Έκθεση με τίτλο «Ζωγράφισα το μέλλον μου: από τη συλλογή έργων τέχνης υποτρόφων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών»

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών συνδιοργανώνουν έκθεση με τίτλο «Ζωγράφισα το μέλλον μου: από τη συλλογή έργων τέχνης υποτρόφων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών» από τις 6 Μαϊου έως τις 20 Ιουλίου στον Εκθεσιακό Χώρο του Ιδρύματος της Βουλής (Λεωφόρος Αμαλίας 14).

Στην έκθεση παρουσιάζονται 40 έργα υποτρόφων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο των εξετάσεων για τη διεκδίκηση υποτροφίας, ή κατατέθηκαν από τους υποτρόφους μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, και σήμερα φυλάσσονται στη συλλογή του ΙΚΥ, που αριθμεί περίπου 600 έργα.

Η χορήγηση υποτροφιών από το ΙΚΥ με τη διαδικασία του διαγωνισμού διήρκησε από την ίδρυσή του, το 1951, έως το 2010. Οι εξετάσεις ζωγραφικής περιλάμβαναν άσκηση με χρώμα ή, εναλλακτικά, δημιουργία έργου τριών διαστάσεων με ελεύθερη επιλογή υλικών και τεχνοτροπίας. Η εξέταση διαρκούσε 5 τετράωρα μέσα στα οποία οι υποψήφιοι καλούνταν να επιδείξουν τη σχεδιαστική τους ικανότητα, τις γνώσεις τους, ταχύτητα στην εκτέλεση αλλά και φαντασία.
Τα επιλεγμένα έργα, ζωγραφικά ‒προσωπογραφίες, ασκήσεις με μοντέλο, αφηρημένες συνθέσεις, νεκρές φύσεις, σπουδές για θεατρικά κοστούμια‒, γλυπτικά και χαρακτικά, παρουσιάζονται ως μια πρώτη προσπάθεια παρουσίασης της πλούσιας συλλογής του ΙΚΥ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το έμπρακτο ενδιαφέρον της Πολιτείας για τη στήριξη των επιστημών και των τεχνών αλλά και την προαγωγή του πολιτισμού και της παιδείας.

Synthesi

Διάρκεια: 7 Μαΐου - 20 Ιουλίου 2014
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά: 9.00-16.00, Πέμπτη 9.00-20.00, Σαββατοκύριακα 10.00-15.00
Είσοδος ελεύθερη