«Η Αθήνα από ψηλά. Η κουλτούρα του skyline»

«Η Αθήνα από ψηλά. Η κουλτούρα του skyline» «Η Αθήνα από ψηλά. Η κουλτούρα του skyline»

Aυλαία για τον δεύτερο κύκλο διαλέξεων της αρχιτεκτονικής εταιρείας CFCOMPANY με βασικό θεματικό άξονα την Πόλη και την Αρχιτεκτονική. Στην τελευταία για την φετινή περίοδο 2014-15 εκδήλωση, την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015 θα μιλήσει ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος με θέμα «Η Αθήνα από ψηλά. Η κουλτούρα του skyline».

Ο Νίκος Βατόπουλος θα μιλήσει για την αισθητική και οικονομική διάσταση της σημερινής όψης της Αθήνας όταν την βλέπει κανείς από τους ιστορικούς λόφους της ή από ταράτσες και ψηλά κτίρια. Η εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική πρωτεύουσα θα μπορούσε να ανατραπεί σε διάστημα λίγων ετών αν υπήρχε παραγωγή σκέψης, σχεδιασμός και κίνητρα για τη βελτίωση της όψης, της λειτουργίας και του κλίματος της Αθήνας.
Δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» με εξειδίκευση σε αθηναϊκά θέματα, ο Νίκος Βατόπουλος έχει αναδειχθεί σε μια από τις πιο δημιουργικές προσωπικότητες της πρωτεύουσας: είναι, ανάμεσα σε άλλα, ο ιδρυτής της ομάδας πολιτών «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» που αριθμεί περισσότερα από 20.000 μέλη.

ΟΙ ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ CFCOMPANY – Β' ΚΥΚΛΟΣ

Η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στον πρώτο, εναρκτήριο κύκλο οδήγησε στην απόφαση η πρωτοβουλία να συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν με μια νέα σειρά διαλέξεων, εστιάζοντας θεματολογικά, αυτήν την φορά στην «Εικόνα της Πόλης».

Η αρχιτεκτονική, η πολεοδομία, ο τουρισμός, το ντιζάιν, θέματα συντήρησης, προσβασιμότητας, αισθητικής αλλά και οδηγικής συμπεριφοράς θα απασχολήσουν με πολλούς, σύνθετους και συχνά απρόβλεπτους τρόπους τους προσκεκλημένους ομιλητές της CFCOMPANY έως και τον Μάιο του 2015. Οκτώ διαφορετικοί ομιλητές που συνδέονται με την πόλη με οκτώ διαφορετικούς τρόπους, θα μας χαρίσουν την δική τους ματιά πάνω σε μια τόσο ρευστή αλλά και τόσο ενδιαφέρουσα περίοδο για την Αθήνα.

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται μία Τετάρτη τον μήνα, στις 7.30 μ.μ στον πολυχώρο εκδηλώσεων «Έβδομος», στην πλατεία Συντάγματος, επί της στοάς Καλλιγά, στην οδό Καραγεώργη Σερβίας 4.

Πληροφορίες
Ο NΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ CFCOMPANY ΣΤΙΣ 20 ΜΑΪΟΥ 2015 ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΕΒΔΟΜΟΣ»

Η είσοδος στις ομιλίες είναι ελεύθερη για το κοινό με προκράτηση θέσης.

Ώρα προσέλευσης: 7.30 μ.μ. Πριν από την ομιλία, και με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του δεύτερου κύκλου διαλέξεων της CFCOMPANY, θα προσφερθεί κοκτέιλ στην ταράτσα του κτιρίου που στεγάζει τον χώρο εκδηλώσεων «ΕΒΔΟΜΟΣ» (Καραγιώργη Σερβίας 4, στοά Καλλιγά, πλατεία Συντάγματος).

