Άρωμα Αθήνας

Εικαστικές προσεγγίσεις στο ομότιτλο βιβλίο του Σωτήρη Δημητρίου ΤΑ ΟΠΩΡΟΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη. Ομαδική εικαστική έκθεση στην IANOS Αίθουσα Τέχνης. Τα εγκαίνια είναι Τρίτη 21 Μαΐου 2013, 19.00 και θα διαρκέσει έως 15 Ιουνίου 2013.

Από την περίοδο 2012-13, η IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ επαναδιατυπώνοντας την ταυτότητά της, παρουσιάζει υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, θεματικά αφιερώματα και ατομικές εκθέσεις με κυρίαρχη αφετηρία την άμεση ή έμμεση αναφορά στο πολυσχιδές, συναρπαστικό σύμπαν του βιβλίου.
Οι προγραμματιζόμενες εκθέσεις συνομιλούν με παράλληλες δράσεις στον υπόλοιπο χώρο του βιβλιοπωλείου καθώς και με βιβλιοφιλικά αφιερώματα αντίστοιχης θεματικής.

Μετά το εναρκτήριο εικαστικό αφιέρωμα στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ με τίτλο «To Be...», η IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ συνέχισε τη λειτουργία της με ένα επετειακό αφιέρωμα για τα 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης (Νοέμβριος 2012) και μια ενότητα αποτελούμενη από τα πρωτότυπα έργα που κοσμούν την επανέκδοση του δίσκου του Νίκου Κυπουργού «τα Μυστικά του Κήπου» από τη Μικρή Άρκτο (Δεκέμβριος 2012), ενώ προχώρησε με το αφιέρωμα στο έργο των Ελλήνων εικονογράφων με τίτλο «Ζωγράφισέ μου ένα βιβλίο!», σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ - Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθώς και με το επετειακό αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Κ. Καβάφη υπό τον τίτλο «Αόρατος Θίασος», με αφορμή την επέτειο των 150 ετών από τη γέννηση του ποιητή.

Για την επόμενη έκθεση στον Ιανό που εγκαινιάζεται στις 21 Μαΐου, συνεργαζόμαστε με τις Εκδόσεις Πατάκη και τον συγγραφέα του βιβλίου «Τα Οπωροφόρα της Αθήνας» Σωτήρη Δημητρίου. Πρόκειται για έναν μαγικό περίπατο στην πόλη και στα καλά κρυμμένα μυστικά της. Ο ήρωας περιπλανιέται ημέρα και νύχτα, συλλέγει και γεύεται μούρα και νεράτζια, τζίτζιφα, σύκα και σπυριά ροδιού, πάντοτε στη σκιά της πόλης που τον ακολουθεί, πάντοτε δίνοντας πολύτιμα στοιχεία για τους δρόμους και τις ξεχασμένες γειτονιές όπου συναντά και συλλέγει τα πολύτιμα ευρήματα. Τα οπωροφόρα της Αθήνας, τρέπονται σε μαγικές υπάρξεις, ανάμεσα στις φυλλωσιές, τους κορμούς και τους καρπούς των οποίων φωλιάζουν μνήμες, ξόρκια και φυλαχτά και η Αθήνα μετουσιώνεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σε αλλεπάλληλα θραύσματα των εξοχικών τοπίων που τη συνέθεταν κάποτε. Συλλέγοντας και δοκιμάζοντας άλλοτε σύκα και μούρα στο Κολωνάκι και τη Νεάπολη και άλλοτε ρόδια, μανταρίνια και τζίτζιφα στο Φάληρο, ο ήρωας σε κάθε του βήμα συναντά επίσης τους πιο αλλόκοτους χαρακτήρες της πόλης.

