Μιλάνο: «Κλιμτ. Στις ρίζες ενός μύθου»

Τις πύλες της στο κοινό άνοιξε η έκθεση με τίτλο «Κλιμτ. Στις ρίζες ενός μύθου» ("Klimt. Alle origini di un mito") κατόπιν συνεργασίας του Μουσείου "Μπελβεντέρε" της Βιέννης (Österreichische Galerie Belvedere) με τον εκθεσιακό πλέον χώρο "Παλάτσο Ρεάλε" του Μιλάνου (Palazzo Reale di Milano).

Η εν λόγω έκθεση "στήθηκε" αριστοτεχνικά απ' τον Alfred Weidinger, με την υποστήριξη της ιταλίδας ιστορικού τέχνης Eva di Stefano και περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- είκοσι ελαιογραφίες του Γκούσταφ Κλιμτ, καλύπτοντας έτσι το σύνολο της καλλιτεχνικής του πορείας, απ΄ τα πρώτα του βήματα μέχρι την κορύφωση της καριέρας του.

Παρ' όλα αυτά οι διοργανωτές στοχεύουν, κυρίως, στην ανασύνθεση των οικογενειακών και ερωτικών του σχέσεων, διερευνώντας παράλληλα το πάθος που έτρεφε για τη μουσική και το θέατρο ("Αδάμ και Εύα", "Σαλώμη", "Ηλίανθος", κ.α.).

Πράγματι η έκθεση υποδέχεται τους επισκέπτες με μία ενότητα που ρίχνει άπλετο φως στο οικογενειακό του περιβάλλον: εδώ, δίπλα σε έργα των αδελφών του Ernest και Georg, εκτίθενται προσωπογραφίες στενών του συγγενών, φιλοτεχνημένες απ' τον ίδιο. Αντίθετα το δεύτερο μέρος της έκθεσης επικεντρώνεται στην περίοδο κατά την οποία οι αδερφοί Κλίμτ φοιτούσαν στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης, στα πλαίσια της οποίας ίδρυσαν -από κοινού με τον Φραντς Ματς- την επονομαζόμενη "Künstler-Compagnie", με δημιουργίες που αναδεικνύουν τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στα έργα των Κλίμτ και Μάκαρτ.
Η έκθεση φιλοξενεί, επίσης, έργα που ανάγονται στα πρώτα χρόνια της απόσχισης και που αποτελούν, εν τέλει, μαρτυρίες της τελικής απόρριψης της ιστορικιστικής παράδοσης. Επιπλέον, δύο αίθουσες αφιερώθηκαν στα ζωγραφικά είδη της προσωπογραφίας και της τοπιογραφίας, ιδιαίτερα αγαπητά στον Κλίμτ, όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν, μεταξύ άλλων, τρεις σημαντικές προσωπογραφίες, οι οποίες -χρονολογικά- τοποθετούνται κάπου ανάμεσα στο 1894 και 1898 (όπως π.χ. η "Κυρία μπροστά στο τζάκι"). Πρόκειται ουσιαστικά, για έργα τα οποία εμβαθύνουν στο συγκεκριμένο είδος, τονίζοντας παράλληλα τη σχέση του καλλιτέχνη με το γυναικείο φύλο.
Να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της έκθεσης παρουσιάζονται επίσης, κάποιες από τις ερωτικές επιστολές του Κλιμτ, με τελικό αποδέκτη την Emilie Louise Flöge, που φέρνουν στο φως άγνωστες πτυχές της ερωτικής του ζωής, καθώς και γνήσιο φωτογραφικό υλικό. Στην αίθουσα των τοπίων -πέραν των δύο σημαντικών πινάκων του Κλιμ: "Μετά τη βροχή" και "Αγελάδες στον στάβλο"- προσφέρεται στον επισκέπτη μία ανασκόπηση του αυστριακού τοπίου της εποχής, από τις πρώτες ιμπρεσσιονιστικές τάσεις των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αιώνα μέχρι τους αποσχιστικούς πίνακες του Carl Moll και Koloman Moser.

Διοργάνωση:
Παλάτσο Ρεάλε (Μιλάνο)
24 ORE Cultura – Gruppo 24 ORE
Arthemisia Group

Eπιμελητές έκθεσης: Alfred Weidinge, Eva di Stefano

Διάρκεια:12 Μαρτίου έως 13 Ιουλίου 2014
Κόστος εισιτηρίου: 11.00 ευρώ
Τοποθεσία: Μιλάνο, Παλάτσο Ρεάλε
Ωράριο: Δευτέρα: 14.30 – 19.30, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή: 9.30 – 19.30, Πέμπτη και Σάββατο: 9.30 – 22.30
info: http://www.klimtmilano.it/

Μετάφραση και σύμπτυξη Δ.Τ. από τα ιταλικά: Γιώργος Παππάς

Συνημμένα αρχεία:

Έκθεση εικόνων