«Ασκητική ? Salvatores Dei»

Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ παρουσιάζει από την Παρασκευή 29 Απριλίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, το έργο του Ν. Καζαντζάκη, «Ασκητική ? Salvatores Dei», σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου με τη συνεργασία στη σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Μοντζολή και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου.


Η παράσταση ανεβαίνει στα πλαίσια αφιερώματος στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη με διεθνή ακτινοβολία, Νίκου Καζαντζάκη. Η διασκευή του φιλοσοφικού έργου «Ασκητική» σε θεατρική μορφή επιχειρείται για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά και προσεγγίζεται με τις σύγχρονες και πρωτοποριακές κατακτήσεις της θεατρικής γλώσσας, στηρίζεται δε στον απόλυτο σεβασμό της ακεραιότητας του κειμένου.


ASKHTIKH_3Η παράσταση έχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο, καθώς και σε Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. Για να μη χαθεί ο λόγος της ελληνικής γλώσσας, θα γίνει διαφορετική προσαρμογή με αφήγηση στη γλώσσα της χώρας που θα φιλοξενηθεί.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

  • ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πάνος Αγγελόπουλος
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ - ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Ανδρομάχη Μοντζολή
  • ΣΚΗΝΙΚΑ ? ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Μάιρα Βαζαίου
  • ΜΟΥΣΙΚΗ: Δημήτρης Παπαδημητρίου
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ: Όλια Λυδάκη
  • ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Γιώργος Πουλίδης

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Γιάννης Θωμάς (Ιππείς του Αριστοφάνη, Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή) Θάλεια Αργυρίου (Τράφοι-Κασσάνδρα, Μήδεια) Δημήτρης Γρηγοριάδης, Σοφία Κομηνέα, Μαργαρίτα Νασιούλα, Μάρκος Πλευράκης.

Σημείωμα Σκηνοθέτη Πάνου Αγγελόπουλου:

Η «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» αποδεικνύεται ένα προφητικό έργο των καιρών μας, που μας παροτρύνει να σιωπήσουμε ώστε να αφήσουμε τον αληθινό εσωτερικό μας κόσμο να ακουστεί ενώ παράλληλα μάς εξοικειώνει με τις μεγάλες αγωνίες που μας οδηγούν στα λυτρωτικά συλλογικά οράματα.
Ο Γάλλος φιλόσοφος Αρνί Μπερξόν «γλίτωσε» τον Καζαντζάκη ?όπως ο ίδιος αναφέρει- από μερικά άλυτα φιλοσοφικά ερωτήματα και υιοθετεί τη θεωρεία ότι «μια ζωική ορμή», μια ανεξέλεγκτη σκοτεινή δύναμη δημιουργεί ουσιαστικά τον κόσμο και κινείται ανοδικά σε μια διαρκή προσπάθεια να εξυψώσει και να εξευγενίσει την ύλη και το πνεύμα.
Επίσης ο Καζαντζάκης επισημαίνει ότι η αληθινή απελευθέρωση του αμήχανου μοντέρνου ανθρώπου πρέπει να αναζητηθεί στην ανιδιοτέλεια και την ακατάπαυστη εσωτερική πάλη για να δώσει την δική του απάντηση στα αρχέγονα μυστήρια και ερωτήματα: «αληθινή ελευθερία σημαίνει: να παλεύεις χωρίς να καταδέχεσαι να ζητάς ανταμοιβή. Ν? απομείνεις μόνος και ν? αρχίσεις να πλάθεις εσύ, με μοναχά τη δύναμή σου, έναν κόσμο που να μην ντροπιάζει την καρδιά σου...».
Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος στις παραινέσεις και τις προκλήσεις του Νίκου Καζαντζάκη.

Σημείωμα καλλιτεχνικής Διευθύντριας θεάτρου Ανδρομάχης Μοντζολή:

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, αντιστεκόμαστε με πίστη και ελπίδα στο γενικό κλίμα απογοήτευσης, εσωστρέφειας, παραίτησης. Νοιώθουμε την ανάγκη να αναβαπτισθούμε στα μεγάλα κείμενα, να ξορκίσουμε την καθημερινή αθλιότητα που μας περιβάλλει και ύπουλα μας απομυζεί, αποδυναμώνοντας την πνευματική μας υπόσταση.
Στην παρούσα φάση της γενικής και ατομικής καταρράκωσης, ο Ν. Καζαντζάκης, μέγας μαχητής του Ελληνισμού, μέσα από το πολύπλευρο έργο του, υπερασπίζεται το ανθρωπιστικό πνεύμα και επιδιώκει την πνευματική ανάταση. Ιδιαίτερα μέσα από την «Ασκητική» ?έργο μείζονος τόνου-, που αποτελεί το καταστάλαγμα της πνευματικής και φιλοσοφικής του Διαθήκης.
Αυτή τη Διαθήκη παραδίδει στο σύγχρονο Άνθρωπο για να τον ευαισθητοποιήσει και να τον προτρέψει να αποτινάξει την αντιπνευματική σκόνη και τον κονιορτό από τις λεπτές και τρυφερές πτυχές της ύπαρξης.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ οργανισμός καλλιτεχνικής και παιδευτικής θεατρικής έκφρασης με στόχους αμιγώς καλλιτεχνικούς, πνευματικούς και πολιτιστικούς, δραστηριοποιείται αδιάλειπτα σχεδόν 20 χρόνια, υπό την καλλιτεχνική Διεύθυνση της Ανδρομάχης Μοντζολή και Διεύθυνση σπουδών του Λάκη Κουρετζή.
Αποτελεί ένα πολύπλευρο θεατρικό, καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο, με έδρα την Αθήνα, που εξακτινώνει και αποκεντρώνει τις δραστηριότητές του στην Ελληνική περιφέρεια και το Εξωτερικό. Κύρια ενασχόληση και μέλημά του, είναι η καλλιέργεια και έρευνα της θεατρικής έκφρασης και της παιδαγωγικής θεάτρου, που συμβάλλουν ενεργά στη διαμόρφωση πολιτιστικών αξιών και στη δυναμική προβολή του Ελληνικού Πνεύματος στον Ευρωπαϊκό χώρο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