Στο συναρπαστικά αθηναϊκό μυθιστόρημα του Σωτήρη Δημητρίου «Τα Οπωροφόρα της Αθήνας», «ο ήρωας», όπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας, «έχει στον νου του τον χάρτη με τα οπωροφόρα της Αθήνας, τα οποία ταχτικά επισκέπτεται. Στις πεζοπορίες του επιχειρεί να συνάψει με τους διαβάτες σχέσεις, αλλά συνήθως δεν γίνεται κατανοητός. Ο συγγραφέας τον ακολουθεί και πολλές φορές μπερδεύεται ο ένας στα πόδια του άλλου». «Κοντολογίς», το βιβλίο είναι «ένα οδοιπορικό στην ζωή, στην λογοτεχνία και στην Αθήνα».

Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο έγινε επίσης ταινία το 2010, σε σκηνοθεσία του «αθηναιογράφου» Νίκου Παναγιωτόπουλου και ερμηνείες από τους Λευτέρη Βογιατζή, Νίκο Κουρή και Αλεξία Καλτσίκη, κλείνοντας την τριλογία του δημιουργού για την Αθήνα («Πεθαίνοντας στην Αθήνα» και «Αθήνα-Κωνσταντινούπολη»).

Σύμφωνα εξάλλου με την επιμελήτρια της έκθεσης «οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες συμβάλλουν με το έργο τους στην πολύπλευρη διαπραγμάτευση του θέματος, που συμπίπτει με μια χρονική και ιστορική ελληνική συνθήκη όπου η αναζήτηση τροφής αλλά και απάγγιας προστασίας εντός ενός αποδομούμενου και μείλικτου αστικού τοπίου, οι περιβαλλοντολογικές μελέτες και σχεδιασμοί για μια φιλικότερη πόλη, αλλά και η επιστροφή στην επαρχία ως λύση-μονόδρομος εγείρουν πολλές συζητήσεις και απασχολούν εξακολουθητικά τη σκέψη μας».

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Δάφνη Αγγελίδου, Χριστίνα Ακτίδη, Κάτια Βαρβάκη, Στάθης Βατανίδης, Χρύσα Βέργη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σοφία Δατσέρη, Δικαία Δεσποτάκη, Τάνια Δημητρακοπούλου, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Γιάννης Καστρίτσης, Κυριάκος Κατζουράκης, Μαρία Κτιστοπούλου, Κυριακή, Βασίλης Λιαούρης, Τάσος Μαντζαβίνος, Αλίνα Μάτσα, Ντίνα Μπαλονά, Γιάννης Μπεκιάρης, Ρόιλα Μπουζέα, Γιώργος Μπουκής, Γεύσω Παπαδάκη, Γιώργος Σαμψωνίδης, Μάγδα Σιάμκουρη, Αμαλία Σταυρουλάκη, Βάσω Τρίγκα, Γιώργος Χαδούλης, Πάβλος Χαμπίδης, Νίκος Χριστοφοράκης

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μικρή Άρκτος
Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού

Εγκαίνια: Τρίτη 21 Μαΐου 2013, 19.00
Διάρκεια: 21 Μαΐου – 15 Ιουνίου

Την Τρίτη 11/6 στις 22.00 και στο πλαίσιο της ομαδικής εικαστικής έκθεσης της ΙΑΝΟS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ με τίτλο «Τα οπωροφόρα της Αθήνας», βασισμένης στο ομότιτλο βιβλίο του Σωτήρη Δημητρίου, ο Ιανός, η Μικρή Άρκτος και οι εκδόσεις Πατάκη προσκαλούν τρεις σημαντικούς δημιουργούς και την επιμελήτρια της έκθεσης σε μια συνομιλία για «Τα οπωροφόρα της Αθήνας».

Η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού, ο συγγραφέας του βιβλίου Σωτήρης Δημητρίου, ο σκηνοθέτης της ταινίας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο συνθέτης της μουσικής για την ταινία Σταμάτης Κραουνάκης, συζητούν για την Αθήνα και τα οπωροφόρα της.

Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Τα οπωροφόρα της Αθήνας».

Με την υποστήριξη της FEEL GOOD ENTERTAINMENT.

IANOS Αίθουσα Τέχνης, Σταδίου 24, 210-3217917, www.ianos.gr
Ώρες λειτουργίας: Δευ - Παρ: 10:00 - 21:00, Σαβ: 10:00-18:00

Έκθεση εικόνων