«Αλάτι, ο λευκός θησαυρός» στην Κυπαρισσία!

Μία έκθεση για τη σημασία του αλατιού πραγματοποιείται το καλοκαίρι στην Κυπαρισσία. Από τις 23 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου 2011 οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν μηχανήματα και παραδοσιακά εργαλεία, φωτογραφίες και έγγραφα, έργα τέχνης με έμπνευση το αλάτι και παραδοσιακές αλατιέρες.

Η πρωτότυπη αυτή έκθεση, με τίτλο «Αλάτι, ο λευκός θησαυρός», διοργανώνεται στην Κυπαρισσία με πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής εταιρίας Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας (www.kyparissiaoldtown.gr).

Αλάτι, ο λευκός θησαυρός είναι η έκθεση που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Ιερή πόλη του Μεσολογγίου από το Κέντρο Λόγου και Τέχνης ΔΙΕΞΟΔΟΣ με 8.500 χιλιάδες επισκέπτες.

Ανάμεσα στα θέματα που εξετάζει είναι το αλάτι στον κόσμο και την Ελλάδα, οι τρόποι παραγωγής του, η συμβολή του στη διατήρηση της ζωής του πλανήτη, η επίδρασή του στην παγκόσμια οικονομία, στην τέχνη, στο περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Αλάτια σε όλα τα χρώματα, μηχανήματα και παραδοσιακά εργαλεία, κατασκευές από αλάτι, καλλιτεχνικές αναπαραγωγές, ιστορικές φωτογραφίες και έγγραφα, πίνακες ζωγραφικής και μια μεγάλη συλλογή από αλατιέρες που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας είναι μερικά από τα εκθέματα που μπορεί να δει ο επισκέπτης.

Η έκθεση διοργανώνεται στο Λαογραφικό Μουσείο «Κωστής Παλαμάς», στην πλατεία του κάστρου της Κυπαρισσίας.

Ένα μικρό πωλητήριο με αλάτια από όλο τον κόσμο και αντικείμενα από αλάτι θα λειτουργεί παράλληλα με την έκθεση για την ενίσχυση του έργου του Προγράμματος.

Η έκθεση είναι ανοιχτή κάθε μέρα από τις 24 Ιουλίου μέχρι και τις 9 Αυγούστου από τις 11:00 το πρωί έως τη 13:00 το μεσημέρι και από τις 19:00 έως τις 23:00, με ελεύθερη είσοδο.