Σταματία, το γένος Αργυροπούλου του Κώστα Σωτηρίου

Ελένη Ουζουνίδου Ελένη Ουζουνίδου

Λόγω της τεράστιας επιτυχίας που γνώρισε στην Αθήνα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, η παράσταση «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου», του Κώστα Σωτηρίου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με την Ελένη Ουζουνίδου, θα παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη από την Τετάρτη 22 Απριλίου έως την Κυριακή 17 Μαΐου 2015, στο Θέατρο Άνετον.

Λίγα λόγια για το έργο

Σταματία, το γένος Αργυροπούλου. Γεννημένη στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του '30, κόρη ανώτερου υπάλληλου του Υπουργείου Εμπορίου. Διαπαιδαγωγημένη με τα χρηστά ήθη της εποχής και αρραβωνιασμένη με λοχαγό του Εθνικού Στρατού.
Ζει στην αυλή του σπιτιού της, αδυνατώντας να παρακολουθήσει και κυρίως να αποδεχτεί τη ζωή που προχωράει δίπλα της. Επιμένει πεισματικά να βλέπει τα πάντα μέσα από τα δικά της παραμορφωτικά γυαλιά, καταλήγοντας άλλοτε τραγική κι άλλοτε κωμική φιγούρα, μέσα στα γεγονότα που διαδραματίζονται δίπλα της και αφορούν άμεσα τόσο την ίδια, όσο και τους δικούς της ανθρώπους.
Προσκολλημένη σε αυτό που η ίδια θεωρεί εθνικά, ηθικά και θρησκευτικά σωστό, καταλήγει να έρθει σε ρήξη με το περιβάλλον της και να κάνει την αναδρομή της ζωής της, απομένοντας μόνη.

Συντελεστές της παράστασης

  • Ερμηνεία: Ελένη Ουζουνίδου
  • Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
  • Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
  • Μουσική επιμέλεια: Νέστορας Κοψιδάς
  • Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πληροφορίες
Σταματία, το γένος Αργυροπούλου
του Κώστα Σωτηρίου
σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΙΟΥ 2015

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Τετάρτη 21:00
Πέμπτη 21:00
Παρασκευή 21:00
Σάββατο 21:00
Κυριακή 19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Γενική είσοδος : 12 ευρώ
Μειωμένο : 10 ευρώ (ισχύει για φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς, άνω των 65, ανέργους - με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας - ΑΜΕΑ)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ : 85 λεπτά

Θέατρο Άνετον
Παρασκευοπούλου 42 & Κωνσταντινουπόλεως, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 869869
Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται :
-Ταμείο Θεάτρου Άνετον
- www.viva.gr, 11876
- Καταστήματα Public, www.public.gr
- Παπασωτηρίου
- Seven Spots
- IANOS

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Σταματία, το γένος Αργυροπούλου
Αντί να μεταμορφωθεί σε γηραιά κυρία με κόμμωση-κουνουπίδι, η Ελένη Ουζουνίδου ερμηνεύει τη Σταματία με το ταμπεραμέντο ζουμερής σουμπρέτας: με σκέρτσο και τσαγανό, πονηρό χαμόγελο, στεντόρεια φωνή, κάποτε συμπάσχοντας μαζί της και άλλοτε παρωδώντας την, τραγουδώντας τα άσματα του πάλαι ποτέ και αποκαλύπτοντας τον αντιηρωικό βίο της.
Καθοδηγούμενη στερεά από τον Βαγγέ¬λη Θεοδωρόπουλο και κινούμενη στη μικροσκοπική σκηνή που η Μαγδαληνή Αυγερινού μεταμόρφωσε σε εικαστικό μνημείο αφιερωμένο στα σεμέν, η Ουζουνίδου απλώνει την περίτεχνη βεντάλια των εκφραστικών της μέσων ενώπιόν μας και, δίχως να υποκύπτει σε γραφικότητες ή άσκοπες υπερβολές, μας παρασύρει σε μια ερμηνεία χοϊκή, τζαζ και απείρως γοητευτική.
Με το σόλο της η Ουζουνίδου αποδεικνύει πως είναι και μία από τις πληρέστερες πρωταγωνίστριες του ελληνικού θεάτρου.
Ιλειάνα Δημάδη, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, 13.11.2014

Ερμηνεία που ξεχωρίζει
Η Ελένη Ουζουνίδου ανήκει στους ηθοποιούς εκείνους που δεν παίζουν επί σκηνής, αλλά βιώνουν. Ο σαρωτικός μονόλογος «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» σε κείμενο Κώστα Σωτηρίου και σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, δικαίως σημειώνει τόσο μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Η Ουζουνίδου δίνει φωνή στη γεροντοκόρη Σταματία, τσαλακώνεται και αυτό της δίνει μία ακαταμάχητη ερμηνευτική γοητεία. Είναι αστεία, τραγική και τραγελαφική, περιφέρεται στο σκηνικό σαν να είναι το σπίτι της. Κι αυτό σε κάνει να τη χαζεύεις και να τη θαυμάζεις.
Αστερόπη Λαζαρίδου, ΒΗΜΑGAZINO, 9.11.2014

