Europium

Αφίσα, Europium Αφίσα, Europium

Η παγκόσμια πρεμιέρα του Europium στη Στέγη θα αλλάξει μια για πάντα τις ατομικές μας ιστορίες. Από 29 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2015. Η Λίντα Καπετανέα και ο Γιόζεφ Φρούτσεκ κατασκευάζουν μια σχεδία για το άγνωστο μέλλον της Ευρώπης.

Μετά το Eyes in the Color of the Rain (2011) και το Kireru (2012), η σπουδαία χοροθεατρική ομάδα, με συνεργασίες από τον Akram Khan μέχρι τον John Parish, επανέρχεται στη Στέγη με μια παράσταση που εστιάζει στην κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία, ως το σύνολο των ιστοριών που λέμε ο ένας στον άλλον. Το Europium αναζητά τη φύση αυτών των ιστοριών, την ταυτότητά τους: ιστορίες που μας έχουν επανειλημμένα διηγηθεί, ιστορίες που μας έχουν διαμορφώσει, που έχουν γίνει βιώματά μας. Ιστορίες που εξηγούν πώς λειτουργεί ο εύθραυστος πολιτισμός στον οποίο ζούμε, αλλά και τι είδους αξίες έγιναν σημαντικές για εμάς. Στη μεγάλη αποσυμπίεση που προκαλεί η Ευρώπη σε κρίση, τίποτα δεν είναι βέβαιο: ούτε οι αξίες που έχουμε δημιουργήσει, ούτε ο πολιτισμός. Οι RootlessRoot μας προδιαθέτουν για ένα μόνο πράγμα: το τέλος, όποιο κι αν αυτό είναι, θα είναι σίγουρα καλύτερο. Ως μια νέα αρχή, μια φρέσκια υπόσχεση για το μέλλον. Το δικό μας και της Ευρώπης, με νέες ιστορίες, ακόμη πιο συναρπαστικές.

