Τα ρωσικά μπαλέτα Μοϊσέγιεφ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τα φημισμένα ρωσικά μπαλέτα Μοϊσέγιεφ, η κορυφαία και διασημότερη ομάδα φολκλορικού χορού στον κόσμο, έρχεται στην χώρα μας στο πλαίσιο του αφιερωματικού Έτους Ελλάδος – Ρωσίας 2016, φέρνοντας στις καλλιτεχνικές αποσκευές της πέρα από το πανέμορφο κλασικό πρόγραμμα της και μία ευχάριστη έκπληξη: Μία δική της προσέγγιση, ελληνικών χορών, πάνω σε συνθέσεις μεγάλων μας μουσικών!

Αν ισχύει ότι η «κατανόηση μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων και η ανάπτυξη εθνικών δεσμών, επιτυγχάνεται ιδανικά μέσω της διαπολιτισμικής φιλίας και της ανταλλαγής πολιτιστικών επιτευγμάτων ως μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού» όπως έλεγε ο Ιγκόρ Μοϊσέγιεφ, τότε τα φημισμένα μπαλέτα του, αποτελούν την απόλυτη επιλογή για τον εορτασμό της Ελληνορωσικής φιλίας.

Πασίγνωστα και αγαπημένα στη χώρα μας, τα θρυλικά Μπαλέτα Μοϊσέγιεφ επανέρχονται μετά από 12 χρόνια στην Ελλάδα για να δώσουν 2 παραστάσεις στο Ηρώδειο στις 29 και 30 Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια θα εμφανιστούν και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 4, 5 και 6 Ιουλίου.

Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής τους ήταν ο εξαιρετικός χορογράφος και ερευνητής των παραδοσιακών χορών, Ιγκόρ Μοϊσέγιεφ ο οποίος έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Καλλιτέχνη του λαού της ΕΣΣΔ, του Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας, με πολλά βραβεία και διακρίσεις και αποτελεί μία σπουδαία προσωπικότητα του 20ου αιώνα.

Αρχικά στην ομάδα συμμετείχαν ερασιτέχνες χορευτές, απόφοιτοι χορογραφικών σχολών και κάποιοι επαγγελματίες από το μπαλέτο Μπολσόι, δημιουργώντας όμως στην πορεία μία εξαιρετική και εξειδικευμένη σχολή, μιας και ο ίδιος ο Μοϊσέγιεφ είχε πάντα τη δυνατότητα να επιλέγει χορευτές τεχνικά άψογους.

Συνήθης πρακτική του, ήταν η αναδημιουργία σε δικές του χορογραφίες, παραδοσιακών ή ακόμη και μοντέρνων χορών, από τις χώρες τις οποίες επρόκειτο να επισκεφθεί το συγκρότημα του, ως ένα φόρο τιμής προς τη χώρα της φιλοξενίας τους. Η παρουσίαση αυτών των χορών ξεσήκωνε τα πλήθη που συνέρρεαν στις παραστάσεις.

Ενσωμάτωσε χορούς από την Ισπανία, Κορέα, Κίνα, Μογγολία, Γιουγκοσλαβία, Αργεντινή κ.α. Για την Ελλάδα χορογράφησε το περίφημο ‘Συρτάκι’ του Ζορμπά σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και μέχρι σήμερα αποτελεί μέρος της παράστασης τους. Το 2001 δήλωνε χαρακτηριστικά, «το να φέρουμε κοντά πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους είναι ο τελικός σκοπός των προσπαθειών μας. Περισσότερα από 60 χρόνια η ανάπτυξη εθνικών δεσμών μέσω διαπολιτιστικής φιλίας είναι το κορυφαίο μήνυμα της δουλειάς μας. Έτσι γνωριζόμαστε καλύτερα και ανταλλάσσουμε πολιτιστικά επιτεύγματα τα οποία είναι μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού ».

Ο συνδυασμός της λαϊκής χορευτικής παράδοσης με την τεχνοτροπία του μπαλέτου ήταν πρωτοποριακός και υπήρξε το κρίσιμο σημείο για τη μετάλλαξη των δημοτικών-λαϊκών χορών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, σε θεατρικό είδος. Η έντεχνη σκηνική παρουσία τους, καλλιεργήθηκε από τον Μοϊσέγιεφ μέσω της εκπαίδευσης των χορευτών στο κλασσικό μπαλέτο. Εντούτοις η κολεκτιβιστική αναπαράσταση τους συνεχίστηκε, και έτσι διατήρησε το κύριο χαρακτηριστικό των παραδοσιακών χορών. Παρά την νεωτεριστική απόδοση τους πάνω σε σκηνές θεάτρων από επαγγελματίες χορευτές, ο Μοϊσέγιεφ δεν απομακρύνθηκε από την λαϊκή παράδοση ως τη συλλογική έκφραση των ανθρώπων της.

Τα Μπαλέτα Μοϊσέγιεφ έχουν καταφέρει να παρουσιάζουν ένα από τα πλουσιότερα ρεπερτόρια του κόσμου, ενώ οι παραστάσεις τους χαρακτηρίζονται από φως, χρώματα, εορταστικό πνεύμα, αισιοδοξία για τη ζωή και την «εξύψωση» του ανθρώπου ως μέλος του κοινωνικού συνόλου και ακόμη και σήμερα προκαλεί θαυμασμό η ισορροπία που πέτυχε ο Μοϊσέγιεφ στον συνδυασμό του αυθεντικού παραδοσιακού χορού και της θεατρικής αποτελεσματικότητας.

Τα Μοϊσέγιεφ εμφανίζονται φέτος μετά από πολλά χρόνια στην χώρα μας, στο πλαίσιο των εορτασμών και των πολιτιστικών ανταλλαγών για το Έτος Ελλάδας – Ρωσίας. Ακριβώς λόγω αυτής της επετείου φίλιας και σχέσεων, πέρα από το φημισμένο κλασικό πρόγραμμα τους, έρχονται να μας παρουσιάσουν και μία δική τους, φρέσκια προσέγγιση της δικής μας χορευτικής παράδοσης, βασισμένη μουσικά σε συνθέσεις μεγάλων Ελλήνων δημιουργών όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Βασίλης Τσιτσάνης . Σε μία αρμονική, δημιουργική και εμπνευσμένη μίξη που αναμένεται να γοητεύσει και να ενθουσιάσει το ελληνικό κοινό.

Γενικές Πληροφορίες

 • Τοποθεσία: Αθήνα: Ωδείο Ηρώδου Αττικού / Θεσσαλονίκη: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 • Ημερομηνία: Αθήνα: 29 και 30 Ιουνίου 2016 / Θεσσαλονίκη: 4, 5 και 6 Ιουλίου
 • Ώρα έναρξης: 21:00
 • Τιμές εισιτηρίων: Αθήνα: Άνω διάζωμα: 20€ (παιδικά – μαθητικά – φοιτητικά – ανέργων: 16€)
 • Ζώνη Γ’: 30€ (παιδικά – μαθητικά – φοιτητικά – ανέργων: 24€)
 • Ζώνη Β’: 40€ (παιδικά – μαθητικά – φοιτητικά – ανέργων: 32€)
 • Ζώνη Α’: 50€ (παιδικά – μαθητικά – φοιτητικά – ανέργων: 40€)
 • Ζώνη VIP: 60€ (παιδικά – μαθητικά – φοιτητικά – ανέργων: 48€)
 • Θεσσαλονίκη: Ζώνη Γ’: 20€ (παιδικά – μαθητικά – φοιτητικά – ανέργων: 16€)
 • Ζώνη Β’: 30€ (παιδικά – μαθητικά – φοιτητικά – ανέργων: 24€)
 • Ζώνη Α’: 40€ (παιδικά – μαθητικά – φοιτητικά – ανέργων: 32€)
 • Ζώνη VIP: 50€ (παιδικά – μαθητικά – φοιτητικά – ανέργων: 40€)
Προπώληση: Αθήνα: Ταμεία Φεστιβάλ Αθηνών, Πανεπιστημίου 39 ( Στοά Πεσμαζόγλου), τηλεφωνικά στο 210 3272000 και ηλεκτρονικά στο www.greekfestival.gr και στο www.viva.gr
Θεσσαλονίκη: Ταμεία Μεγάρου Μουσικής, Πλατεία Αριστοτέλους, τηλεφωνικά στο 2310 895939 και ηλεκτρονικά στο www.tch.gr
Ετικέτες