Ricean School of Dance 2017/Μία σχολή χορού, χωρίς δασκάλους

Για τρίτη χρονιά η σχολή Ricean School of Dance επιστρέφει στο νησί της Ύδρας, για το δεκαήμερο 17 – 26 Αυγούστου 2017 ως ετήσια δράση της πολιτιστικής πρωτοβουλίας του R.I.C.E.

Η Ricean School of Dance (RSOD) είναι μια καλοκαιρινή συγκέντρωση περίπου 50 καλλιτεχνών προκειμένου να αναπτυχθούν και να συμμετάσχουν σε νέες καλλιτεχνικές και κοινωνικές στρατηγικές. Η RSOD εγκαινιάστηκε το 2015 και είναι το πνευματικό τέκνο του (αυστριακού) χορογράφου Michael Klien και της (ελληνίδας) χορεύτριας-καλλιτέχνη Βιτόρια Κωτσάλου οι οποίοι διατύπωσαν την ιδέα ενός «σχολείου», μετά από την εμπειρία συνεργασίας μαζί με τους καλλιτεχνικούς συνεργάτες της πολιτιστικής πρωτοβουλίας R.I.C.E. (Steve Valk, Jeff Gormley, Edd Shouten, Ζωή Tsavdarides, Lizzy Le Quesne, κλπ) που ξεκίνησε ήδη από το 2013.

Με τη θέσπιση ενός περιβάλλοντος που διευκολύνει τις τυπικές και άτυπες ανταλλαγές, το σχολειό προσφέρει στους μαθητές του την ευκαιρία αναπτύξουν την κριτική και καλλιτεχνική τους πρακτική μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Στη RSOD δεν εμπλέκονται καθηγητές η μέντορες αλλά αποτελεί ένα κάλεσμα για ανταλλαγή που προέρχεται από την κοινή χρήση της γνώσης. Ένα πρόγραμμα σπουδών που δεν οδηγεί ούτε διδάσκει καλλιτεχνικές μορφές έρευνας θα είναι ανοιχτό προς εξέλιξη.

Πρόκειται για ένα μέρος όπου «αυτός που μιλεί» (κινείται), διδάσκει. Οι συμμετέχοντες χρίζουν εμπιστοσύνης στο να συμβάλλουν με ουσιαστικούς τρόπους στην αποφασιστικότητα των δράσεων του σχολείου, να ενδιαφερθούν για θεμελιώδη ερωτήματα, να επιτρέψουν σε λάθη να συμβούν, να ξεκινούν έργα χωρίς την ανάγκη της λογικής του αποτελέσματος και να προσφέρουν άφοβα την νοημοσύνη τους.

H RSOD είναι ένα σχολείο που ρωτάει «Τι είναι σχολείο;». Ένας μαθητής της RSOD, λοιπόν, είναι εντός του μαθησιακού περιβάλλοντος του σχολείου και δεσμεύεται για την μελέτη αυτού του μαθησιακού περιβάλλοντος καθώς ξετυλίγεται.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ

Η RSOD είναι ανοιχτή σε αφοσιωμένα άτομα, όλων των ηλικιών, τα οποία ενδιαφέρονται για τον χορό, τις παραστατικές τέχνες και τις σωματικές πρακτικές σε προσωπικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο.

Οι θέσεις κάθε χρόνο είναι περιορισμένες, αλλά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν περισσότερα και αναλυτικότερα στην επίσημη σελίδα της RSOD www.riceonhydra.org/gr-residents και να «κατεβάσουν» τον οδηγό για τη φετινή χρονιά.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι έως τις 10/4/2017 και από ‘κει και πέρα, οι υποψήφιοι ενημερώνονται εντός δύο εβδομάδων σε περίπτωση που έχουν επιλεγεί.

Σε περίπτωση ενδιαφέροντος οι υποψήφιοι καλούνται να στείλουν μια σύντομη δήλωση (50 – 200 λέξεις) για το σκοπό της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα συνοδευόμενη από ένα βιογραφικό σημείωμα, στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.