Oμαδική Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «Παρνασσός»

Η Dada da Academy, σε συνεργασία με τη Wiener Art Foundation, παρουσιάζει την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Παρνασσός». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2012, στις 19:00, στον εκθεσιακό χώρο του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου 2012.


Στην έκθεση «Παρνασσός» συμμετέχουν κυρίως νέοι Ελληνες καλλιτέχνες με διεθνή καριέρα, αλλά και ξένοι εικαστικοί που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. Οπως σημειώνει ο Αυστριακός επιμελητής Stefan Bidner, που υπογράφει την επιμέλεια της έκθεσης, «...με ενδιαφέρει πολύ να γνωρίσω την αθηναϊκή εικαστική σκηνή, ειδικά τώρα με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και τα οποία έχουν παγκόσμια απήχηση. Θα ήθελα λοιπόν να παρουσιάσω ορισμένους εκπροσώπους της ελληνικής καλλιτεχνικής κοινότητας σε αυτό τον γεμάτο με ιστορία χώρο. Είναι κάτι σαν ένα εικαστικό-ιστορικό catch up το οποίο βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον».

Ο τίτλος της έκθεσης «Παρνασσός», έχει διττή σημασία, καθώς δόθηκε για να τιμήσει αφενός τον Φιλολογικό Σύλλογο, που σε τρία χρόνια γιορτάζει τα 150 χρόνια λειτουργίας του, και παράλληλα αναφέρεται έμμεσα στην μεταφορική έννοια της λέξης «βουνό», που χρησιμοποιείται για να δηλώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, και την προσπάθεια που καταβάλλει ο δημιουργικός άνθρωπος προκειμένου να πετύχει τους στόχους του.
Parnassos poster enΗ έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» και με τους Φίλους του Φιλολογικoύ Συλλόγου «Παρνασσός», καθώς και με την υποστήριξη της πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Φαίδων Αναστασιάδης, Νίκος Αρβανίτης, Νάνος Βαλαωρίτης, Γιάννης Βαρελάς, Κωστής Βελώνης, Γιώργος Γεωργακόπουλος, Αρης και Λάκης Ιωνάς/The Callas, Βάσω Γκαβαϊσέ, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Βασίλης Καρούκ, Em Kei & Nicolaich, Πάνος Κουτρουμπούσης, Τjorg Douglas Beer, Μαργαρίτα Μποφιλίου, Ραλλού Παναγιώτου, Πάνος Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Τζάννης, Πέτρος Τουλούδης, Edy Ferguson.

Info:
Χώρος: Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8
Eγκαίνια: Δευτέρα 7 Μαΐου 2012, 19.00
Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.00-13.00 και 18.00-21.00. Κυριακή κλειστά
Παραγωγή: DaDa Da Academy & Wiener Art Foundation
Επιμέλεια: Stefan Bidner
Συντονισμός: Πάνος Παπαδόπουλος
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Εύα Ανυφαντή / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ευχαριστούμε τις γκαλερί: a.antonopoulou, Bernier/Eliades, Breeder, Loraini Alimantiri gazonrouge, Melas & Papadopoulos, Omikron.

- Ο Αυστριακός Stefan Bidner, με σπουδές στην Ιστορία Τέχνης και τη Φιλοσοφία, υπήρξε επιμελητής του Belvedere και για πολλά χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του κέντρου σύγχρονης τέχνης «Kunstraum Innsbruck», το οποίο εδρεύει στο Ινσμπρουκ της Αυστρίας. Εχει επιμεληθεί περισσότερες από 50 εκθέσεις, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται οι επιτυχημένες διοργανώσεις «Der soziographishe Blick» και «Franz West. Soufflé». Το 2002 ίδρυσε το μουσικό σχήμα «bidner/martinek - an amerikan band», σε στίχους και εικονογράφηση Raymond Pettibon. Τον Σεπτέμβριο του 2011 ίδρυσε το Wiener Art Foundation. Εχει εκδώσει είκοσι καταλόγους. www.artfoundation.at

