδόξως νοσταλγικό, το ανώνυμο, νοηματοδοτούν το τυχαίο, οργανώνουν το πώς και το πότε, χωρίς όμως να δίνουν απάντηση στο γιατί.

Οι εξοντωτικά γεμάτες απεικονίσεις αστικής σκληρότητας του ∆ημήτρη Ρόκου ακροβατούν ανάμεσα στην ίδια την πραγματικότητα, την πραγματικότητα ιδωμένη μέσα από πολλαπλά φίλτρα και στην πραγματικότητα ιδωμένη μέσα από τον διαστρεβλωτικό φακό του ψυχισμού. Πρόκειται για μία προσωπική ερμηνεία του απόλυτου, η οποία αφήνει μία επίγευση υπαρξιακού άγχους.

Ο Στέφανος Ρόκος προσφέρει δόσεις μίας ποιητικής εικονογραφίας του καθημερινού. Το εικαστικό όχημα που έχει εφεύρει και κατασκευάσει ο ίδιος, διαπερνά έναν κόσμο τόσο κοντινό σ ́ αυτόν που ξέρουμε, αλλά ποτέ ταυτισμένο μαζί του - πάντα φευγαλέο και σε ελαφρά απορρύθμιση. Στον Στέφανο Ρόκο, η απόλαυση χαρίζεται απλόχερα στον θεατή, ο οποίος έχει -ερήμην του- εμποτιστεί για πάντα με λίγο απ ́ τα ανεξίτηλα μελάνια του.

Ένα τέτοιο πλούσιο άθροισμα παλλόμενων καταγραφών του σήμερα προσφέρεται -ως ολοκληρωμένη, αλλά ανοιχτή στην έκπληξη και την ερμηνεία, δημιουργική πρόταση- από έξι εικαστικούς καλλιτέχνες, με κοινό παρονομαστή το καλοκαίρι του 2014 που έρχεται, και την γκαλερί «Ποντοπόρος» της Πάρου.

 

Πληροφορίες
Ομαδική έκθεση - Ζωγραφική
Τζουλιάνο Καγκλής - Ιφιγένεια Καμπέρη - Μάρια Μπαχά
Αχιλλέας Ραζής - ∆ημήτρης Ρόκος - Στέφανος Ρόκος

11.07 – 25.08.2014

Γκαλερί «Ποντοπόρος»
Nάουσα, Πάρος
Τηλ. 2284052242
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">www.pontoporos-gallery.com

Έκθεση εικόνων

Μάρια ΜπαχάΙφιγένεια Καμπέρη∆ημήτρης ΡόκοςΑχιλλέας ΡαζήςΣτέφανος Ρόκος