Το παγκάκι

Μιλάει για μνήμες, και παράξενες απορίες για το παρόν και ό,τι το ακολουθεί.
Φράση - κλειδί : γιαυτό καταντήσαμε εκεί που καταντήσαμε...
Το story είναι σπαρακτικός μονόλογος ενός άστεγου, με φόντο την Θεσσαλονίκη, σε ένα παγκάκι, όλο νοσταλγία, αναμνήσεις και αμείλικτα ερωτήματα για το μέλλον μιας αυτοκαταστροφικής κοινωνίας.


1pagkaki1

Βιογραφία του έργου είναι ότι κυκλοφόρησε σα διήγημα στην Θεσσαλονίκη και αναφέρεται σε έναν αληθινό άστεγο που ζούσε σε παγκάκι, κοντά στο Λευκό Πύργο όπου πέθανε πριν 5 χρόνια.

Η άποψη του σκηνοθέτη είναι ένας ανοικτός αμφίδρομος διάλογος με το τώρα και το παρελθόν. Πολύχρωμο γαϊτανάκι εικόνων με στιγμές και μνήμες από την ιστορία. Πανδαισιακή συνάθροιση αναμνήσεων, σκέψεων, προσδοκιών, ανησυχιών και ελπίδων.

Άποψη συγγραφέα: χωρίς ζηλόφθονα ή μνησίκακα αισθήματα για τους έχοντες, δίχως ηττοπάθειες και μεμψίμοιρες σκέψεις για τις άτυχες συγκυρίες της ζωής του, ο ήρωας παρατηρεί, φιλοσοφεί, φωνάζει, απαιτεί, συγχωρεί, ανησυχεί και πάντα ελπίζει.

Είδος: (1 από όλα αυτά) μονόλογος

2pagkaki2Αποσπάσματα από το έργο:
?Σου ?ρχεται να βάλεις τις φωνές, περπατάνε και μιλάνε, μπουρ μπουρ μπουρ, και μιλάνε και μιλάνε? Ας μιλήσει κάποιος και σε μένα, μια κουβέντα και σε μένα? Όλοι μιλάνε σαν τρελοί, έτσι μιλάγανε παλιά οι τρελοί, τώρα όλοι είναι τρελοί, γι? αυτό καταντήσαμε εδώ που καταντήσαμε. (ξαναπάει στο παγκάκι)»

«Α, όχι θα πάω να βρω το δήμαρχο. Θα του τα πω έξω από τα δόντια, όταν έχω δίκιο εγώ, δεν κωλώνω. Κύριε, απ? αυτέ μου θα του πω, χάρηκα πολύ για την γνωριμία, πώς είστε, τι κάνει η σύζυγος και τα παιδιά, και μετά κατ? ευθείαν στο ψητό. Τι θα γίνει με τα υπόστεγα και το Μετρό; Μην με διακόπτετε? Τι θα γίνει με τα παγκάκια της παραλίας; Μην με διακόπτετε? Σάπισαν τα καημένα από την βροχή, τα σκέβρωσε η θάλασσα, στραβώσανε, κάθεσαι ίσια σηκώνεσαι λοξά, σε πιάνει η μέση, δεν πάει άλλο. Μην με διακόπτετε? ?Ασε που λείπει γενικά το παγκάκι από την πόλη. Περπατάς, κουράζεσαι, θες να καθίσεις, να πάρεις μιαν ανάσα, τι θα γίνει; Τώρα διακόψτε με, σκεφτείτε και πάρτε αποφάσεις. Χαίρετε. (κοπανάει την φανταστική πόρτα και πάει πάλι στο παγκάκι)
Του τα ?πα και ξεθύμανα.»
http://mymusicwall.com/pagaki_.html

«Δεν στο έλεγα, κάτι θα γίνει και για μένα. Φεύγω... φεύγω τώρα να σωθώ από την μεγάλη μπόρα που έρχεται. Σε λίγο το κακό θα ισοπεδώσει τα πάντα κι όλοι εμείς όμηροι, άβουλοι, σιωπηλοί χωρίς αντίδραση, μόνο θα το κοιτάμε. Γι? αυτό καταντήσαμε εδώ που καταντήσαμε, εγώ δεν αντέχω πια, την κοπανάω, όσο για σας, όσο αντέξετε, αν αντέξετε, καλό κουράγιο, καληνύχτα.»

Γιατί να πας : για να προβληματιστείς, να γελάσεις και να κλάψεις
Λεπτομέρεια : αυτοί που θεωρούν ότι η ζωή μας είναι τέλεια να μην....
Είδος: (1 από όλα αυτά) μονόλογος

Συγγραφέας : Ζάχος Βασιλείου
Σκηνοθέτης : Βασίλης Πλατάκης
Ηθοποιοί : Σπύρος Μπιμπίλας
Συντελεστές :
ειδικά εφέ VIDEO ART Χάρης Περσίδης,
ειδικές φωτογραφήσεις Γιώργος Αλευρομύτης
παραγωγή εταιρικός θίασος ΟΕΘ-ΣΕΗ Συνθήκη

ΠληροφορίεςΤο παγκάκι
ΑΛΕΚΤΟΝ

Σφακτηρίας 23 και Πλαταιών, Κεραμεικός,
τηλ. 210 3420419 και 210 8654787

Από 20 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ

Ώρα
21.00

Διάρκεια
: 80?

Εισιτήρια
: 15 κανονικό, 12 φοιτητικό, μαθητικό και για ηλικιωμένους άνω 60 χρονών.
To Art magazine, ως χορηγός επικοινωνίας, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες - μέλη του να παρακολουθήσουν την παράσταση κερδίζοντας από μία διπλή πρόσκληση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δηλώσετε συμμετοχή συντάσσοντας ένα σχόλιο στην παρούσα ανακοίνωση.

Κλήρωση Σάββατο 26/2, 16.00
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « «Δεσποινίς Τζούλι» Danny's Wake »