Κρατήσεις θέσεων μπορούν να γίνουν τηλεφωνικά από την Δευτέρα 11 Μαίου 2015 στο τηλέφωνο 2109229467, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Κρατήσεις για τις επόμενες ομιλίες θα γίνονται κάθε φορά 10 ημέρες πριν από την κάθε εκδήλωση.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε μας στην σελίδα της CFCOMPANY στο facebook.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Νίκος Βατόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 και είναι δημοσιογράφος με ειδίκευση τα πολιτιστικά θέματα στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», όπου εργάζεται από το 1988. Από το 2007 έως το 2014 ήταν υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος για το ημερήσιο και το σαββατιάτικο φύλλο. Έκτοτε, αρθρογραφεί με ελεύθερη θεματολογία. Το 1999 εργάστηκε για ένα διάστημα στην εφημερίδα «Το Βήμα».
Το 2011 ίδρυσε την ομάδα πολιτών «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα», η οποία αριθμεί πάνω από 20.000 μέλη.
Ασχολείται συστηματικά με την ιστορία της νεότερης Αθήνας. Το 2014 παρουσίασε επιλογή από αθηναϊκές φωτογραφίες του σε ατομική έκθεση με τίτλο «Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου» στην γκαλερί «ena». Έχει επίσης οργανώσει και παρουσιάσει την θεματική έκθεση «Η Αθήνα της δεκαετίας του 1960» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (2014).
Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Το Πρόσωπο της Αθήνας» (2001 και 2008), το οποίο κυκλοφόρησε και στην αγγλική γλώσσα («Facing Athens»). Έχει δώσει ομιλίες με θέμα πτυχές της ιστορίας της Αθήνας.
Έχει συνεργαστεί με μεγάλο αριθμό εκδόσεων και περιοδικών.
Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο Gina Bachauer- Νικολάου Δούμπα/ Κατηγορία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Προσφοράς.
Είναι κάτοχος πτυχίου Master of Arts σε European Studies (1985) από το Πανεπιστήμιο του Reading (Ηνωμένο Βασίλειο).

Ποιά είναι η CFCOMPANY;
Το προφίλ της εταιρείας

Η CFCOMPANY, με επικεφαλής τους αρχιτέκτονες Στέλιο Κούτσικο και Στάμο Φαφαλιό, έχει κατοχυρώσει μια ισχυρή θέση στην ελληνική αγορά προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες αρχιτεκτονικής μελέτης, επίβλεψης και εκτέλεσης κατασκευαστικών έργων διαφορετικής κλίμακας.

Πριν 2 χρόνια, συστάθηκε εντός της εταιρείας και ειδική ομάδα με αρμοδιότητα την συμμετοχή σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Και οι δύο πρώτες απόπειρες στέφθηκαν με επιτυχία: στον διαγωνισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τον σχεδιασμό τοπόσημου στην κατάληξη της κεντρικής προβλήτας του μελλοντικού Μητροπολιτικού Πάρκου στον Φαληρικό Όρμο η ομάδα της CFCOMPANY απέσπασε το Γ΄Βραβείο. Στον διαγωνισμό «Re-think Athens» για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου η πρόταση της εταιρείας μας τιμήθηκε με την πρόκριση στην δεύτερη φάση της προεπιλογής.

Το άνοιγμα στην κοινωνία είναι κεντρική επιλογή για το γραφείο μας και σηματοδοτείται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Το 2011 η CFCOMPANY ανέθεσε στον διακεκριμένο Έλληνα φωτογράφο Πάνο Κοκκινιά να αποτυπώσει με τον φακό του όψεις του σύγχρονου Ταύρου καθώς εκεί βρίσκεται η έδρα της εταιρείας. Ακολούθησε μεγάλη φωτογραφική έκθεση το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς. Τον περασμένο χρόνο, διοργανώσαμε τον κύκλο διαλέξεων με βασικό θεματικό άξονα την Αρχιτεκτονική και την Πόλη της Αθήνας, που είχε ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό. Φέτος, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε την έναρξη του 2ου κύκλου διαλέξεων, στο Ίδρυμα Κατακουζηνού, με θεματικό άξονα αυτή τη φορά την Εικόνα της Αθήνας.

Ένα νέο ταξίδι ξεκινά.

Έκθεση εικόνων

Νίκος Βατόπουλος
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εικόνες της Κρίσης / Images of Crisis "Art-Athina 2015" »