Γιάννης Σκουλάς "Εκτός Πλαισίου Χορού"/ έκθεση φωτογραφίας

Γιάννης Σκουλάς Γιάννης Σκουλάς

Η έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Σκουλά με θέμα τον χορό επιστρέφει στην Αθήνα και εγκαθίσταται στο Τρένο στο Ρουφ. Από Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014 έως 2 Αυγούστου 2014 και με τίτλο "Εκτός Πλαισίου Χορού".

Οι καλύτερες φωτογραφίες μιας 24χρονης φωτογραφικής πορείας στα βήματα του χορού ταξιδεύουν με τα ιστορικά βαγόνια του Οριάν Εξπρές στον χρόνο και προκαλούν και πάλι το αθηναϊκό κοινό να ανακαλέσει θερινές μνήμες Ηρωδείου.
Πρόκειται για μια πορεία που αναφέρεται στις σημαντικότερες παραστάσεις διεθνούς κύρους μπαλέτων ή χοροθεάτρων, που ευτύχησαν να παρουσιαστούν στο Ρωμαϊκό Ωδείο με φόντο την Ακρόπολη.
Με τον φακό του ο φωτογράφος αποδρά από το καθιερωμένο πλαίσιο αποτύπωσης του χορού, επιχειρώντας τη δική του υπέρβαση, ώστε να αποδώσει την αίσθηση της αέναης κίνησης σωμάτων και ψυχών.
Παρόντες - αν και κάποιοι οριστικά απόντες- η Pina Bausch, ο Alvin Ailey, οι Momix, οι Tango por Dos, τα μπαλέτα Μπολσόι της Αγίας Πετρούπολης, της Λυόν, του Μόντε Κάρλο, καθώς και η Σοφία Σπυράτου, η Μάρω Γρηγορίου και άλλοι Έλληνες χορογράφοι.

Ο Ανδρέας Ρικάκης, ιστορικός-κριτικός χορού, σημειώνει για την έκθεση:
"Ο Γιάννης Σκουλάς φωτογραφίζει την αύρα που αναδύεται από όλη τη σωματική, πνευματική και ψυχική (ακριβώς) προσπάθεια του χορευτή για την έκφραση του χορευτικού αιτουμένου. Φωτογραφίζει την ψυχή του."
και ο φωτογράφος αναφέρει:
"...Πώς συλλαμβάνονται οι στιγμές πριν τη στιγμή; Πώς μεταφέρεται το πάθος όσο αυτό φουντώνει; Πώς αναδεικνύεται η μαγεία πριν τελειώσει το μαγικό;
...Στα χρόνια που φωτογράφιζα χορό, ήμουν κι εγώ στη σκηνή, αν και κάτω απ' αυτήν.
...Το ζητούμενό μου ήταν να κάνω μια χορευτική φωτογραφία. Κινούμενη χωρίς να' ναι κουνημένη. Κι έτσι βρήκα πως παντού μέσα στην τέχνη του χορού υπάρχει μια αποφασιστική στιγμή."

Ο Γιάννης Σκουλάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Με τη φωτογραφία ασχολείται από το 1984 και είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Εργάστηκε επί 20 χρόνια στο Φεστιβάλ Αθηνών και φωτογραφίες του βρίσκονται σε αφίσες και βιβλία του Φεστιβάλ. Σήμερα εργάζεται για τον ΕΟΤ.
Έχουν εκδοθεί πέντε φωτογραφικά λευκώματα/μονογραφίες με τη δουλειά του επάνω στους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς, τους Πέτρινους Φάρους της Ελλάδας (2 βιβλία), τους Αρχαιολογικούς Χώρους της Κρήτης και τα Παλαιά Αυτοκίνητα και, έχει συνεισφέρει μαζί με άλλους συναδέλφους του στη δημιουργία 13 ακόμη λευκωμάτων.
Έχει παρουσιάσει 20 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει λάβει μέρος σε εννέα ομαδικές.
Έχει στο ενεργητικό του περισσότερα από 50 άρθρα στον περιοδικό τύπο με θέματα κυρίως ταξιδιωτικά. Φωτογραφίες του έχουν χρησιμοποιηθεί για εξώφυλλα βιβλίων και δίσκων.

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πληροφορίες
Γιάννης Σκουλάς
"Εκτός Πλαισίου Χορού"/ έκθεση φωτογραφίας

Από Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014
Διάρκεια Έκθεσης έως 2 Αυγούστου 2014

Ώρες λειτουργίας Τρίτη έως και Σάββατο 8-10.00 μ.μ.
Η «Αποβάθρα» λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 μ.μ. (εκτός Κυριακής & Δευτέρας)
Μπύρα 3,5 € / Ποτό από 5,5 € / φαγητό από € 4,5
ΔΩΡΕΑΝ ΦΥΛΑΣΣΟΜΕΝΟ PARKING

Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ
Σιδηροδρομικός και Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως
(10΄ με τα πόδια από τη στάση Μετρό «Κεραμεικός»)
τηλ: 210-5298922
www.totrenostorouf.gr
www.facebook.com/ToTrenoStoRoufRailwayCarriageTheater

Παραγωγή ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΑΝΑ
Συγγρού 29, 117 43 Αθήνα / τηλ. 210 9237076 / fax 210 9240108 / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Έκθεση εικόνων

Φωτογραφίες Έκθεσης