«To μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά», «Ο Κύριος Μάκης» και «Αγγέλα Παπάζογλου»

Νίκος Ορφανός Νίκος Ορφανός

Στο Θέατρο ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ για τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2015 προγραμματίζονται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο δύο σημαντικές παραστάσεις μονολόγων, «ΤΟ ΜΠΟΥΦΑΝ ΤΗΣ ΧΑΡΛΕΫ & Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΚΗΣ», από το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015 μέχρι την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015 και «ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ», από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015, που αγαπήθηκαν από κοινό και κριτικούς.

«ΤΟ ΜΠΟΥΦΑΝ ΤΗΣ ΧΑΡΛΕΫ & Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΚΗΣ», που αν και ξεκίνησε για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων λίγο πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου γνώρισε μεγάλη επιτυχία και η «ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ», που εδώ και χρόνια μονοπωλεί το ενδιαφέρον του θεατρικού κοινού.

«ΤΟ ΜΠΟΥΦΑΝ ΤΗΣ ΧΑΡΛΕΫ & Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΚΗΣ»
Δύο συγκλονιστικοί μονόλογοι του Βασίλη Κατσικονούρη
ενσωματωμένοι σε μια ενιαία παράσταση
με την Άννα Βαγενά και τον Νίκο Ορφανό

Από το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015 μέχρι την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015
Για 20 μόνο παραστάσεις
Κάθε Σάββατο στις 20:00 και Κυριακή στις 19:00

Πρόκειται για δύο συγκλονιστικούς μονολόγους του Βασίλη Κατσικονούρη «To μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά» και «Ο Μάκης» σε μια παράσταση.

Το περίφημο «Μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά» ξανά στη σκηνή σε ερμηνεία και σκηνοθεσία της Άννας Βαγενά.
Ένα έργο για το φευγαλέο "αχ!" μιας ακόμα πιο φευγαλέας ζωής.

«Η γυναίκα τoυ Μπουφάν της Χάρλεϋ για μένα είναι ακόμη μια σπαρακτική ηρωίδα, που έρχεται να προστεθεί στις αγαπημένες ηρωίδες που είχα την τύχη να ερμηνεύσω (τη Λενάκι του Γάμου, την Αγγέλα Παπάζογλου, τη Ρήνα στο Γάλα, τη Μαντάμ Ρόζα στο Η Ζωή μπροστά σου κ.α.)

Η γυναίκα αυτή, μια μάνα μιλάει σε έναν εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς και είναι σα να μιλάει στα παιδιά όλου του κόσμου. Το κείμενο του Βασίλη Κατσικονούρη είναι το ίδιο δυνατό και συγκλονιστικό με το Γάλα. Είναι ένα κείμενο που με εκφράζει απόλυτα και αισθάνομαι τυχερή που θα το ερμηνεύσω στη σκηνή του Θεάτρου Μεταξουργείο, σε μια ενιαία παράσταση με το άλλο εξίσου συγκλονιστικό μονόλογο του Βασίλη Κατσικονούρη, Ο Κύριος Μάκης σε ερμηνεία Νίκου Ορφανού.»
Άννα Βαγενά

Μαζί και «Ο Μάκης», γραμμένος το 2010, σε ερμηνεία και σκηνοθεσία του Νίκου Ορφανού.
Ένας παππούς μόνος του στο σπίτι, καλοκαίρι στην Αθήνα.
Έρχεται και ανταμώνει τη μοναχική γυναίκα και μητέρα του Μπουφάν.
Και οι δύο μαζί "συνομιλούν" και συνθέτουν μία παράσταση, όπου το σπαρταριστό εμπλέκεται με το σπαρακτικό.

«Ο κύριος Μάκης και οι εθνικές μας ενοχές.

Ο Μάκης είναι γέροντας. Ανιδιοτελής, αγωνιστής του παλιού καιρού, διαψευσθείς και πλέον μόνος. Για την ακρίβεια μοναχικός. Συνομιλεί με ένα χρυσόψαρο, καθώς ουδείς άλλος τον ακούει. Ο Μάκης είναι εκτός εποχής. Δε μπορεί να διακρίνει πια τους “αντιπάλους”, τους αισθάνεται μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Και καθώς δεν έχει χρόνο, απελπίζεται εύκολα και κάνει μια ηρωική έξοδο, όπως δεν την κατάφερε τότε, στις μέρες του μεγάλου αγώνα.

Ο Βασίλης Κατσικονούρης δημιουργεί έναν έξοχο χαρακτήρα, που στον πυρήνα του βρίσκονται τα ενοχικά μας σύνδρομα: στη στάση μας απέναντι στους γονείς μας, στην κομματική μας ιδεολογία, στις σχέσεις με τα παιδιά μας και πάνω από όλα στον έρωτα, ίσως τη μόνη τελικά επανάσταση που ακόμα διαρκεί και αξίζει.

Ως ηθοποιός νεότερος του ήρωα, αναγκαστικά επικεντρώνω σκηνοθετικά την παράσταση στο σεβασμό του κειμένου και στα αισθήματα του Μάκη, τα οποία, αν υποκαταστήσουμε κατ’ αντιστοιχία τα βιώματά του με τα δικά μας, θα βλέπαμε πόσο Μάκης μπορούμε να γίνουμε όλοι και πόσο εν τέλει μας αφορά ο αγώνας της προηγούμενης γενιάς να υπάρξει με σεβασμό στην ιλλιγιωδώς καταρρέουσα εποχή μας.»

