Atopic Bodies [TEN]: Wasteland

Ο πολιτιστικός οργανισμός Atopos Contemporary Visual Culture (Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο) πραγματοποιεί ένα project εν εξελίξει με την ονομασία Atopic Bodies.

Μέσα από συνεργασίες με καλλιτέχνες και σχεδιαστές από διαφορετικούς τομείς, δημιουργούνται νέοι, ακραίοι και ανατρεπτικοί σύγχρονοι χαρακτήρες (Contemporary Characters) στους οποίους αναμιγνύονται οπτικοί και ενδυματολογικοί κώδικες επικοινωνίας.

 Το Atopic Bodies εξερευνά την εκκεντρική και αταξινόμητη φύση του ανθρώπινου σώματος στη σύγχρονη οπτική κουλτούρα ενώ πραγματεύεται το σώμα ως διαχρονικά άτοπο και την εμφάνιση ως κοινωνικοπολιτιστική κατασκεύη.

1

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το Σάββατο 11 Μαίου, ο Atopos υποδέχτηκε την συλλογή του fashion label DIGITARIA, ENTROPIA F/W 2013-2014. Η νέα συλλογή αντλεί την έμνευσή της από τα αποτελέσματα του φαινομένου της εντροπίας, από όπου παίρνει και το όνομά της. Η συλλογή βασίζεται στην αταξία, στην κρυμμένη πληροφορία, στην ηρεμία, την ροή και την εξέλιξη, για να καταλήξει στη δυσαναλογία. Πίσω από την εν λόγω επωνύμια (DIGITARIA)κρύβεται η σχεδιάστρια Ελευθερία Αράπογλου η οποία αναμιγνύει έντονες σιλουέτες και κομψές μορφές που απευθύνονται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Συνδυάζοντας μόδα, τέχνη και περφόρμανς, οι συλλογές της είναι διάχυτες από μυστηριακή ατμόσφαιρα παραμένοντας ταυτόχρονα ελκυστικές.

3

Παράλληλα, η επιμέλεια του Atopic bodies [TEN]: Wasteland πραγματοποιήθηκε από τον καλλιτέχνη HOPE. Αποτέλεσμα ήταν η αρχαϊκή ηρεμία, ψευδαίσθηση και ακινησία δημιουργώντας μια ακαθόριστα γκρίζα ζώνη, ένα πρωτόγνωρο νυχτερινό τοπίο, μια χαμένη γη (Wasteland). Από τη στιγμή που ο χρόνος δεν έχει πια καμία σημασία, παγώνει και σε συνδυασμό με το θαμπό μπλε φως
δημιουργείται ένα περιβάλλον παραμορφώσεων, αντιπαραθέσεων και σκιών μεταξύ των πλασμάτων που το κατοικούν, μοντέλων και performers.

Το ηχοτοπίο, σε επιμέλεια της εικαστικού και μουσικού Kristin Eketoft, εξελίχθηκε σταδιακά και χτίστηκε πάνω σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε ανα πάσα στιγμή, θόρυβοι και ήχοι που σπάνε την ακινησία και προκαλούν την έκσταση. Γνώριμες εικόνες και αισθήσεις συγχέονται, προσφέροντας ένα νέο και ρευστό σύμπαν.

4

Η Ελευθερία Αράπογλου σπούδασε μόδα στο Surrey Institute of Art & Design, στο Λονδίνο και το 2008 δημιούργησε το fashion label DIGITARIA, παρουσιάζοντας με επιτυχία την πρώτη της συλλογή στο Λονδίνο. Επίσης, έχει δημιουργήσει κουστούμια για το θέατρο, έχει συμμετάσχει στο 4FashionShake Days (2010 και 2012), στην 3η Biennale της Αθήνας MONODROME το 2011, στην Πλατφόρμα Σύγχρονης Τέχνης ReMap3 το 2011 και στην έκθεση της ATOPOS CVC ARRRGH! Monsters in Fashion, στο Μουσείο Μπενάκη το 2011 και στην La Gaîté lyrique, Παρίσι 2013.

2

Ο HOPE είναι ένας street artist με αρκετές επεμβάσεις στους δρόμους στης Αθήνας στο ενεργητικό του. Χρησημοποιεί κολάζ από ετερόκλητα στοιχεία και εικονογραφία αρχαίων πολιτισμών, τα οποία τοποθετεί απευθείας πάνω σε τοίχους, δημιουργώντας τοτεμικές συνθέσεις. Ο HOPE εκπροσωπείται από την γκαλερί The Breeder.

H Kristin Eketoft είναι εικαστικός και μουσικός. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Embassy of Piracy,
της μεγαλύτερης πρεσβείας διεθνώς. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος της μπάντας Sossoon. Έχει λάβει μέρος στο πρώτο Internet Pavilion στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2009 και με τη μουσική της αντίστοιχα έλαβε μέρος στη Chile Biennale Deformes το 2012, συνθέτοντας μουσική για τη performance Table Straddling Traveller.

6

Το Φωτογραφικό υλικό είναι του φωτογράφου Μάνου Αρβανιτάκη.

Η ATOPOS CVC είναι ένας μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2003 στην Αθήνα από τον Στάμο Φαφαλιό και τον Βασίλη Ζηδιανάκη. Έχει στόχο την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων που ερευνούν φαινόμενα του σύγχρονου οπτικού πολιτισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στο ανθρώπινο σώμα και το ένδυμα.