«Kάποιος θα' ρθει» στο Βρυσάκι

Το έργο «Kάποιος θα'ρθει» («Nokon kjem til å komme») του βραβευμένου Νορβηγού σύγχρονου συγγραφέα Jon Fosse (Γιον Φόσσε) -που χαρακτηρίστηκε από την Le Monde ως «ο Μπέκετ του 21ου αιώνα» και βραβεύθηκε με το βραβείο Ibsen το 2010- παρουσιάζεται από την θεατρική ομάδα «Κενός Χώρος» και σε σκηνοθεσία από την Ευαγγελία Θαλασσινή (http://evangeliathalasini.blogspot.com) στον Χώρο Τέχνης & Δράσης ΒΡΥΣΑΚΙ (Βρυσακίου 17, Πλάκα, Tηλ: 210-3210.179, www.vryssaki.gr) για δεκαοκτώ (18) παραστάσεις από την Παρασκευή 2 Μαρτίου έως την Κυριακή 8 Απριλίου 2012, κάθε Παρασκευή και Σάββατο ώρα 9:00μμ και Κυριακή ώρα 8:00μμ.


Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Το έργο γράφτηκε το 1996, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Όσλο την ίδια χρονιά και στην Ελλάδα το 2001 (θίασος ΑΙΩΡΙΑ, Θέατρο Νέου Κόσμου).

Υπόθεση του έργου:
Ένα ζευγάρι επιλέγει να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του σε ένα απομακρυσμένο ερειπωμένο σπίτι δίπλα στο πέλαγος. Ο φόβος ότι θα ρθει κάποιος, στοιχειώνει τα πρόσωπα του έργου και διαταράσσει την σχέση τους. Τελικά ο φόβος τους, ίσως και επιθυμία τους να ρθει κάποιος, πραγματώνεται με τον ερχομό ενός τρίτου προσώπου που θέτει σε δοκιμασία την απόφαση του ζευγαριού να μείνει μόνο του, μακριά από τους άλλους ανθρώπους.
Σκηνοθετική προσέγγιση:
Στο έργο του «Kάποιος θα'ρθει» ο Jon Fosse συνθέτει ένα δραματουργικό σύμπαν όπου κυριαρχεί η παύση, η επανάληψη και η σιωπή ως τρόπος εποικοινωνίας των προσώπων. Το πραγματικό κατοικεί στο άρρητο, στο μεταξύ διάστημα των λέξεων στα κείμενα του Fosse. Η «ποιητική» φωνή των χαρακτήρων είναι η φωνή του υποσυνείδητου, που ως μουσική παρτιτούρα έρχεται να αποκαλύψει τα εσωτερικά τοπία τους και τις πιο μύχιες επιθυμίες και σκέψεις τους.
«... Δουλεύω όπως ένας μουσικός που παίζει το μέρος του, το θέμα και τις παραλλαγές, τις επαναλήψεις... Το «Κάποιος θα'ρθει» είναι ίσως ό,τι πιο ευχάριστο έχω γράψει, αν και κάποιοι προσλαμβάνουν το κείμενο σαν κάτι πολύ σκοτεινό. Και αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Μόνο τα αποτυχημένα κείμενά μου δεν έχουν αμφισημίες. Τα καλά κείμενα μπορούμε να τα αναποδογυρίσουμε σαν ένα γάντι...». Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Jon Fosse στο Afrternoon με τίτλο «Ο Φόσσε, απλός και σύνθετος», 12/5/1996.

Ταυτότητα της παράστασης

«Kάποιος θα'ρθει»
Συγγραφέας: Jon Fosse (Γιον Φόσσε)
Μετάφραση: Κατερίνα Σαρροπούλου
Παραγωγή: «Κενός Χώρος»
Σκηνοθεσία: Eυαγγελία Θαλασσινή
Σκηνικά: Aιμιλία Κακουριώτη
Μουσική: Θεμιστοκλής Παντελόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Καραργύρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Γεωργίου
Χειρισμός φωτισμού: Νίκος Γεωργίου
Ηθοποιοί:
Αυτός: Μιχάλης Γιαννικάκης
Aυτή: Ειρήνη Αναγνώστου
Άντρας: Δημοσθένης Ελευθεριάδης

Παραστάσεις:
Παρασκευή ώρα 9:00μμ., Σάββατο ώρα 9:00μμ., Κυριακή ώρα 8:00μμ
Από Παρασκευή 2 Μαρτίου έως Κυριακή 8 Απριλίου 2012
Πρεμιέρα: 2/3/2012

ΧΩΡΟΣ: ΒΡΥΣΑΚΙ Χώρος Τέχνης & Δράσης (www.vryssaki.gr)
Βρυσακίου 17, Πλάκα, 10555 ΑΘΗΝΑ
Tηλ: 210-3210.179

Πρόσβαση:
ΜΕΤΡΟ: γραμμή 3 (Μοναστηράκι)
Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος: σταθμός Μοναστηράκι
Λεωφορεία: 025, 026,027, 035, 227

Κρατήσεις θέσεων:
Tηλ: 210-3210.179 (καθημερινά, ώρες 11.00 - 00.00)
Τιμή εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό), ατέλειες.