Νίκος Ορφανός

«Ο Βασίλης Κατσικονούρης είναι η πλέον ενδιαφέρουσα παρουσία τα τελευταία χρόνια στην ελληνική δραματουργία. [...]
[..] Με «Το γάλα», το «Καλιφόρνια ντρίμινγκ», τους «Αγνοούμενους», συνεχίζει την κριτική ματιά πάνω στα κοινά μας ήθη, τα αδιέξοδά μας, τις μικρές ή μεγάλες προσδοκίες μας.
[...] Στα δύο μονόπρακτα - μονολόγους «Το μπουφάν της Χάρλεϊ» και «Ο κύριος Μάκης» που θα συνεχιστούν τη νέα περίοδο στο θέατρο Μεταξουργείο ο Κατσικονούρης θρηνεί για τη μοναξιά, την κατάθλιψη των γηρατειών, τη θυσία μιας αποπροσανατολισμένης νεολαίας στον Μολώχ της ταχύτητας.
[...] Ο Κατσικονούρης στον μονόλογο «Ο κύριος Μάκης» που παίζει ο Νίκος Ορφανός καταγγέλει τη μοναξιά της υπάρξεως των απομάχων της ζωής, επειδή ακριβώς η αξία του ανθρώπου πλέον μετριέται με ομόλογα κι όχι πλέον με ομολογία ευγνωμοσύνης στον μόχθο των πατέρων.
[...] Η Άννα Βαγενά στο αριστούργημα του Κατσικονούρη «Το μπουφάν της Χάρλεϊ», που τώρα αξιοποιείται ουσιαστικά και αναδεικνύεται ως συνταρακτικό τέλεσμα μιας αλλοπαρμένης μάνας, είναι αφοπλιστικά έξοχη, πλήρης συναισθηματικά, κυρίαρχη των μέσων της και μέγα μάθημα απλότητας, μέτρου και ρεαλιστικής θεατρικής τεχνικής.
Θα θελήσουν να μαθητεύσουν στο υποκριτικό της ήθος τα μεταμοντέρνα θρασύτατα μειράκια;»

Κώστας Γεωργουσόπουλος, Τα Νέα,
Δευτέρα 18 Ιουνίου 2015

Άννα ΒαγενάΆννα Βαγενά

«ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ»
Έναρξη : Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015
Κάθε Παρασκευή στις 21:00

Η “Αγγέλα Παπάζογλου” πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων, που αγαπήθηκε όσο λίγες στον τόπο μας αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές από κοινό και κριτικούς. Την ονόμασαν «μάθημα ιστορικής μνήμης» και όχι άδικα!

Οι μνήμες και ο λόγος αυτής της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγέλας Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου, έγιναν μέσα από το στόμα, τον λόγο και την ψυχή της Άννας Βαγενά που την ενσαρκώνει όλα αυτά τα χρόνια, κτήμα όλου του κόσμου, πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές. Άλλωστε, ο λόγος της Αγγέλας είναι σήμερα επίκαιρος όσο ποτέ, με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Ο βαθύς κι αγνός πατριωτισμός της, θα είναι ένα “βάλσαμο” για τις ψυχές όλων μας.

Ένα ρεσιτάλ υποκριτικής από την Άννα Βαγενά γεμάτο Ελλάδα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Το ρόλο της Αγγέλας ερμηνεύει η Άννα Βαγενά.
Επιλογή κειμένου, από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμμένης Σμύρνης» και μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Λάμπρος Λιάβας – Άννα Βαγενά
Σκηνικά – κοστούμια : Μάριος Σπηλιόπουλος

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης,
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πληροφορίες
«ΤΟ ΜΠΟΥΦΑΝ ΤΗΣ ΧΑΡΛΕΫ & Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΚΗΣ»
Από το Σάββατο 3 Οκτωβρίου μέχρι την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015
Για 20 μόνο παραστάσεις
Κάθε Σάββατο στις 20:00 και Κυριακή στις 19:00

«ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ»
Έναρξη : Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015
Κάθε Παρασκευή στις 21:00

Μέρες και ώρες παραστάσεων :
Παρασκευή : «ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ» || 21:00
Σάββατο : «ΤΟ ΜΠΟΥΦΑΝ ΤΗΣ ΧΑΡΛΕΫ & Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΚΗΣ» || 21:00
Κυριακή : «ΤΟ ΜΠΟΥΦΑΝ ΤΗΣ ΧΑΡΛΕΫ & Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΚΗΣ» || 19:00

Τιμές εισιτηρίων :
Γενική είσοδος : 15 ευρώ
Μειωμένο : 10 ευρώ
Εισιτήρια για τις παραστάσεις του θεάτρου «Μεταξουργείο» προπωλούνται :
- Ταμείο Θεάτρου Μεταξουργείο : 210-5234382
- www.viva.gr, 11876
- Καταστήματα Public, www.public.gr
- Παπασωτηρίου
- Seven Spots
- IANOS
- RELOAD
- Media Markt

1 σχόλιο

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
  • ID:5605 Giovanna Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2015 14:46 δημοσιεύθηκε από Giovanna

    Αννα Βαγενά και Νίκος Ορφανός καταπληκτικοί ηθοποιοί