O Πάνος Αγγελόπουλος έχει ασχοληθεί με το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Σπούδασε θέατρο στην Αθήνα, κινηματογράφο στο Λονδίνο και ιστορία της τέχνης και θέατρο στη Ρώμη.
Οι σημαντικότερες δουλειές του στο θέατρο είναι «Η σπασμένη στάμνα» του Κλάιστ που ανέβηκε και σε γερμανικές σκηνές και οι «Κουραμπιέδες» του Γ. Χασάπογλου.
Στον κινηματογράφο, τελευταία του δουλειά η ταινία «Ένας ήρωας στη Ρώμη», Ελληνοϊταλική παραγωγή, που γύρισε όλο τον κόσμο και απέσπασε πολλά βραβεία σε διεθνή Φεστιβάλ.
Έχει κυκλοφορήσει (με την εταιρεία διανομής free movies) για πρώτη φορά στην Ελλάδα ταινίες του Βιμ Βέντερς, το ντοκιμαντέρ του Νίκολας Ρέι «Nick?s movie» καθώς και το «Τελευταίο Κύμα» του Peter Weir.
Δημιουργός του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τράφοι»(που έγραψε η Θάλεια Αργυρίου) βασισμένο στη θεατρική παράσταση του αμερικανού σκηνοθέτη Lee Breuer.
Έχει σκηνοθετήσει πολλά ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με το κανάλι RAI 3 της Ιταλίας και τo channel 4 της Αγγλίας.
Έχει κυκλοφορήσει το φωτογραφικό λεύκωμα «Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Άγιο Όρος».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ ΜΟΝΤΖΟΛΗ

Η Ανδρομάχη Μοντζολή είναι Σκηνοθέτης - Σκηνογράφος - Θεατρολόγος. Ειδική σε θέματα Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικής Αγωγής. Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών. Ίδρυσε και διευθύνει καλλιτεχνικά το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ. Έχει σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία στη ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, Θεατρολογία στο ΠΑΝ/ΜΙΟ της ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ ΠΑΡΙΣΙΩΝ, Εφαρμοσμένες Εικαστικές Τέχνες. Σκηνογραφία και Ενδυματολογία με δάσκαλο το Γιώργο Βακαλό, Ζωγραφική με τον Παναγιώτη Τέτση, Ιστορία της Τέχνης με την Ελένη Βακαλό. Με ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ του ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ εργάστηκε στην COMEDIE FRANCAISE (το ιστορικό Εθνικό Θέατρο της Γαλλίας) δίπλα σε πολύ σημαντικούς σκηνοθέτες: Γιουσέφ Σαϊν, Ζάκ Λασάλ, Α. Βασίλιεφ, Ντάριο Φο, Γιάννη Κόκκο.
Έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις σε ΔΗΠΕΘΕ και ιδιωτικά θέατρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόσφατη Σκηνοθεσία: «ΜΟΝΟΔΙΑΛΟΓΟΙ-MONODIALOGUES» του Ιάκωβου Καμπανέλλη με γαλλικό θίασο (Παρίσι, θέατρο Lucernaire).
Έχει αναλάβει Σκηνογραφίες και κοστούμια για Θέατρο, Μπαλέτο, Κινηματογράφο και Τηλεόραση με συμμετοχές σε Φεστιβάλ και πολλά βραβεία. Έχει κάνει θεατρικές διασκευές, έρευνες, μελέτες και άρθρα σε έγκυρα περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει διδάξει στο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Τμήμα Θεάτρου, στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, σε Δραματικές σχολές και σεμινάρια στην Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο.
Συνεργάτις του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ ΤΕΧΝΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» των Υπουργείων Παιδείας & Πολιτισμού.

Πληροφορίες
«Ασκητική»
του Νίκου Καζαντζάκη

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι
(στάση ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)
τηλ. 210-6929090, 210-6995777, fax: 210-6923470
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.theatro-imeras.gr

Έναρξη παραστάσεων:
Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Παρασκευή 21.00
Σάββατο 21.00
Κυριακή 21.00
Δευτέρα 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 14 ?
Φοιτητικό: 10 ?

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 85 λεπτά

Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
To Art magazine, ως χορηγός επικοινωνίας, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες - μέλη του να παρακολουθήσουν την παράσταση κερδίζοντας από μία διπλή πρόσκληση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δηλώσετε συμμετοχή συντάσσοντας ένα σχόλιο στην παρούσα ανακοίνωση.

Κλήρωση: Θα ανακοινωθεί σύντομα