- Η DaDa Da Academy είναι μια περιοδεύουσα ακαδημία με έντονη δόση καλλιτεχνικής ελευθερίας, αποτελούμενη κυρίως από εικαστικούς της βιεννέζικης εναλλακτικής σκηνής. Την DaDa Da Academy ίδρυσαν το 2008 ο Πάνος Παπαδόπουλος και η Elisabeth Penker, παλιοί συμφοιτητές από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Βιέννης. Χαρακτηριστικό της ομάδας είναι ο αυτοσχεδιασμός, η διαδραστικότητα, οι εκπλήξεις και το απρόσμενο. Μέχρι τώρα έχουν διοργανώσει εκθέσεις στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Επιδιώκουν την πραγματοποίηση εκθέσεων σε χώρους που δεν έχουν συνήθως την τυπική υπόσταση μιας γκαλερί ή ενός μουσείου. www.dadadaacademy.com

Λίγοι γνωρίζουν πως...
Ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» έχει μια μακρά δημιουργική πορεία και η ιστορία του είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. Ο περίλαμπρος σύλλογος, που ιδρύθηκε το 1865 από τέσσερα παιδιά, όχι μόνο πρωτοστάτησε σε κάθε πολιτιστική κίνηση αλλά διέθετε πολύπλευρη δράση προς την επιστήμη και την κοινωνία: ίδρυσε μετεωρολογικούς σταθμούς, οργάνωσε αναδασώσεις, συνέβαλε στην προστασία των αποφυλακισμένων, δημιούργησε σχολή για άπορα παιδιά κοκ.

Ο «Παρνασσός», από αρχιτεκτονικής απόψεως, είναι ένα κόσμημα της Αθήνας. Μπαίνοντας μέσα στο κτίριο αισθάνεται κανείς γοητεία. Εκτός από την υποβλητική κεντρική αίθουσα, στον τρίτο επίπεδο του νεοκλασικού της Πλατείας Καρύτση υπάρχει ένας πανέμορφος εκθεσιακός χώρος, που λίγοι σήμερα γνωρίζουν την υπαρξή του. Πρόκειται για ένα μεγάλο ενιαίο χώρο, ψηλοτάβανο, με φωτόλουστη οροφή και μαρμάρινο δάπεδο, που ξεχωρίζει για τη μοναδικότητά του.

Στον «Παρνασσό» διοργανώθηκε η πρώτη καλλιτεχνική έκθεση στην Ελλάδα (1885), καθώς και η πρώτη έκθεση φωτογραφίας (1899). Συγκεκριμένα, στις 21 Απριλίου 1885 εγκαινιάστηκε έκθεση με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, ξυλογραφίας, λιθογραφίας, χαλκογραφίας και σχεδιάγραμματα αρχιτεκτονικά. Μεταξύ των καλλιτεχνών ήταν οι Ν. Ξυδιάς, Γιαλλινάς, Ν. Βώκος, Γ. Ροϊλός, Ν. Γύζης, Αλεξ. Φιλαδελφεύς, Β. Κοντόπουλος, Γ. Ρόδιος, Μαρία Αμοιραδάκη, Σαρίτα Ρίζου Ραγκαβή κτλ. Οπως προκύπτει από τον κατάλογο, στην έκθεση αυτήν συμμετείχαν όχι μόνον οι περισσότεροι των τότε Ελλήνων ζωγράφων και γλυπτών, αλλά και πολλοί ερασιτέχνες, μεταξύ των οποίων «η εν Αθήναις παρεπιδημούσα κυρία Μαρία Τραούτεμβεργ, σύζυγος του πρεσβευτού της Αυστρίας...». Πάντως η επιτυχία της έκθεσης υπήρξε πρωτοφανής, την επισκέφτηκαν δε μεγάλος αριθμός φιλότεχνων, πρωτόγνωρος για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής. www.lsparnas.gr