«Πριν από δύο χρόνια, όταν αρχίσαμε την προετοιμασία αυτής της παράστασης, ψάξαμε πολύ την ιστορία και τη μυθολογία που σχετίζονται με το όνομα της Ευρώπης. Πιστεύοντας ότι μια λέξη σχετίζεται άμεσα με την πραγματικότητα που περιγράφει, υποθέσαμε ότι οι σημασιολογικές και ετυμολογικές μελέτες για τη λέξη “Ευρώπη” θα μπορούσαν να μας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τους θεμέλιους ευρωπαϊκούς μύθους και την ευρωπαϊκή ταυτότητα και, ταυτόχρονα, θα μπορούσαν να θέσουν το ερώτημα σχετικά με το όραμα της ευρωπαϊκής κοινότητας και τη σημασία του για τη γενιά μας.
Αργότερα, πριν από ένα χρόνο περίπου, ανακαλύψαμε τον τίτλο της παράστασης. Το Europium είναι το χημικό στοιχείο ευρώπιο (EU63), που πήρε το όνομά του από την Ευρώπη. Ένα στοιχείο χωρίς κανένα σημαντικό βιολογικό ρόλο. Ένα στοιχείο ασταθές, που μεταβάλλεται εύκολα και το φαινόμενο της ανταλλαγής ιόντων του ονομάζεται «ανωμαλία αρνητικού ευρωπίου».
Όσο ενδιαφέρουσες ή συμβολικές όμως κι αν είναι οι πληροφορίες για το όνομα της Ευρώπης ή τις παράγωγες λέξεις της, κυρίως σε σχέση με το σήμερα, εμείς θέλουμε να είμαστε πρακτικοί και να εργαζόμαστε με απλά και απτά υλικά. Ένα από τα αγαπημένα μας είναι το ξύλο. Έτσι, αρχίσαμε να κατασκευάζουμε μία σχεδία.
Η Σχεδία της Μέδουσας μας φαίνεται μέχρι σήμερα η πιο ξεκάθαρη ιστορία σχετικά με την Ευρώπη. Πρόκειται για το αληθινό περιστατικό του ναυαγίου της Μέδουσας, ενός πλοίου που προσάραξε σε αμμώδη ύφαλο ανοιχτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής, εξαιτίας των λανθασμένων και αδέξιων χειρισμών του πλοιάρχου του. Στις 5 Ιουλίου του 1816, 147 άτομα του πλοίου επιβιβάστηκαν σε μια πρόχειρα κατασκευασμένη σχεδία· όλοι τους, με εξαίρεση 15 άτομα, πέθαναν στις 13 μέρες που μεσολάβησαν μέχρι τον τυχαίο εντοπισμό της σχεδίας. Οι ελάχιστοι επιζήσαντες υπέφεραν από πείνα και αφυδάτωση ενώ είχαν προβεί και σε κανιβαλισμό.
Το ναυάγιο συνέβη εξαιτίας της ανικανότητας του πλοιάρχου, ο οποίος δεν είχε την απαιτούμενη πείρα και τα προσόντα για το ταξίδι, αλλά διορίστηκε σε αυτή τη θέση λόγω των υψηλών πολιτικών γνωριμιών του. Οι ναυαγοί όμως δεν κατάφεραν να επιβιώσουν επειδή μετατράπηκαν σε κτήνη. Οι περισσότεροι πάνω στη σχεδία πέθαναν βίαια. Παρότι προσπαθούσαν να σωθούν, κατέληξαν στο τέλος να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον με φρικιαστικούς τρόπους.
Ξανά. Η Σχεδία της Μέδουσας μας φαίνεται μέχρι σήμερα η πιο ξεκάθαρη ιστορία σχετικά με την Ευρώπη. Δεν μπορέσαμε να αγνοήσουμε αυτές τις ιστορίες. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ούτε τα γεγονότα.»
Η Λίντα Καπετανέα και ο Γιόζεφ Φρούτσεκ δημιούργησαν τη χορευτική πλατφόρμα των RootlessRoot το 2006. Έχοντας εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο (Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Σουηδία, Πολωνία, Γερμανία, Φινλανδία, Σλοβακία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Κύπρο, Νότια Κορέα και Καναδά), οι RootlessRoot αυτοπροσδιορίζονται ως «εξασκητές της κίνησης με πρωταρχικό ενδιαφέρον τα ανθρώπινο συναίσθημα και την καλλιτεχνική έκφραση». Τα ακατέργαστα χορευτικά τοπία τους εστιάζουν με ειλικρίνεια στο ανθρώπινο σώμα, προβάλλοντας πάνω του την κοινωνική πραγματικότητα σε όλο το ανθρώπινο μεγαλείο της. Τα υλικά που συνθέτουν τη δραματολογία τους αναμειγνύονται και διαχωρίζονται ενστικτωδώς από το χορευτικό δίδυμο, συνθέτοντας μια ασυμβίβαστη και άκρως ενδιαφέρουσα έκφραση του σύγχρονου χορού με διεθνή αναγνωρισιμότητα.
Το Europium είναι συμπαραγωγή της Στέγης με το φινλανδικό JoJo – Oulu DanceCentre και παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο της φινλανδικής πόλης Ούλου.

  • Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Λίντα Καπετανέα – Jozef Fruček
  • Visual Concept – Σχεδιασμός Σκηνικού: Jozef Fruček
  • Moυσική σύνθεση: Βασίλης Μαντζούκης
  • Δραματουργία: Martin Kubran
  • Sound Engineer: Χρήστος Παραπαγκίδης
  • Σχεδιασμός φωτισμών: Σοφία Αλεξιάδου
  • Κοστούμια: Isabelle Lhoas

Ερμηνεύουν:
Μanuel Ronda, Jacob Ingram Dodd, Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Paul Blackman, Λίντα Καπετανέα

