Ψήγματα αρχαίου ελληνικού ήχου

Αφίσα, Ψήγματα αρχαίου ελληνικού ήχου Αφίσα, Ψήγματα αρχαίου ελληνικού ήχου

Την εκδήλωση θα φιλοξενήσει η Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης της Λίλιαν Βουδούρη, στην οδό Βασ. Σοφίας (εντός του Μεγάρου Μουσικής) , την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 στις 19:00. Τιμή εισιτηρίου 10€.

Πώς ήταν άραγε ο ήχος της ελληνικής γλώσσας την εποχή που γράφτηκαν τα πιο σπουδαία κείμενα;

Οι γλώσσες εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου. Ὕστερα από 2.500 χρόνια και η ελληνική γλώσσα, μετά από πολλές επιρροές και τη φυσική εξέλιξή της, σίγουρα ακούγεται διαφορετικά.

Έχοντας μελετήσει τους αρχαίους γραμματικούς που την περιέγραψαν, μέλη του Πολιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου ΜΙΤΟΣ παρουσιάζουν την εκδήλωση «Ψήγματα αρχαίου ελληνικού ήχου» στην οποία θα ακουστούν αποσπάσματα από αρχαίους ποιητές και συγγραφείς, με τη διεθνώς επιστημονικά παραδεκτή και όσο το δυνατόν πιο πιστή απόδοση των ήχων των συμβόλων της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.

Ο Ιωάννης Στρατάκης και η Ιφιγένεια Σπηλιωτοπούλου θα απαγγείλουν αποσπάσματα, από Όμηρο, Πίνδαρο, Ησίοδο, Σαπφώ, Ορφέα, Αριστοτέλη, Ξενοφώντα, Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη και Πλάτωνα, στην ανασυντεθειμένη αρχαία ελληνική προφορά. Τον ήχο του λόγου θα διανθίσει με τον ήχο της σύγχρονης κιθάρας ο Νίκος Χατζηελευθερίου. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Μαριάννας Λαμπίρη.

  • Περιεχόμενο: Απαγγελία αρχαίων ελλήνων ποιητών και συγγραφέων σε ανασυντεθειμένη αρχαία ελληνική προφορά, και μουσική με κιθάρα.
  • Ιωάννης Στρατάκης και Ιφιγένεια Σπηλιωτοπούλου απαγγελία,
  • Νίκος Χατζηελευθερίου κιθάρα.
  • Παραγωγή: Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος ΜΙΤΟΣ http://mitosculture.gr/

Πληροφορίες
Ψήγματα αρχαίου ελληνικού ήχου

Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη
Μέγαρο Μουσικής
λεωφ. Βασ. Σοφίας (μετρό «Μέγαρο Μουσικής»)
τηλ. 210 7282778

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, 19:00
Εισιτήρια: 10€

Ὁ Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος ΜΙΤΟΣ ιδρύθηκε (Αθήνα 2015) με σκοπό την καλλιέργεια της αισθητικής αντίληψης και την προώθηση του Πολιτισμού και των Τεχνών. Ένα από τα προβαλλόμενα πολιτιστικά θέματα του Συλλόγου, είναι η μελέτη και η έρευνα του ήχου της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και μουσικής.

Το 2015 πραγματοποίησε μία έκθεση ζωγραφικής και ομιλία ιστορικού τέχνης, δύο παραστάσεις σε ανασυντεθειμένη αρχαιοελληνική προφορά και μία ανάγνωση διηγημάτων του Α.Παπαδιαμάντη.

Το πρόγραμμα τού 2016 θα περιλαμβάνει συναυλίες, εκθέσεις, παραστάσεις, σεμινάρια, και εργαστήρια.