Διάρκεια παράστασης: 95 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Θέσεις θεάτρου: 35

kapoios tha erthei-vryssaki
Σημείωμα για τον συγγραφέα Jon Fosse (Γιον Φόσσε)

Θεατρικά έργα που έχει γράψει είναι: Και ποτέ δεν θα χωρίσουμε, Το όνομα, Κάποιος θα'ρθεi, Το παιδί, Μητέρα και παιδί, Ο γιός, Η νύχτα τραγουδά τα τραγούδια της, Ο κιθαρίστας, Μια μέρα το καλοκαίρι, Όνειρο το φθινόπωρο, Η επίσκεψη, Ο χειμώνας, Τ' απόγευμα, Κοιμήσου γλυκό μου παιδάκι, Παραλλαγές θανάτου, Τόσο όμορφα, Κορίτσι στον καναπέ, Μώβ, Ύπνος, Σκιές, Rambuku.
Tου έχουν απονεμηθεί εικοσι δύο σπουδαίες διακρίσεις και βραβεία στη Νορβηγία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα έργα του Φόσσε έχουν ανέβει στις περισσότερες σκηνές της Ευρώπης (Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο, Ζάλτσμπουργκ) από νέους αλλά και καταξιωμένους σκηνοθέτες (Thomas Ostermayer, Claude Regy, Jacques Lassale).
Στην Ελλάδα έχουν παρουσιαστεί έργα του την τελευταία δεκαετία.

Ευαγγελία Θαλασσινή: Σκηνοθέτις-Ηθοποιός
Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και της Ένωσης Ισπανών Σκηνοθετών
web: evangeliathalasini.blogspot.com
Τελειόφοιτος του Νομικού Τμήματος Α.Π.Θ. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή «Βεάκη», σκηνοθεσία κινηματογράφου στα ΙΕΚ Ακμή, σκηνοθεσία θεάτρου στη RESAD-Ανωτάτη Βασιλική Σχολή Δραματικής Τέχνης της Μαδρίτης (2005-2009). Έλαβε Μaster Σκηνικών Τεχνών από το Universidad Rey Juan Carlos, Mαδρίτη, 2011.
Έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα και την Ισπανία:
Στην Ελλάδα την παράσταση «Η Φωνή των Απόντων», σύνθεση των κειμένων «Ηλέκτρα» Σοφοκλή και «Άξιον Εστί» Ελύτη (Θέατρο Ελεύθερη Έκφραση, Αθήνα 2004) και «Ιστορίες Φεγγαριού» (Δημοτικός Κήπος Χίου, 2007).
Στην Ισπανία σκηνοθέτησε 5 παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο θέατρο GARCIA LORCA της Μαδρίτης: «Caricias», Sergi Belbel, (2007), «Quartett», Heiner Muller (2008), 2009. «O αυτοκινητόδρομος», Diana Soto Power και «Αντιγόνη», Jean Anouilh (2009), παράσταση που επελέγη να αντιπροσωπεύσει την Ανωτάτη Βασιλική Σχολή Δραματικής Τέχνης της Μαδρίτης στο Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών Τοrrejόn de Ardoz καθώς και «CAFÉ ALMA», ένα Project σκηνικής έρευνας των εσωτερικών τοπίων της γυναίκας βασισμένο στην τεχνική υποκριτικής Michael Chekhov και τις αρχές του Devising Τheatre (2010-2011) που αποτέλεσε και διπλωματική της εργασία για το Master .Η τεχνική Μichael Chekhov αποτελεί βασικό άξονα της σκηνοθετικής και υποκριτικής προσέγγισης της σκηνοθέτιδος τα τελευταία 4 χρόνια.
Στον κινηματογράφο, σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους «Αθήνα, 2010», που τιμήθηκε με το Α' Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ σπουδαστικών ταινιών «Πρώτη Ματιά» –ΑΚΜΗ (2010).
Ως ηθοποιός, έχει εμφανιστεί στις «Ιστορίες φεγγαριού» (Δημοτικός Κήπος Χίου), στις «Δράσεις σε δημοσίους χώρους» της διεθνούς οργάνωσης για την ειρήνη "Συμμαχία", στην παράσταση «Η Φωνή των Απόντων» (Θέατρο Ελεύθερη Έκφραση) και στην παράσταση «Πέερ Γκυντ» του Ε.Ίψεν (Εθνικό Θέατρο) σκην :Β.Νικολαίδη.
Έχει την Καλλιτεχνική διεύθυνση του πολιτιστικού χώρου ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ [χώρος σκηνικής έρευνας, σεμιναρίων και προβών, www.ordino.gr/kenosxoros] στην Aθήνα.

Υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών.

H παράσταση "Κάποιος θα'ρθει" του Νορβηγού Jon Fosse, με προγραμματισμένη πρεμιέρα την Παρασκευή 2/3/2012 στο ΒΡΥΣΑΚΙ, ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ για λόγο που οφείλεται στον ηθοποιό της παράστασης Μιχάλη Γιαννικάκη, και είναι πέρα από κάθε ευθύνη της παραγωγής.
Το Art magazine, ως χορηγός επικοινωνίας, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες - μέλη του να παρακολουθήσουν την παράσταση κερδίζοντας από μία διπλή προσκλήση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δηλώσετε συμμετοχή συντάσσοντας ένα σχόλιο στην παρούσα ανακοίνωση.

Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη αντίστοιχα για τις παραστάσεις της Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής.