Caravan Project - Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ

Caravan Project Caravan Project

Το Caravan Project κατασκηνώνει στο Ηράκλειο Κρήτης, τη 2η πόλη-σταθμό του μεγάλου οδοιπορικού του, από τις 11 Μαρτίου ως τις 04 Απριλίου 2015. Τα εγκαίνια του Caravan Project, θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 11 Μαρτίου, ώρα 18:00, στο Πάρκο Γεωργιάδη.

Το Caravan Project, από τις 11 Μαρτίου ως και τις 04 Απριλίου 2015, κατασκηνώνει με τις δυο μογγολικές σκηνές του (yurt) στο Πάρκο Γεωργιάδη, στο Ηράκλειο της Κρήτης, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου, καλώντας κατοίκους, νέους, φοιτητές και μαθητές να ιχνηλατήσουν από κοινού περάσματα σε περιοχές όπου κατοικούν η μνήμη, η φαντασία και το βίωμα, μέσα από μια σειρά πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων με κεντρικό άξονα τις ανείπωτες και αθέατες ανθρώπινες ιστορίες.
Με έμφαση στη σημασία της διάσωσης των ανθρώπινων ιστοριών και στις δυναμικές που η αφήγησή τους απελευθερώνει, το Caravan Project επιδιώκει να αναδείξει τον πλουραλισμό των φωνών, τη διαφορετικότητα και τελικά τις ανεξάντλητες πτυχές της ανθρώπινης υπόστασης. Η πολυμεσική έκθεση στο μεγάλο yurt, ανοιχτή για όλο το κοινό παρουσιάζει τις ιστορίες που έχει συλλέξει η ομάδα, από το προηγούμενο οδοιπορικό της, τα τελευταία 4 χρόνια, από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα. Τα βραβευμένα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ντοκιμαντέρ του Caravan Project θα προβληθούν σε εβδομαδιαίο πρόγραμμα, μέσα στις φιλόξενες κυκλικές εστίες της ιδιαίτερης αναδυόμενης εγκατάστασης, με στόχο τον προβληματισμό, την αναζήτηση νέων διαστάσεων και το δημιουργικό διάλογο με το κοινό.

Ωστόσο, το Caravan Project δεν εξαντλείται στην παρουσίαση του αδιαμφισβήτητα πολύτιμου υλικού που έχει συγκεντρώσει. Η ομάδα επιθυμεί να εμβαθύνει στην αλληλεπίδρασή της με την ντόπια κοινωνία, καλώντας τα μέλη της να συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις της. Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές σχολείων της περιοχής, Εργαστήρια Ιστοριών για ενήλικες και μια σειρά από συνεργατικές δράσεις, θα προσφέρουν στους κατοίκους του Ηρακλείου εργαλεία γύρω από τις αφηγηματικές τεχνικές, τη φωτογραφία, την κινηματογράφηση, το μοντάζ και όλες τις πρακτικές για την καταγραφή ιστοριών, καλώντας τους συμμετέχοντες να εμπλουτίσουν με ιστορίες από τον τόπο τους το 1ο ανοιχτό αρχείο ιστοριών, που εγκαινιάστηκε στην πλατφόρμα www.caravanproject.org. Πάνω από όλα, το Caravan Project επιχειρεί να εφεύρει μαζί με το κοινό νέους διαύλους επικοινωνίας, δημιουργώντας, μέσω της προσωπικής επαφής, ένα πυρήνα συναισθημάτων, σκέψεων και βιωματικών γνώσεων, προσβλέποντας στη διαμόρφωση μιας αληθινής κοινότητας!
Σε αυτόν το δεύτερο σταθμό του ταξιδιού της, που ξεκίνησε από τη Μυτιλήνη, τον περασμένο Οκτώβριο, η ομάδα παρουσιάζει για πρώτη φορά το Caravan Doc Festival, όπου θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο στο κοινό, καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής του στην πόλη του Ηρακλείου, πάνω από 25 μικρού και μεγάλους μήκους ντοκιμαντέρ, από την ανεξάρτητη κινηματογραφική σκηνή.
Όπως σε κάθε πόλη-σταθμό, έτσι και στο Ηράκλειο το Caravan Project, εντοπίζοντας τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της περιοχής, σχεδιάζει επιτόπιες κοινοτικές δράσεις με θέματα που αφορούν στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό, με στόχο την ανάδειξη των ζητημάτων που απασχολούν τη ντόπια κοινωνία και το δημιουργικό προβληματισμό με την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων.
Τα εγκαίνια του Caravan Project στο Ηράκλειο Κρήτης, θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 11 Μαρτίου, ώρα 18:00, στο Πάρκο Γεωργιάδη, που θα «καταληφθεί» από την ομάδα για ένα συνεχόμενο μήνα. Στην εορταστική έναρξη των δράσεων του Caravan Project θα πραγματοποιηθεί προβολή ντοκιμαντέρ, ενώ το μουσικό swing σχήμα Alan Dalon θα καλωσορίσει την ομάδα και τους καλεσμένους της με μια ιδιαίτερη μουσική συναυλία.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των εργαστηρίων θα δημοσιευθεί σύντομα με σχετική ανακοίνωση, ενώ η ομάδα έχει ξεκινήσει ήδη να καλεί κατοίκους που ενδιαφέρονται να εμπλακούν ενεργά στις δράσεις μέσω της φόρμας συμμετοχής που έχει αναρτηθεί εδώ caravanproject.org/symmetoxi/ypostirixi.

Πληροφορίες
Caravan Project
Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ
Όλες οι δράσεις του Caravan Project είναι ανοιχτές προς το κοινό, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Μάθετε περισσότερα για τη δράση του Caravan Project
www.caravanproject.org
Ακολουθήστε το Caravan Project
facebook.com/caravanproject.org
twitter.com/caravanproject_
instagram.com/caravanproject

Παρακολουθήστε τα video του
vimeo.com/caravanproject
youtube.com/user/AnotherWorldIsHere

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΔΩΡΗΤΗΣ
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές, διαχρονικές και θετικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.
Με την Υποστήριξη