Ένας μονόλογος που αξίζει
Η Ελένη Ουζουνίδου σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο που διατρέχει την ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.
Ο μονόλογος του Κώστα Σωτηρίου έχει μεγάλο ενδιαφέρον, πρώτα για τον αριστοτεχνικό τρόπο που μέσω μιας προσωπικής αφήγησης διατρέχει την ιστορία του τόπου τα τελευταία 60 χρόνια.
Στη μία και μισή ώρα της εξιστόρησης των γεγονότων που σημάδεψαν την ενήλικη ζωής της Σταματίας θα φωταγωγηθούν έντεχνα οι μικρές και μεγαλύτερες αντιθέσεις της βαθιά διχασμένης, μεταπολεμικής Ελλάδας μέσα από τα μάτια μιας απλής γυναίκας με πρωτόγονη πολιτική σκέψη, που δεν αμφισβήτησε ποτέ τις βαθιά συντηρητικές ιδέες και τις αξίες με τις οποίες γαλουχήθηκε.
Την ηρωίδα υποδύεται θαυμάσια η Ελένη Ουζουνίδου, μια ηθοποιός με ταλέντο φυσικό, που αναδύεται όπως το νερό από τη γη. Ακόμη κι αν κόπιασε, μαζί με τον σκηνοθέτη της, τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, για να οικειοποιηθεί την ψυχοσύνθεση και τον λόγο της Σταματίας, αυτό δεν φαίνεται. Η ερμηνεία της είναι χυμώδης, γεμάτη αισθήματα, ικανή να δημιουργεί στο μυαλό του θεατή εικόνες, έξυπνη και με χιούμορ.
Ματίνα Καλτάκη, LIFO, 16.10.2014

Σταματία, παράσταση-έκπληξη
Είναι από εκείνες τις στιγμές που μόλις σβήσουν τα φώτα μιας παράστασης, οι θεατές έχουν αρχίσει τα «μπράβο». Αυτό συνέβη στην παράσταση που παρουσιάζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Δεν πρόλαβαν να σβήσουν τα φώτα και το ξέφρενο χειροκρότημα, τα «μπράβο» και ο ενθουσιασμός προς την ηθοποιό Ελένη Ουζουνίδου δεν χωρούσαν σχεδόν στο χώρο.
Η πληθωρική ερμηνεία της Ελένης Ουζουνίδου είναι παρούσα, γοητευτική, «ενοχλητική». Μια συναρπαστική παράσταση, ένα έργο-κοίταγμα στον κοινωνικοπολιτικό μας καθρέφτη.
Όλγα Σελλά, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23.10.2014

Αμετανόητη δεξιά, αλλά αξιολάτρευτη και αθώα
Ο μονόλογος του Κώστα Σωτηρίου είναι επίτευγμα εφάμιλλο ενός Αλεξάνδρου κι ενός Κοτζιά. Μια γυναίκα, εκπρόσωπος της κοινωνικής μερίδας που διαμόρφωσε με το ήθος της (πατρίς, θρησκεία, οικογένεια) τη μεταπολεμική κατάσταση, φωτίζει και την αντίπαλη πλευρά. Τον κόσμο των δύο αντίθετων ιδεολογικών στρατοπέδων. Και δίνει στην Ελένη Ουζουνίδου μια μεγάλη στιγμή στην καριέρα της.
Η Σταματία της, άλλοτε υστερική κι άλλοτε επιθετική, άλλοτε μειλίχια και ζεστή, διαβαίνει με σταθερό βήμα την ανθρωπιά και την κατανόηση.
Τα σεμεδάκια της Μαγδαληνής Αυγερινού, που από σκηνικό μετουσιώνονται σε νυφικό και σε στολή καλόγριας είναι, νομίζω, το πυκνότερο σε σημασίες αντικείμενο τον τελευταίο καιρό στο θέατρό μας.
Με αυτήν τη γραφή, με τη μορφή αυτή και με αυτή την ερμηνεία, το θέατρό μας μπορεί να νιώθει πληρέστερο κι ευτυχέστερο.
Γρηγόρης Ιωαννίδης, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 4.11.2014

Αξιοθέατη γυναίκα παλαιών αρχών
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος «κέντησε» σκηνοθετικά. (...) Με λιτό και ηδύ τρόπο ανέδειξε το χαρακτήρα και τη διαδρομή της εγκλωβισμένης σε στερεότυπα και προκαταλήψεις Σταματίας σκιαγραφώντας υπαινικτικά τον καταπιεσμένο-καταχωνιασμένο από την ίδια ερωτισμό της.
Η Ελένη Ουζουνίδου ψυχή τε και σώματι καθηλώνει τους θεατές προσφέροντας συγκίνηση και γέλιο για μιάμιση ώρα στο μικρό αυτό χώρο, στολισμένο με σεμέν, κεντήματα που παραπέμπουν σε παλιές εποχές.
Γιώργος Βιδάλης, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 22.10.2014

Μονόλογος που ακροβατεί στην πολιτική μας ιστορία
Σκηνοθετημένος από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, με απόλυτη απλότητα, αλλά και αληθινή ευαισθησία για το ανθρώπινο δράμα, ο μονόλογος λαμπρύνεται με την ερμηνεία της Ελένης Ουζουνίδου, ηθοποιού με εξαιρετικό, αλλά και πάντα μετρημένο, δραματικό και κωμικό ταλέντο, με λαϊκή στόφα και πηγαίο χιούμορ.
Θυμέλη, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 14.12.2014