Περισσότερες πληροφορίες
Λίγα λόγια για τους RootlessRoot
Η ομάδα RootlessRoot δημιουργήθηκε από τη Λίντα Καπετανέα και τον Γιόζεφ Φρούτσεκ το 2006 στην Αθήνα. Έργα τους: Sudden Showers of Silence (2007), Holdin’ Fast (2007, συμπαραγωγή με Dot 504, παρουσίαση: Dot 504, Τσεχία), Burned Tree Is Visiting Athens before Next Summer (2008, Δημιουργία για το Μουσείο Μπενάκη), 100 Wounded Tears (2009, συμπαραγωγή με Dot 504, παρουσίαση: Dot 504, Τσεχία), UNA [unknown negative activity] (2009), Drawing a Tiger like a Dog (2009, συμπαραγωγή με Helsinki Dance Company, παρουσίαση: Helsinki Dance Company, Φινλανδία), Making of a Young Girl (2010, συμπαραγωγή με Norrdans Dance Company, παρουσίαση: Norrdans Dance Company, Σουηδία), Giving Birth to Thousand Years of Sorrow (2010, συμπαραγωγή με Staadsteater Kassel Dance Company, παρουσίαση: Staadsteater Kassel Dance Company, Γερμανία), Eyes in the Colors of the Rain (2011, συμπαραγωγή με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών), Bulldog Ant (2012, συμπαραγωγή με το θέατρο St Gallen, παρουσίαση: St Gallen Theater, Ελβετία), Kireru (2012, συμπαραγωγή με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών), Running dogman (video), From the side of a woman from the side of a man (2013, παραγωγή Studio Tanca, Banska Bristica), Dolls (2014, χορογραφία για την ομάδα τσίρκου της Τσεχίας, La Putika), Endless Composition (2014, παραγωγή του Υπουργείου Πολιτισμού της Σλοβακίας, Stanica, Ζιλίνα Σλοβακίας), W Memorabilia (2014, συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου), Collective Loss of Memory (2014, παραγωγή Dot 504).
Είχαν επιλεγεί για το Aerowaves 2008, Λονδίνο, ήταν υποψήφιοι για το Total Theatre Award 2008 στην κατηγορία της Καλύτερης Νέας Ομάδας στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, ενώ έχουν τιμηθεί με το Sazka Award 2008, το σημαντικότερο βραβείο χορού στην Τσεχία, για την ερμηνεία τους, το Herald Angel Award 2009, στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, καθώς και με Ειδικό Έπαινο στα Total Theatre Award 2009, επίσης στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου.

Παράλληλες δράσεις
Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015
Συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές μετά την παράσταση.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
ΧΟΡΟΣ / ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Παίζοντας με τους RootlessRoot
Οκτώβριος 2015
Μαθαίνουμε την πρακτική Fighting Monkey σε ένα εργαστήριο παιχνιδιού και κίνησης
Για έφηβους 13-17 ετών
Τα Σάββατα 31 Οκτωβρίου, 7, 14 και 21 Νοεμβρίου 2015
Κόστος συμμετοχής: 36 € (και για τις τέσσερις συναντήσεις)

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία
Europium
Ποια είναι η Ευρώπη μας και ποιες οι ιστορίες της; Οι απαντήσεις σε μια παράσταση σύγχρονου χορού.
Απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου
Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015, 11:00 – 13:00
Κόστος συμμετοχής: 5 € ανά μαθητή

Πληροφορίες
Χορός στη Στέγη
EUROPIUM
[The end of the world will be better this year]
RootlessRoot

29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 1 NΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015
Κεντρική Σκηνή

Ώρα έναρξης: 20:30
Τιμές εισιτηρίων: 10 – 15 – 18 – 28 € | Μειωμ. 8 – 11– 14 – 22 € | Ζώνη ΤετARTης 7 € | Άνεργοι / ΑμεΑ 5 €

Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800
Συγγρού 107

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση υπερασπίζεται πάντα την απεριόριστη πρόσβαση όλων μας στον πολιτισμό.
Το 2015-2016:
- προσφέρει περισσότερες θέσεις των 7 ευρώ στη ζώνη της ΤετARTης
- εξασφαλίζει περισσότερες θέσεις ανέργων
- παρέχει μειωμένα εισιτήρια σε όλες τις ζώνες
- απορροφά την αύξηση του ΦΠΑ που επιβλήθηκε στις μουσικές σκηνές
- εγκαινιάζει ΝΕΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ για παρέες στη Στέγη: μικρές παρέες από 5 έως 9 άτομα και μεγάλες παρέες από 10 άτομα και πάνω, με μεγάλες εκπτώσεις.

Ο πολιτισμός έχει θέση στην καθημερινότητά μας.
http://www.sgt.gr/gre/SPG1394/

Έκθεση εικόνων