Greek Marble Initiative | Πέντε νέες συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Η διοργάνωση της Greek Marble Initiative ανακοινώνει την συνεργασία της με 5 νέους γλύπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για τον Μιχάλη Βουζουνεράκη, την Έφη Παπαργυρίου, τον Αντώνη Μαγκριώτη, τον Φίλιππο Καλαμάρα και τον Vitaly Gnatyuk.

Ο αριθμός των γλυπτών που εργάζονται πλέον στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας είναι πλέον 21, γεγονός που εγκαθιδρύει το συμποσιακό πρώτο στάδιο της Πρωτοβουλίας ως το μεγαλύτερο συμπόσιο ελεύθερης δημιουργίας γλυπτών που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

 Λίγα λόγια για τους γλύπτες 

Ο Vitaly Gnatyuk είναι γνωστός ρώσος γλύπτης . Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Sarapul της Ρωσίας. Σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Κungur. Αρχικά εργάστηκε στον χώρο των γραφικών τεχνών. Μετά το 1989 άρχισε και πάλι να ασχολείται με την γλυπτική, οπότε, άνοιξε δικό του εργαστήρι μικρογλυπτικής και έγινε γνωστός στην Ρωσία για τα γλυπτά του. Έχει εκθέσει έργα του στο Παρίσι και στην Ρωσία στην Μόσχα, το Πέρμ και την Αγία Πετρούπολη. Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών της Μόσχας, όπου εκθέτει σε τακτική βάση.
 

Ο Φίλιππος Καλαμάρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και τώρα κατοικεί στην Φλώρινα. Είναι γλύπτης και διδάσκων στο εργαστήριο Τρισδιάστατων Εφαρμογών και Διακοσμητικής, καθώς και στα Πολυμέσα, στο Πανεπιστημιακό Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας. Συμμετέχει ως εκπαιδευτής σε σεμινάρια μετεκπαίδευσης της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων και της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας, διδάσκοντας εφαρμογές animation για τα σχολεία, σε καθηγητές και δασκάλους καλλιτεχνικών. Διαθέτει πτυχίο Γλυπτικής από το Πανεπιστήμιο του Loughborough School of Art and Design στην Αγγλία, έχει Master στην Σύγχρονη Τέχνη και την Θεωρία της Τέχνης από την Σχολή Καλών Τεχνών του Εδιμβούργου στη Σκωτία., και συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δημόσια τοποθετημένο έργο του βρίσκεται στην κοινότητα Thorp Acr στην Αγγλία, «Γυναικεία Φιγούρα», Ατσάλι, 226 εκ., 2002.

Ο Αντώνης Μαγκριώτης γεννήθηκε στο Δραβήσκο Σερρών. Σπούδασε στη Στρ. Σχολή Ευελπίδων, είναι Πολ. Μηχ. Δομικών Έργων ΤΕ και φοιτά στην Σχολή Καλών Τεχνών, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ και συγκεκριμένα στο εργαστήριο Γλυπτικής στο εργαστήριο του καθηγητή Γιώργου Τσάρα. Επίσης έχει μελετήσει και ασχοληθεί με την αγιογραφία. Πήρε μέρος στην "XV Biennale de la Mediterranee" 2011, Θεσσαλονίκη, ως επικεφαλής ομάδος φοιτητών του εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού της Σχ. Καλ. Τεχνών. Έλαβε, καθώς και τα μέλη της ομάδας, τιμητική διάκριση από το ΑΠΘ για το σχεδιασμό και υλοποίηση του "Fairing design of the formula of the Aristotle Racing team (ART)". Επίσης πήρε μέρος στο διαγωνισμό TRA(N)SHFORMATION με επιλογή έργων, του "Eco Art Festival" στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΥΠΕΚΑ). Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.
 
Ο γλύπτης Μιχαήλ Βουζουνεράκης γεννήθηκε στον Ηρακλειο Κρητης το 1980. Έζησε και μεγάλωσε στη Ιεραπετρα. Έφυγε μετά το λύκειο για να σπουδάσει στη σχολή μαρμαρογλυπτικής στο Πύργο της Τήνου με καθηγητές το γλύπτη Γ.Μανιατάκο,το ζωγράφο Δ.Μπέζα ,τον Γ.Συλίκο καθηγητή μαρμαρογλυπτικής και τη Γ.Ρουκούνη-Μανιατάκου καθηγήτρια στο αρχιτεκτονικό σχέδιο. Κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων 1998-2001 στη σχολή της Τήνου βραβεύθηκε και τα τρία χρόνια με βραβείο από το Υπουργείο Αιγαίου και Κυκλαδων για την επίδοσή του στη μαρμαρογλυπτική. Υπάρχουν αρκετά έργα του σε ιδιωτικές συλλογές ,κοιμητήρια ,εκκλησίες ,κ.α. στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Απο το 2012 συμμετειχε σε διεθνή συμποσια γλυπτικης στο Λίβανο, την Ρωσία, την Ρουμανία, την Τουρκια και την Αίγυπτο.

Η Greek Marble Intiative και πως να συμμετέχετε

Μια ομάδα ανθρώπων της τέχνης συγκεντρώθηκαν στην Θεσσαλονίκη μετά από πρωτοβουλία του συλλέκτη & αντικέρ Σταύρου Μυρωνίδη και δημιούργησαν την Greek Marble Initiative με στόχο την παραγωγή πρωτότυπων έργων σύγχρονης ελληνικής γλυπτικής -κυρίως με μάρμαρο- και την δημιουργία διεθνούς αγοράς για αυτή, μέσα από ιδιωτική επένδυση. Η Πρωτοβουλία αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της σύγχρονής ελληνικής γλυπτικής σε μάρμαρο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σαν πρώτο βήμα αγοράστηκαν εκατοντάδες τόνοι εκλεκτό ελληνικό γλυπτικό μάρμαρο, και στο πλαίσιο της συμποσιακής φάσης της πρωτοβουλίας προσκλήθηκαν γλύπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να παράγουν έργα τους. Το project δεν έχει περιορισμένη διάρκεια, αλλά θα συνεχιστεί ώσπου οι κλιματολογικές συνθήκες να ανακόψουν την ροή των υπαίθριων εργασιών. Οι συμμετοχές για φέτος κλείνουν στις 20 Αυγούστου, ωστόσο η Greek Marble Initiative θα συνεχίσει και κατόπιν του πέρατος των εργασιών ολοκλήρωσης έργων με εκθέσεις, δημόσιες δράσεις και ενέργειες καθιέρωσης των γλυπτών που συνδέονται μαζί της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για κάθε πληροφορία επικοινωνήστε με τον Πάρη Καπράλο (6948813460) και τον κ. Σταύρο Μυρωνίδη (6971890212).